(1) Gucu Yeten Herkesin Evlenmesi Vaciptir
(1) Abdullah ibni Mesud (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Bizler Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in beraberinde evlenmek icin hicbir şeyi olmayan gencler idik.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bize:
‘Ey gencler topluluğu! Sizden evlenmeye gucu yeten evlensin! Cunku evlenmek gozu haramdan en iyi saklar ve ferci de en iyi korur. Evlenmeye gucu yetmeyen de oruc tutsun! Cunku oruc onun icin bir kalkandır!’ buyurdu.”
Buhari 5162, Muslim 1401/1, Nesei 2238, Tirmizi 1081, Darimi 2/132, İbnu’l-Carud 672, Abdurrezzak 10380, Beyhaki 7/77, Ahmed 1/424, 432, Albani İrva 1781
(2) Enes bin Malik (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Uc kişi Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in eşlerinin evlerine geldiler ve Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in ibadetlerinden soruyorlardı. Kendilerine Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in ibadeti haber verilince, sanki onlar o ibadetleri az addediyormuş gibi yapıp:
−Biz nerede, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) nerede? Şuphesiz Allah onun gecmiş ve gelecek gunahlarını bağışlamıştır dediler.
Onlardan biri:
−Bana gelince, ben geceleri daima namaz kılacağım! dedi.
Diğeri ise:
−Ben her zaman oruc tutacağım ve hic orucumu acmayacağım! dedi.
Başka birisi de:
−Ben de kadınlardan ayrı yaşayacağım ve hic evlenmeyeceğim! dedi.
Bunun uzerine Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) geldi ve:
−‘Sizler şoyle şoyle soyleyen kimselersiniz! Dikkat edin! Allah’a yemin ederim ki, şuphesiz ben sizin Allah’tan en cok korkanınız ve en muttakinizim. Buna rağmen bazen oruc tutarım bazen orucsuz olurum. Gecenin bir kısmında namaz kılarım bir kısmında uyurum ve kadınlarla da evlenirim. Bu benim sunnetimdir! Herkim benim sunnetimden yuz cevirirse o kimse benden değildir!’ buyurdu.”
Buhari 5158, Muslim 1401, Nesei 3217, İbni Hibban 14, Beyhaki 7/77, Begavi 96
(2) Nikahın Fazileti
(3) Abdullah ibni Mesud (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Bizler Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in beraberinde evlenmek icin hicbir şeyi olmayan gencler idik. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bize:
‘Ey gencler topluluğu! Sizden evlenmeye gucu yeten evlensin! Cunku evlenmek gozu haramdan en iyi saklar ve ferci de en iyi korur. Evlenmeye gucu yetmeyen de oruc tutsun! Cunku oruc onun icin bir kalkandır!’ buyurdu.”
Buhari 5162, Muslim 1401/1, Nesei 2238, Tirmizi 1081, Darimi 2/132, İbnu’l-Carud 672, Abdurrezzak 10380, Beyhaki 7/77, Ahmed 1/424, 432, Albani İrva 1781
(4) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Uc kişi var ki, onlara yardım etmek Allah’ın kendi uzerine aldığı bir haktır:
1) Allah yolunda cihad eden mucahid,
2) İffetli olmak isteğiyle evlenen kimse ve
3) Kendi bedelini odemek isteğiyle mukatebe yazışma yapan koledir’ buyurdu.”
İbni Hibban 4030, Nesei 3120, 3218, Tirmizi 1655, İbni Mace 2518, Begavi 2239, Ahmed 2/151, 437
(3) Nikaha Teşvik
(5) Said bin Cubeyr (Rahmetullahi Aleyh) şoyle dedi:
“Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma) bana:
−Evlendin mi? dedi.
Ben:
−Hayır, evlenmedim! dedim.
Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma):
−Evlen! Cunku bu ummetin en hayırlısı, kadınları cok olandır, dedi.”
Buhari 5163, 5164
(6) Ma’kıl bin Yesar (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“...Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Sizler kocalarına sevgi besleyen ve cocuk doğuran kadınlarla evlenin! Cunku ben gecmiş ummetlere karşı sizin cokluğunuzla ovunurum’ buyurdu.”
Ebu Davud 2050, Nesei 3227, İbni Hibban Mevarid 1229, HÂkim 2/162, Begavi Mesabih 2296
(4) Birden Cok Kadınla Evlenmek
(7) Allah-u TeÂl şoyle buyuruyor:
“Yetimler hakkında adaleti yerine getiremeyeceğinizden korkarsanız, size helal olan kadınlardan ikişer, ucer, dorder tane nikahlayın. O kadınlar arasında adaleti yapamayacağınızdan korkarsanız bir tane alın yahut ellerinizin altında bulunan cariyelerle iktifa edin! Zulum etmemeniz icin bu daha uygundur.”
Nisa 3
(8) Kays bin el-Haris (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Nikahım altında sekiz tane kadın olduğu halde İslam’a girip Musluman oldum. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e geldim ve bu durumu Ona zikrettim.
−‘Onlardan dort tanesini sec ve diğerlerini boşa!’ buyurdu.”
Ebu Davud 2241, İbni Mace 1952, Beyhaki 7/183, Albani İrva 1855
(9) Abdullah ibni Omer (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:
“GaylÂn bin Selleme es-Sekafî İslam’a girip Musluman olduğunda cahiliye zamanından nikahı altında on tane kadın vardı.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ona:
‘Onlardan dort tanesini secip nikahında tut, diğerlerinden ayrıl!’ diye emretti.”
Tirmizi 1137, İbni Mace 1953, HÂkim 2780, Beyhaki 14041, Ahmed 5026, Albani İrva 1883
(5) Tebettulun Yasaklanması!
(10) Sa’d bin Ebi Vakkas (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Osman bin Mez’ûn (Radiyallahu Anh)’ın tebettul isteğini reddetti. Şayet ona bu hususta izin verseydi, biz elbette ileri gider hadımlaşırdık.”
Tebettul: Evlenmeyi terk etmek demektir.
Buhari 5167, Muslim 1402/6, Nesei 3212, Tirmizi 1083, İbni Mace 1848
(6) Din ve Ahlakı Guzel Kimseleri Evlendirmemek, Yeryuzunde Fesat Cıkarmaktır!
(11) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Dinini ve ahlakını beğendiğiniz bir kimse sizden bir kadına talip olursa, onu evlendirin! Yoksa yeryuzunde fitneler ve cok buyuk fesat olacaktır!’ buyurdu.”
Tirmizi 1084, İbni Mace 1967, HÂkim 2/164, Beyhaki 7/82, Albani İrva 1868
(7) Saliha Kadınla Evlenen Dininin Yarısını Tamamlamıştır!
(12) Enes (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
‘Allah, her hangi bir kimseye saliha bir eş takdir ederek rızıklandırmış ise, şuphesiz ki dininin yarısını yaşamak uzere o kimseye yardım etmiştir. O kişi, dininin diğer yarısı hususunda Allah’tan korksun ve takvaya sarılsın!’ buyurdu.”
Tabarani Mucemu’l-Evsad 976, HÂkim 2/161, Albani Sahiha 625
(8) Kadın Dort Şey İcin Nikahlanır
(13) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Kadın dort şeyden dolayı nikahlanır:
1) Malı icin,
2) Soyu icin,
3) Guzelliği icin ve
4) Dini icin. Sen dindar olanı ele gecirmeye bak, teribet yedÂk’ buyurdu.”
Teribet yedÂk: Arapların manasını kast etmedikleri ve teşvik sadedinde kullandıkları bir ifadedir. Anlamı ise elin fakir olsun demektir. Yani hadiste kasdedilen şudur:
“Dindar olan bir kadınla evlen, elin fakirlik gormez.”
Buhari 5183, Muslim 1466/53, Ebu Davud 2047, Nesei 3230, Darimi 2/133, 134, İbni Mace 1858, İbni Hibban 4036, Beyhaki 7/79, Begavi 2240, Ahmed 2/428
(9) Eşler Arasında Kufuv (Denklik) Din Hususundadır!
(14) Fatıma binti Kays (Radiyallahu Anha) şoyle dedi:
“Fatıma’yı kendini kast ediyor kocası uc talak ile boşadı. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ona bir sukna ve nafaka tayin etmedi.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bana:
−‘İddetini bitirdiğinde bana bildir!’ buyurdu.
Ben de iddetin bittiğini kendisine haber verdim. Fatıma’ya, Muaviye, Ebu Cehm ve Usame bin Zeyd evlenme talebinde bulundular.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
−Muaviye hic malı olmayan bir adamdır! Ebu Cehm ise kadınları cok doven bir adamdır! Fakat Usame bin Zeyd’le evlen!’ buyurdu.
Fatıma eliyle şoyle şoyle işaret ederek:
−Usame! Usame! dedi.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), Fatıma’ya:
−‘Allah’a itaat etmek, Rasulune itaat etmek senin icin daha hayırlıdır!’ buyurdu.
Bunun uzerine ben Usame ile evlendim ve bu evliliğimden gıbta edip cok memnun oldum dedi.”
Sukna: İcerisinde barınılacak ev vb. yerdir.
Muslim 1480/47
(15) Abdullah ibni Omer (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:
“Osman bin Mez’un vefat etti ve Hakîm’in kızı Havle’den olma bir kız bıraktı. Osman bin Mez’un olurken kızını kardeşi Kuddame bin Mez’un’a emanet edip vasiyet etmişti. Bu ikisi yani Osman bin Mez’un ve Kuddame bin Mez’un benim dayım olmaktadır.
Osman bin Mez’un’un kızını amcası Kuddame bin Mez’un’dan bana nikahlaması icin talep ettim. O da kızın benimle evlenmesine razı oldu. Sonra Mugire bin Şube araya girdi; yani annesinin yanına girdi ve onu malla kızı kendisine nikahlaması icin rağbetlendirdi de kadın Mugire’ye razı oldu.
Kız da annesinin hevasına uyup razı oldu. Kuddame bin Mez’un ve Mugire bin Şube anlaşmazlığa duştuler de bu anlaşmazlıkları Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e arz edildi.
Bunun uzerine Kuddame bin Mez’un:
−Ya Rasulallah! Bu kız benim kardeşimin kızıdır; kardeşim onu bana vasiyet etti. Ben de onu halasının oğlu Abdullah ibni Omer ile evlendirmek istedim. Bu kız hakkında ne salah ne de denklik yonunden taksirat yapmadım. Ancak o aklını kullanamayan bir kadındır, annesinin hevasına tabi oldu dedi.
−‘O kız yetimdir, izni olmadan nikahlanamaz!’ buyurdu.
Abdullah ibni Omer (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:
−Vallahi, kıza sahip olduktan sonra onu benden cekip aldılar ve Mugire bin Şube ile evlendirdiler.”
Ahmed 2/130, Darekutni 3/230, HÂkim 2703, Beyhaki 7/120, Albani İrva 1835
(10) Muhatabeye Bakmanın Caizliği
(16) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Ben, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in yanında idim. Ona bir adam geldi ve:
−Ensardan bir kadınla evlendim diye Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e haber verdi.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ona:
−‘O kadına baktın mı?’ buyurdu.
O kimse:
−Hayır, bakmadım! dedi.
−‘O halde git ona bak! Cunku Ensar’ın gozlerinde bir şey vardır’ buyurdu.”
Muslim 1424/74, Humeydi 1172, Nesei 3246, İbni Hibban 4041, Said bin Mensur 523, Darekutni 3/253, Beyhaki 7/84, Ahmed 2/299
(17) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e bir adam geldi ve:
−Ensar’dan bir kadınla evlendim dedi.
Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ona:
−‘O kadına baktın mı? Cunku Ensar’ın gozlerinde bir şey vardır’ buyurdu.
O kimse:
−Evet, baktım dedi.
−‘O kadınla ne kadar mehir uzere evlendin?’ buyurdu.
O kimse:
−Dort ûkiyye gumuş uzerine evlendim dedi.
Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) o kimseye:
−‘Dort ûkiyye gumuş uzerine mi?’ Sanki gumuşu şu dağın yamacından yontup cıkarıyorsunuz! Yanımızda şimdi sana verecek bir şeyimiz yoktur! Ancak seni bir seriyye icinde yollarız da oradan bir şeylere nail olursun’ buyurdu.”
Ravi:
−Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Abs oğulları cihetine bir seriyye gonderdi ve bu kimseyi de o seriyye icinde gonderdi dedi.
Muslim 1424/75, İbni Hibban 4094, HÂkim 2/177, Beyhaki 7/235
(18) Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:
‘Her hangi biriniz bir kadına evlenmek icin talip olduğu zaman eğer kadını nikah etmeyi celb edici yerlerine bakabilirse ona baksın’ buyurdu.
Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:
−Ben bir kıza talip oldum, onu gormek icin saklandım da onun beni evlenmeye davet eden yerine baktım ve onunla evlendim.”
Ebu Davud 2082, Albani İrva 1791, 1792, Albani Sahiha 95, 98
(11) Nikahta Tarafların Ayıbını Soylemenin Caizliği
(19) Fatıma binti Kays (Radiyallahu Anha) şoyle dedi:
“Ebu Amr bin Hafs Fatıma’yı kesin olarak boşadı. Ebu Amr ortada yokken, bulunduğu yerden kendi vekili ile nafaka olmak uzere biraz arpa gonderdi.
Fatıma (Radiyallahu Anha) vekile kızdı.
Vekil de:
−Vallahi, senin bizim uzerimizde hicbir hakkın yoktur! dedi.
Bunun uzerine Fatıma (Radiyallahu Anha), Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e geldi ve olayı kendisine soyledi.
−‘Senin Ebu Amr uzerinde hicbir hakkın yoktur!’ buyurdu ve ona Ummu Şureyk’in evinde vacip olan iddetini beklemesini emretti.
Sonra da:
−‘Bu Ummu Şureyk ashabımın sıkca uğradıkları bir kadındır, dolayısıyla sen iddetini İbni Ummu Mektum’un yanında gecir. Cunku o kor bir kimsedir. Orada dış elbiseni de cıkarabilirsin. İddetin bittiği zaman bana haber ver’ buyurdu.
Fatıma (Radiyallahu Anha) şoyle dedi:
−Ben iddetimi tamamlayınca, Muaviye bin Ebi Sufyan ile Ebu Cehm’in benimle evlenmek istediklerini Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e soyledim.
−‘Ebu Cehm’e gelince, o omzundan değneği indirmeyen bir adamdır. Muaviye ise, son derece fakirdir ve hicbir malı yoktur. Sen Usame bin Zeyd ile evlen!’ buyurdu.
Ben ondan hoşlanmadım. Sonra Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) yine:
−‘Usame ile evlen!’ buyurdu.
Bunun uzerine ben onunla evlendim. Allah bu evlilikte bircok hayır halk etti ve bu evliliğime gıpta edip cok memnun oldum.”
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Nikahın Farz Oluşu