Gheorghe Hagi Galatasaray TV'ye Konuştu
Galatasaray’ın efsane 10 numarası Gheorghe Hagi, Galatasaray TV muhabiri Yakup Cınar’ın sorularını yanıtladı. Hagi “Turkiye’de gecirdiğim 5 yıl hayatımın en guzel yıllarıydı. Fenerbahce karşısında aldığımız 5-1 Turkiye Kupası galibiyeti bir zaferdi” dedi. Oncellikle nasıl kendini nasıl hissediyor. Neler yapıyor? Projeleri neler şu anda? Gheorghe Hagi: Herkese selam soyluyorum. Projelerim hakkında bir şeyler soylemek istersem, şu anda en buyuk projem Gheorghe Hagi Futbol Akademisidir. Bu akademi 7 ile 18 yaşları arasında olan cocuklara hitaben kurulmuştur. Akademiden mezun olup futbola devam edecek olanlar icin ayrıca bir futbol takımı kurdum. Onumuzdeki sene Romanya 3. Ligi'nde oynatmaya karar verdik. Bu gruplaşma dediğim gibi 7 ile 18 yaş icin kuruldu. O yuzden buyuk bir iş icerisine girdik. Hedefimiz yuksek performanslara ulaşabilecek futbolcu yetiştirmek. Bunun dışında futbolla ilgili yaptığı şeyler var mı? G. Hagi: Cok buyuk bir proje olduğu icin son bir bucuk senedir bu proje ustune calışıyorum. Yaza kadar temelini oturtacağız, yazdan itibaren de tamamen rayına oturtarak devam ettireceğiz. Onun dışında surekli futbolla ilgileniyorum. Romanya’da Romen milli takımında oynadığım macların goruntulerini bir dvd uzerine topladım. O dvd piyasaya cıktı, ikinci dvd'yi hazırlıyoruz. İkinci dvd'de ise kuluplerde oynadığım maclar, attığım goller olacak. Onumuzdeki ilkbahar icinde cıkarmayı duşunuyoruz. Bunlar benim ozel projelerimdir. Yazdan itibaren herhangi bir teklif gelirse onları da değerlendirmeye hazırım. O zamana kadar her şeyi oturtmak istiyorum. Bu futbol akademisinde yetişen oyuncuların Galatasaray’da oynamasını ister mi? G. Hagi: Tabi ki, amacımız bu. Her kulube acığız, bizimde istediğimiz Galatasaray gibi buyuk kuluplerde futbolcularımızın oynaması. Galatasaray’da inanılmaz bir donem gecirdi. O doneme baktığı zaman unutamadığı anılardan bize biraz bahsedebilir mi? G. Hagi: Cok fazla anılarım var. Hic unutamayacağım bir donem gecirdim Galatasaray’da; o 5 sene benim icin cok ozel bir donemdi. Hem ozel hayatımda olsun hem futbolcu kariyerimde olsun İstanbul’da gecirdiğim zaman icinde cok guzel şeyler yaşadım. Unutmayalım ki benim oğlum İstanbul doğumlu, o donemde doğdu, en guzel hatıralarımdan birisi budur. Hem UEFA Kupa'sı hem Super Kupa hem yaşanan şampiyonluklar. Bunlardan hangisi daha onemliydi? G. Hagi: Benim icin ilk oynadığım macta onemliydi, ondan sonra butun oynadığım maclar da cok onemli oldu ve son oynadığım Trabzonspor macı da. Trabzonspor macında 2 gol attım. Benim Galatasaray’da olan donemim iyi başladı muhteşem bitti. Kaderim boyleydi herhalde. Futbolculuk kariyerimde bir kulupte gecirdiğim en uzun donem, 5 yıl Galatasaray’da gecirdim, bunları hicbir zaman unutmayacağım. Galatasaray’a teknik direktor olarak geldiği donem var. O donemle ilgili neler soylemek istiyor? G. Hagi: Zor bir donem gecirdim, zor bir yıl gecti. Neden zor diyorum, Galatasaray Avrupa takımıdır fakat o bir donemde Avrupa'dan eksik olduk, oynayamadık. Uluslararası seviyede maclar olmadığı icin takımdaki futbolculara motivasyon veremiyordum. Surekli onu soyluyordum. Mutlaka en iyi olmamız gerekiyor ki onumuzdeki sene Avrupa'ya tekrar cıkalım. Butun arkadaşları bu şekilde motive etmeye calıştım. O acıdan bana gore guzel bir sezon gecti, ezeli rakibimiz olan Fenerbahce’ye karşı 5-1'lik bir zafer elde ettik. Ancak Turkiye Kupası'nda maalesef son 3 macta şansımız yaver gitmedi. Şampiyonluğu kacırdık, ama en onemli olan takım ruhunu tekrar kazandırdığımı duşunuyorum. Unutmayalım ki, biliyorsunuz bir gozum genclerdedir. En az 6-7 genci benim bulunduğum surede A Takım'a kazandırdım. Benim icin cok guzel bir şey bu, cok mutlu oldum. İlerleyen donemlerde teklif alırsa Galatasaray’ı calıştırır mı ? G. Hagi: Konuşulacak zaman değil şu anda, ben Galatasaray ailesi icin cok şeyler yaptım diye duşunuyorum. Bir tek şunu soyleyebilirim, Galatasaray her zaman kalbimde kalacaktır. Her zaman seve seve Turkiye’ye donerim. Ama şu anda değil. Galatasaray gibi buyuk bir kulupten, boyle bir teklif gelirse her zaman duşunurum. Ne duşunuyor ondan sonra 10 numarayı giyenler icin? G. Hagi: 10 numara, takımda cok onemli bir oyuncudur, 10 numarayı bulmak kolay bir şey değil ama bana gore en iyisi zaferi kazanabilecek takımı kurmak, ruhu vermek en zor olaydır. Yaptığına inanacak, devamlılığı olacak bir takım ruhu sağlamak en zor olaydır. Cok iyi oyuncu ararsan bulunur, zor ama bulunur. Bir planlama icerisinde calışılırsa mutlaka oyuncu bulunur, benden once de 10 numara bulunduğu gibi, beni buldukları gibi... 100 yılda 1 Hagi gelir goruşune katılır mı ? G. Hagi: Yetenekler olmaz, her zaman doğar. Bunlar her zaman doğuştan gelen bir şeydir. Galatasaray’ın şu an ki durumu ile ilgili neler duşunuyor? G. Hagi: Cok fazla detaya girmek benim icin uygun olmaz, benim tek bildiğim şey Galatasaray her zaman en iyi, en onemli olmaya calışmaktadır. Galatasaray’ın kadrosuna giren oyuncu şunu bilmeli, şunu bir mecburiyet olarak gormeli: "benim her zaman en iyi olmam gerekiyor". Bildiğim kadarıyla, herkesin soylediği gibi iyi bir kadro kurulmuş, onun dışında ne diyebilirim... Lincoln ile ilgili neler soyleyecek? G. Hagi: Benim bildiğim cok az oynadı, takıma cok az verdi. Onun daha fazla imkanları var, daha fazla şeyler verebilir diye duşunuyorum. Turk futbolunu nasıl buluyor? G. Hagi: Avrupa Şampiyonası'nda gosterdiği gibi Avrupa'ya yakın bir seviyeye geldi Turk futbolu. Ama tabi elinde butun şartlar olduğu icin, daha yuksek bir seviyeye gidebilir. Bence şu anda yeni bir nesil oluşturulmakta, Kore’de olan sevgiye ulaşabilir bu nesil. Turkiye’den ayrıldıktan sonra, yurtdışında cok guzel şeyler duydum Turk futbolu hakkında. Gercekten belirli bir seviyeye geldi Turk futbolu, ozellikle Turk halkının ne kadar futbol sevdiğini, nasıl sevincle, heyecanla stada geldiğini farkeden herkes hayran kalıyor dışarıda... Galatasaray’ın Bukreş macını da izledi. Galatasaray’da şu an da beğendiği futbolcu var mı? G. Hagi: Sadece İstanbul’daki macı seyredebildim Romanya’daki macını seyredemedim. Başka bir Avrupa turnuvasına cıkmıştım. Bildiğim kadarıyla Galatasaray’ın kadrosunda cok iyi yetenekler var. Orta sahanın gobeğinde iki yetenekli futbolcu var. Galatasaray’ın alt yapısından yetişen gencler her zaman iyi futbolcu olarak hizmet etmiştir. Benim donemimde alt yapıdan cıkan oyuncular arasında biri şu anda cok bilinen biridir... Arda bana gore Avrupa Şampiyonası'nın en iyi oyuncusuydu. Bugunku ve dunku gazetelerde okuduğum kadarıyla Uğur cok zor bir donem geciriyor. İyi bir yetenekti ve geleceği parlak olan bir oyuncu; ama Uğur'u tanıdığım kadarıyla cok hırslı. En yakın zamanda sahaya doneceğinden eminim. Mehmet oynuyor zaten. Aydın buyuyor, benim zamanımda 15 yaşındaydı. Onemli olan arkadan gelen genclerin olması... Kaynak:Galatasaray.org