(1) Allah-u TeÂl şoyle buyuruyor:
“...Kadınların da erkekler uzerinde hakları vardır...”
Bakara 228
(2) Muaviye bin Hayda el-Kuşeyri (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e geldim ve:
−Kadınlarımız hakkında bize neyi emredersin? dedim.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
−‘Sizler yediğiniz şeylerden onlara da yediriniz, giydiğiniz şeylerden onlara da giydiriniz! Kadınlarınızı dovmeyiniz! Onlara, Allah senin yuzunu cirkinleştirsin diye beddua etmeyiniz ve evin dışında onlara kusup terk etmeyiniz!’ buyurdu.”
Ebu Davud 2144, İbni Mace 1850, HÂkim 2/188, Begavi 2330, Ahmed 5/3, 5, Albani Zifaf 280
(3) Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şoyle buyurdu:
“Allah’ın kadın kullarını dovmeyiniz!”
Ebu Davud 2146, Darimi 2/146, İbni Mace 1985, İbni Hibban 4189, Albani Gayetu’l-Meram 251
Kadın Kocasının Malından Maruf Şekilde Alabilir
(4) Hind binti Utbe (Radiyallahu Anha) şoyle dedi:
“Ya Rasulullah! Şuphesiz ki Ebu Sufyan cok cimri bir adamdır! Bana ve cocuğuma yetecek kadar nafakayı vermiyor! Ancak ben onun malından o bilmeden alıyorum! dedim.
−‘Sen onun malından maruf bir şekilde kendine ve cocuğuna yetecek kadar al’ buyurdu.”
Buhari 5465, Nesei İşretun’-Nisa 309, Darimi 2/159, İbni Mace 2293, İbnu’l-Carud 1025, İbni Hibban 4255, Humeydi 242, Darekutni 4/234, Begavi 2149, 2397, Ahmed 6/39, Albani İrva 2646
Kadınları Dovmede Haram Olan Kısım
(5) Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şoyle buyurdu:
“…Sizden biri nicin karısını erkek deveyi dover gibi dover acaba?! Sonra belki o kimse karısıyla sarmaş dolaş olacaktır!”
Buhari 6026
(6) Muaviye bin Hayda el-Kuşeyri (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e geldim ve:
−Kadınlarımız hakkında bize neyi emredersin? dedim.
−‘...Kadınlarınızı dovmeyiniz! Onlara, Allah senin yuzunu cirkinleştirsin diye beddua etmeyiniz ve evin dışında onlara kusup terk etmeyiniz!’ buyurdu.”
Ebu Davud 2144, İbni Mace 1850, HÂkim 2/188, Begavi 2330, Ahmed 5/3, 5, Albani Zifaf 280
Kadının Sırrını İfşa Etmenin Haramlığı!
(7) Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şoyle buyurdu:
“Kıyamet gunu Allah katında konum bakımından insanların en şerlisi, karısı ile munasebet eder o da onunla munasebet eder sonra karısının sırrını yayan erkektir!”
Muslim 1437/123, Ebu Avane 4298, 4299, Ebu Davud 4870, Ebu Nuaym Hilye 10/193, 104, İbni Ebi Şeybe 3/449/2, İbnussunni 614, Beyhaki 14097, Begavi 3940, Ahmed 3/69
Kadınların Gerektiğinde Dışarı Cıkmaları Caizdir
(8) Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şoyle buyurdu:
“…Siz kadınlara kendi ihtiyacınız icin ortu icinde evlerinizden dışarı cıkmanıza izin verilmiştir.”
Buhari 4678, Muslim 2170/17
Erkeğin Ev İşlerinde Ehline Yardım Etmesi
(9) el-Esved (Rahmetullahi Aleyh) şoyle dedi:
“Ben, Aişe (Radiyallahu Anha)’ya:
−Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) evinde ne yapardı? dedim.
Aişe (Radiyallahu Anha):
−Kendi ailesinin işinde, yani kendi evinin hizmetinde bulunurdu. Namaz vakti gelince de namaza cıkardı dedi.”
Buhari 704
(10) Aişe (Radiyallahu Anha) şoyle dedi:
“Bana, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) evinde ne yapar? diye soruldu.
Bende:
−Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir insandı. Elbisesini temizler, koyununu sağar ve kendi işlerini kendi yapardı dedim.”
Tirmizi ŞemÂil 293, Buhari Edebu’l-Mufred 541, İbni Hibban 2/36, Ebu Nuaym Hilye 8/331
Kadınlarla Guzel Gecinmek
(11) Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şoyle buyurdu:
“Mu’minlerin iman yonunden en mukemmeli, onların ahlakı en guzel olanıdır. Mu’minlerin en hayırlısı, kadınlarına hayırlı olanıdır!”
Ahmed 7406, Tirmizi 1162, İbni Hibban 4176, İbni Ebi Şeybe 6/88, Begavi 2341, Albani Sahiha 284
(12) Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şoyle buyurdu:
“…Sizin en hayırlınız, ehli icin hayırlı olan kimsedir! Ben ehlim icin sizin en hayırlı olanınızımdır!”
Tahavi Muşkul 3/211, HÂkim 4/173, Albani Zifaf 269
(13) Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şoyle buyurdu:
“Size kadınlar hakkında hayırlı olmanızı vasiyet ederim. Cunku kadın eğe kemiğinden yaratılmıştır. Bu kemikten en eğri şey ust tarafıdır. Eğer sen eğri kemiği doğrultmaya calışırsan onu kırarsın! Onu kendi haline bırakırsan, daima eğri olmaya devam eder! Onun icin kadınlar hakkında hayrı tavsiye edici olmanızı isterim!”
Buhari 3110, Muslim 1478/60, Nesei İşretu’n-Nisa 258, İbni Ebi Şeybe 4/184/4, Begavi 2332
(14) Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şoyle buyurdu:
“Kadın bir kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Dilediğin bir tarz uzere doğru olamaz! Eğer ondan istifade etmek istersen, onda bu eğrilik olduğu halde ondan istifade edersin. İsteğine gore onu doğrultmak istersen onu kırarsın! Onun kırılması ise boşanmasıdır!”
Muslim 1468/59, Ebu Avane 4501, Humeydi 1168, İbni Hibban 4179, Begavi Mesabih 2416
(15) Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şoyle buyurdu:
“Mu’min bir erkek mu’min bir kadından nefret etmesin! Eğer erkek onun bir huyundan hoşnut değilse, diğer yahut başka bir huyundan hoşnut olabilir.”
Muslim 1469/61, Ebu Avane 4493, Begavi Mesabih 2417
(16) Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şoyle buyurdu:
“Erkeklerden bircok kimse kemale erdi. Kadınlardan ise, Firavun’un karısı Asiye ve İmran kızı Meryem’den başkası kemale ermemiştir! Aişe’nin diğer kadınlara ustunluğu ise, tiridin obur yemeklere ustunluğu gibidir.”
Buhari 7/3218, Muslim 2431/70
Kadınlara Nasihat
(17) Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:
“Bayram gunu Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile namazda beraberdim. Hutbe okumadan once ezansız ve kametsiz namaza başladı. Sonra BilÂl’a yaslanarak ayakustu durup Allah’a karşı takvalı olmayı emir, Ona itaatli olmaya teşvik ederek halka vaaz ve nasihatte bulundu. Sonra kadınların olduğu yere geldi.
Onlara da vaz ve nasihat etti ve:
−‘Sadaka verin! Zira siz kadınların coğu cehennem kutuğudur!’ buyurdu.
Kadınların en hayırlılarından yanakları kırmızı olan bir kadın ayağa kalkıp:
−Ya Rasulallah! Nicin? dedi.
−‘Cunku siz halinizden cok şikÂyet eder, kocalarınızın ihsanına karşı nankorluk edersiniz!’ buyurdu.
Bunun uzerine kadınlar kendi ziynet eşyalarını tasadduk etmeye başladılar. BilÂl’ın elbisesinin icine kupelerini ve yuzuklerini atıyorlardı.”
Muslim 885/4, Darekutni 2/47/16, Ahmed 3/314, Albani İrva 3/99
(18) Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şoyle buyurdu:
“…Kadınlara karşı hayırlı olmanızı tavsiye ederim! Cunku onlar sizin yanınızda esirlerdir! Kadınlardan bundan gayrına malik değilsiniz! Ancak kadınlar haddi aşmak gibi acık bir edepsizlik yaparlarsa onların yataklarını terk edin bu şekilde onları cezalandırınız! Yahut haddi aşmayacak şekilde onları dovunuz! Eğer onlar size itaat ederlerse, onların aleyhine bir yol aramayın!
Şuphesiz sizin kadınlar uzerinde hakkınız vardır! Ve kadınlarınızın da sizin uzerinizde hakları vardır! Sizin onlar uzerindeki hakkınız; kerih gorup istemediğiniz kimselere minderlerinizi ciğnetmemeleri ve evlerinize girmelerine izin vermemeleridir! Dikkat edin! Onların sizin uzerinizdeki hakları; onların giyim ve kuşamında ve yiyip icmesinde ihsanda bulunup guzel davranmanızdır!”
Nesei İşretu’n-Nisa 287, Tirmizi 1163, İbni Mace 1851, Ahmed 5/7273, Albani İrva 7/54 Albani Zifaf 270
Kişinin Ehline İnfak Etmesinin Fazileti
(19) Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şoyle buyurdu:
“Her hangi bir Musluman kendi ev halkına Allah’ın rızasını kast ederek infak ederse, bu infak onun icin bir sadaka olur.”
Buhari 5450, Muslim 1002/48, Nesei 2544, Tirmizi 1965, Darimi 2/284, 285, İbni Hibban 4239, Tabarani Mucemu’l-Kebir 17/522, 523, Ahmed 4/120, Albani Sahiha 729
(20) Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şoyle buyurdu:
“Kişinin harcayacağı en faziletli para, once ailesine ve ailesinin icindeki kimselere harcayacağı paradır!”
Muslim 994/38, Nesei İşretu’n-Nisa 300, İbni Mace 2760, İbni Hibban 4242, Beyhaki 7/467, Ahmed 5/279
(21) Heyseme (Rahmetullahi Aleyh) şoyle dedi:
“Biz Abdullah bin Amr (Radiyallahu Anh) ile beraber oturuyorduk. Bir ara onun işlerinin vekili geldi ve iceri girdi.
Abdullah bin Amr (Radiyallahu Anh) ona:
−Kolelere azıklarını verdin mi? dedi.
O:
−Hayır, dedi.
Bunun uzerine Abdullah bin Amr (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
−Oyle ise hemen git ve onların azıklarını ver!
Cunku Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
−‘Kişiye gunah olarak, malik olduğu kimselerin azıklarını hapsetmesi kifayet eder!’ buyurdu.”
Muslim 996/40, İbni Hibban 4241, Ebu Nuaym 4/22
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Kadının Kocası Uzerindeki Hakları