Cerîr İbni Abdullah radıyallahu anh, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i şoyle buyururken dinledim, dedi:
“Yumuşak davranamayan kimse, butun hayırlardan mahrum kalmış sayılır.”
Muslim, Birr 74-76. Ayrıca bk. Ebû DÂvûd, Edeb 10; Tirmizî, Birr 67; İbni MÂce, Edeb 9
Hadisten Oğrendiklerimiz
1. İnsanlara karşı anlayışlı davranan, onlarla iyi gecinen kimse butun hayırları elde etmiş demektir.
2. Gecimsiz, kaba ve kırıcı kimseler de butun hayırlardan mahrum kalmış sayılır.

İNSANLARA SAYGILI DAVRANMAK

Rasûlullah (s.a.v) Efendimiz, Herkesin Hakkına Saygı Gosterirdi.
Beraber olduğu herkesle yeteri kadar ilgilenirdi. O’nunla oturan, Efendimizin nezdinde kendisinden daha kıymetli biri olabileceğini duşunmezdi. ( et – Tirmizî )

a. Abdullah bin Ebi Hadret anlatıyor:

“Bir yahudinin bende 4 dirhem alacağı vardı. Beni Rasûlullah’a (s.a.v) şikÂyet etti. Ya Muhammed! Benim bu adamda 4 dirhem alacağım var. Odemek istemiyor, dedi”. Rasûlullah Efendimiz (s.a.v):

-“Ona hakkını ver, borcunu ode..” buyurdu. Ben:

“Seni hak ile gonderene yemin olsun ki, odemeye imkÂnım yok, dedim.” Allah Rasûlu yine

- “Ona hakkını ver”, buyurdu. Ben:

“Kudret ve iradesi ile yaşadığım Allah’a andolsun ki, vermeye muktedir değilim. Bir yerden bir ganimet ele gecerse, odeyeceğim, dedim”. Rasûlullah yine:

-“Ona hakkını ver,” dedi.

“Allah Rasûlu bir şeyi 3 defa soylediği zaman,

karşısında artık başka bir şey soylenmezdi. Derhal carşıya gittim. Başımda bir sarık, uzerimde bir hırka vardı. Sarığımı vucuduma sarıp hırkamı satılığa cıkardım. 4 dirheme satıldı. Gidip bor*****u odedim. Yaşlı bir kadın beni bu halde gorunce:

“Bu ne vaziyet ey Rasûlullah’ın ashabı?” Diye sordu. Ben de durumu anlattım.

“Al, o hırka yerine bu hırkayı giy!” Diyerek bana yeni bir hırka verdi. Boylece hem bor*****u odemiş, hem de elimden cıkardığım hırkama bedel, yeni bir hırkaya kavuşmuş oldum.”

Muhakkak ki bu, Rasûlullah’ın sozunu, (tek varlığı olan hıkasını gozden cıkarmak pahasına da olsa) dinleyen bu zata, Rabbinden bir ihsandı.

not=www.islamisite.com adresinden alıntıdır...