Gazete Haberturk Genel Yayın Yonetmeni Fatih Altaylı, UEFA'da uzun yıllar gorev almış bir hukuk adamına, TFF'nin şike soruşturması kapsamında 16 kulubun PFDK'ya sevkini sordu. En carpıcı yorum ise şoyleydi; Bir tek Galatasaray zararlı cıkar Hukukcunun iddiası: Buyuk takımlardan bir tek G.Saray bu işin dışındaydı. Şimdi onun da Avrupa’ya gitmesi konusunda onu kesiliyor. Amac, G.Saray ile diğer kulupler arasında ekonomik ucurum oluşmasını engellemek Futbol Federasyonu’nun aldığı kararlar uzerine uzun yıllardır UEFA’da ceşitli kurullarda gorev yapan, defalarca Turkiye’ye gelip gitmiş ve Turk Futbolunu yakından izleyen ve benim de yıllardır tanıdığım bir hukuk adamını aradım. “Duydun mu Turk Futbol Federasyonu’nun aldığı kararları?” diye sordum. Duymuştu ama pek bir şey anlamamıştı. “Belirsizlik var. Ne demek istiyorlar, aldıkları kararları nasıl ve ne zaman uygulayacaklar ve kime karşı uygulayacaklar belli değil” dedi. “Başkanın şike soruşturmasıyla ilgili olarak soylediklerini oğrendin mi?” dedim. Haberi yoktu. “Şike sahaya yansımadığı icin defteri kapatmışlar” dedim. “Dava da duştu mu o zaman” diye sordu. “Dava suruyor” dedim. Şaşırdı. ‘UEFA PAZARLIĞA GİRMEZ’ “Temmuz’dan beri UEFA’ya dava surerken karar almamız sakıncalı olur diyorlardı. UEFA ceza icin hızlı hareket etmelerini isterken davayı gerekce gosterip ceza veremeyeeklerini soyluyorlardı. Şimdi tam tersini mi yaptılar yani?” dedi. “Evet” deyip sordum “UEFA ile danışıklı dovuş yapıldığına inanıyor Turk sporseverleri. CAS’taki davanın da bu yuzden geri cekildiğine inanıyor herkes.” “Zannetmiyorum. UEFA boyle bir pazarlığa girmez” dedi. “Platini’ye secimlerde destek sozu verildi, bu yuzden goz yumacak” deniyor deyince ben, kahkahayı patlattı. ‘PLATİNİ COK AKILLI ADAM’ “Platini aklını kaybetmedi. Avrupa’da onca takıma bu nedenle ceza verip Turkiye’ye goz yumarsa Turkiye’den alması muhtemel oydan daha fazlasını Avrupa ulkelerinden kaybeder. Platini boyle bir şey yapmaz. Boyle bir oneri yapıldıysa dinlemiştir ama asla kabul etmez. Cok ilkeli bir adam olduğu icin değil ama cok akıllı bir adam olduğu icin kabul etmez” dedi. “Ama bir pazarlık olmalı ki, CAS’taki dava geri cekildi” dedim. ‘DAVAYI EN AZ 5 YIL İCİN CEKTİLER’ “CAS’taki dava geri cekilmiştir cunku Fenerbahce’nin Avrupa’dan daha uzun sureli bir ceza almasını goze alamamıştır Fenerbahce yonetimi. Eğer dava cekilmese ve kaybedilseydi, Fenerbahce en az 5 yıl Avrupa kupalarına katılamazdı. Bu yuzden cekmişlerdir. Şimdi 2 veya 3 yıl katılmayarak kurtulacaklar” dedi. ‘GALATASARAY OLAYIN FARKINDA DEĞİL’ Sonra sordu, “Sizin takım ne yapıyor?” “Galatasaray’ı da disiplin kuruluna verdiler. Bizim yonetim de sert bir acıklama yaptı. Bekliyorlar” dedim. “Sizinkiler olayın farkında değil” dedi. “Hangi olayın?” dedim. “Federasyonunuzun aldığı kararlardan zararlı cıkacak tek takım Galatasaray” dedi. “Niye?” diye sordum. Anlattı: “Ortaya cıkan tablodan sonra UEFA buyuk ihtimalle Turk takımlarını Avrupa’ya kabul etmeyecek. Hatta belki de Federasyonunuz UEFA’ya ‘Biz birkac sene katılmayalım’ diyecek. Fenerbahce zaten en az 2 yıl daha katılamayacaktı. Soruşturmada adı gecen diğer takımların da katılamama ihtimali vardı. Buyuk takımlardan sadece Galatasaray bu işin dışındaydı. Yani Galatasaray, Avrupa’ya gidebilirdi. Şimdi Galatasaray’ın da Avrupa’ya gitmesinin onu kesiliyor. Hem de Turk Futbol Federasyonu tarafından.” “Federasyon niye boyle bir şey yapsın ki?” dedim. ‘YONETİCİLERİNİZ UEFA’YA ANLATMALI’ “Farkında olmadığınız da bu işte. Bana ulaşmış bir bilgi yok ama belki de UEFA ile bu yonde bir anlaşma yapıldı. ‘Siz bizi zorlamayın. Biz de birkac sene kimseyi Avrupa’ya yollamayalım’ dendi. Bilmiyoruz. Belki Platini boyle ikna edildi” dedi ve ekledi “Boylelikle Galatasaray ile diğer takımlar arasındaki farkın acılması engellenecek. Diğerleri Avrupa’ya gitmezken Galatasaray giderse bu Galatasaray icin buyuk avantaj olacaktı. Hem transferde hem gelirlerde. Turkiye’ye gelecek yabancı oyuncuların iyileri Galatasaray’ı tercih edecekti. Galatasaray, Şampiyonlar Ligi ya da Avrupa Ligi gelirlerinden her yıl en az 10 milyon Euro belki de daha fazla alacaktı. Şimdi Galatasaray’ın da onu kesilmiş oldu” “UEFA buna izin verecek mi?” diye sordum. “Yoneticileriniz UEFA’ya bu durumu anlatmalı. Anlatırlarsa belki bir yol bulabilirler” dedi. Haberturk