[IMG]http://img460.**************/img460/6639/logosonoy7.gif[/IMG]

KURÂN-I KERİM'DE DUA

[IMG]http://img150.**************/img150/2985/duapz4.jpg[/IMG]

"Kullarım beni sana soracak olursa, muhakkak ki ben (onlara) pek yakınım. Bana dua ettiği zaman dua edenin duasına cevap veririm. Oyleyse, onlar da benim cağrıma cevap versinler ve bana iman etsinler. Umulur ki irşad olurlar." (Bakara Suresi, 186. Ayet)

Sizi yaratmış, bu dunyaya yerleştirmiş, akıl ve beden sahibi kılmış olan Allah'a acaba gerektiği kadar yakın mısınız? O'na en son ne zaman dua ettiniz? Allah'a sadece birtakım sıkıntı ve belalarla karşılaşınca mı yalvarıyorsunuz? Yoksa O'nu surekli anıyor musunuz? Dua ettiğinizde O'nun size cok yakın olduğunu, sizin fısıltıyla soylediğiniz veya icinizden gecirdiğiniz her sozu işittiğinin bilincinde misiniz? O'nun tum insanların ve herşeyin Rabbi olduğunu, hayattaki en buyuk dostunuzun ve dayanağınızın Allah olduğunu, herşeyi oncelikle Rabbimizden dilemeniz gerektiğini duşunuyor musunuz?

Verdiğiniz cevap ne olursa olsun, bu kitabı okumak size buyuk yarar sağlayacaktır. Cunku bu kitap, Allah'ın kullarına ne kadar yakın olduğunu, onlardan nasıl bir dua istediğini, neyin gercekten O'nun istediği gibi bir dua olduğunu anlatmak icin yazılmıştır. Duanın onemi Kuran'da, "... Sizin duanız olmasaydı Rabbim size değer verir miydi?" (Furkan Suresi, 77) ayetiyle haber verilir. Allah'a dua etmekte, O'na yakınlaşmakta bir sınır yoktur. Dolayısıyla, herkes bu yolu oğrenmekle ya da tekrar etmekle ebedi hayatına fayda sağlar.

Dua, Allah ile insanlar arasındaki bir bağlantı yoludur. Allah ile bağlantı kurma ihtiyacı ise insanın fıtratında yani yaratılışında vardır. Muminler icin dua etmek, hayatlarının ayrılmaz ve cok doğal bir parcasıyken, bircokları icin dua ancak buyuk zorluklar altına girince, hayati tehlikelerle karşı karşıya kalınca hatırlanacak bir ibadettir. Elbette ki son soylediğimiz dua bicimini Allah makbul karşılamayabilir. Asıl hayırlı olan hem rahatlıkta, hem de zorlukta Allah'tan yardım istemektir. İşte bunun icin de samimi bir şekilde Allah'a dua edebilmenin yolları Kuran'da detaylıca tarif edilmiştir.

Kuran'da 209 ayet doğrudan ya da dolaylı olarak dua konusundan bahsetmektedir. Sadece bu bile dua konusuna verilmesi gereken onemin bir gostergesidir. Ote yandan, dua ile ilgili ayetler okundukca da, bunun ne derece hayati bir ibadet olduğu daha rahat anlaşılmaktadır.

KURÂN'A GORE DUA

"Cağırmak, seslenmek, istemek, yardım talep etmek" anlamlarına gelen dua, Kuran'a gore "kulun butun benliğiyle Allah'a yonelmesi" ya da "gucu sınırlı ve sonlu bir varlık olan insanın, sınırsız ve sonsuz bir kudret karşısında acizliğini kabul ederek yardım dilemesi" şeklinde tanımlanmaktadır.

Allah inancı olan her insanın şoyle ya da boyle dua ettiği bir gercektir. Ancak insanların oldukca buyuk bir kısmı duayı, sadece darlık ve sıkıntı anında elden gelen tum ihtimaller denendikten sonra Allah'ı hatırlamak şeklinde anlamaktadırlar. Bu insanlar uzerlerindeki sıkıntı gecince bir sonraki darlık ve sıkıntı anına kadar Allah'ı unutur ve ondan bir şey talep etmeyi akıllarının ucundan dahi gecirmezler.

İnsanların başka bir bolumunde de son derece hatalı bir dua anlayışı hukum surmektedir. Bu insanlar icin dua, kucuk yaşlardan itibaren ailenin yaşlı bir ferdi tarafından oğretilen anlaşılmaz bazı sozlerdir. İnsanların bu tur dualarında Allah'ın varlığı, birliği, buyukluğu, kudreti, insanları surekli olarak gorup-işittiği, dualara icabet edeceği fazla duşunulmez. Onceden ezberlenmiş olan dua kalıpları tekrarlanır, durur. Oysa kitabımızın da konusu olan, Allah'ın Kuran aracılığıyla insanlara duyurduğu dua şekli cok farklıdır.

Kuran'a gore dua etmek, Allah'a ulaşabilmenin en kolay yoludur. Şimdi Allah'ın sıfatlarını bir duşunelim. O, insana şah damarından daha yakın olan, herşeyi bilen, işitendir... İnsanın icinden gecirdiği tek bir duşunce bile Allah'tan gizli kalmaz. O halde samimi olarak Allah'tan bir istekte bulunmak icin insanın sadece duşunmesi bile yetmektedir. İşte Allah'a ulaşmak bu denli kolaydır.

İnsan kulluk bilincinde olduğu surece Allah katında bir değer kazanabilir. Bu yuzden insanın Allah'a yonelmesi, hataları konusunda Allah'a itirafta bulunması ve sadece Allah'tan yardım dilemesi gerekmektedir. Bunun dışında bir davranış tarzı Allah'a karşı buyuklenmektir ki, Kuran'da bunun cezasının sonsuz cehennem olduğu bildirilir.

Gunumuz toplumlarında dikkat ceken bir gercek, diğer bircok ibadet gibi duanın da terk edilmiş bir gelenek olarak duşunulduğudur. Aslında bu duşuncenin gelişmesinin perde arkasında "Allah'tan bağımsız, kendi kendisine işleyen bir dunya" olabileceği telkini yatmaktadır. İnsanların buyuk bir kısmı ister istemez yaşantılarının başlangıcından sonuna kadar tum olayların kendilerinin ve cevrelerindeki insanların kontrolunde cereyan eden olaylar olduğunu duşunurler. Bu yuzden de olumle burun buruna gelmeden ya da cok buyuk bir felaketle karşılaşmadan Allah'a dua etme ihtiyacı duymazlar. Oysa bu buyuk bir yanılgıdır. Bu yanılgıda oyle bir noktaya gelenler olur ki, bunlar duayı adeta gecmiş zamanlardan gunumuze kadar ulaşmış bir sihir tekniği olarak algılarlar. Halbuki dua, yaşamın geneline yayılacak başlıbaşına bir ibadettir.

İnsanların tamamı duaya muhtactır. Fakir ve zor şartlar altında yaşayan birinin zengin bir insana gore duaya daha fazla ihtiyacı olduğunu duşunmek, dua konusunu temelinden yanlış anlamak demektir. Hali vakti yerinde, hayatta tum istediklerine kavuştuğunu duşunen bir insanın duaya ihtiyacı olmadığını duşunmek son derece hatalıdır. Cunku bu durumda dua etmenin tek sebebinin dunyevi arzuların tatmini olduğu anlamı cıkmaktadır. Oysa muminler hem dunya hayatları icin, hem de ahiretleri icin dua ederler. Dua beraberinde tevekkulu de getirir. Dua eden insan, karşısına cıkabilecek zor ya da kolay her turlu durumu, tum olayları, kainatın Yaratıcısı ve Hakimi olan Allah'a havale etmiş demektir. Bir problemi cozmenin ya da onlemenin butun yollarının evrendeki tum kudretin sahibi olan Allah'a dayandığını bilmek, tum işleri ona havale etmek ve sadece ona dua etmek, mumin icin bir ferahlık ve guven kaynağıdır.

KAYNAK: İslamisite.com

Yeni paylaşımlarda buluşmak dileğiyle...

[IMG]http://img322.**************/img322/7687/destek2ba9.gif[/IMG]