Galatasaray Divan Kurulu’nda konuşan eski başkan Dursun Ozbek’in acıklamaları karşısında Başkan Mustafa Cengiz cevap hakkını kullandı. Ozbek’in Riva ve Florya projesiyle ilgili iddialarına cevap vererek sozlerine başlayan Cengiz, “Dursun Ozbek kursuye cıktı, Riva ve Florya’nın Galatasaray’ı kurtarma projesi olduğunu, yonetimimizin de bunu doğru yonetmediğini acıkladı. Gercekler acıdır. Riva ve Florya’yı 1 milyar TL’ye yakın bir değerle yaptık. Benim goruşum ikisinin ayrılmasıydı. Ben o donemde oy kullanmadım bu projeyle ilgili. Florya’yı neden taşımadınız diyor. Florya ihalesini alan muteahhit de gidebileceği butun devlet kapılarında bunu zorluyor. Biz de cıkmak istiyoruz. Onaylamasak bile Florya’dan cıkıp Kemerburgaz’a gitmek icin elimizden geleni yaptık. Surec 18 aydır suruyor. Acaba eski yonetim bu Kemerburgaz’ı Florya’ya karşı alırken 1 gun gidip baktı mı? 40 metre kot farkını gectim, maden ruhsatı olduğunu biliyor mu? Devletimiz bize bu konuyla ilgili cok yardımcı oldu. Donemin Başbakanı Binali Yıldırım durumdan haberdardı ama sonra başbakan gitti. Boyle bir makam kalmadı. Maden sahibi evvelki ay yurutmeyi durdurma kararı aldı. Devlet hukuka uymak zorunda. Hukuk devletiyseniz bir şeyler yapmak zorundasınız. Maden ruhsatı sahibi itiraz etti. 3 ay, 3 yıl, 10 yıl, ne kadar surer bilemem” diyerek konunun adli makamlarda olduğunu soyledi. “Paradan para kazanan biri olmadım” Yaşanan gelişmelerin uzerine Emlak Konut’la ve bakanlıkla goruştuklerini soyleyen Mustafa Cengiz, “Biz hukuksal surec nedeniyle cıkamıyoruz dedik. ‘Para yok’ diye hicbir zaman bir ifadem olmadı. Daha mulkun zilliyetini ele geciremedik ki yatırım duşunelim. Kemerburgaz’daki durum bu. Bu sefer de dedik ki, sozleşmeyi revize edelim. Florya’da kalalım, Riva uzerinden revize edelim dedik. Sozlu mutabakat yaptık, bugun toplanacaktık ve divan nedeniyle erteledik. Riva ve Florya’da beklentilerimizi bulamadığımız gibi 508 milyon TL olarak kırdırılan, 340 milyon TL olarak sermaye artırımına kullanılan, 155 milyon Euro stopaj haric 11 futbolcu transfer ettik. Bizim mali sıkıntımızın en temelinde bu harcama var. Bu harcamayı hala bitiremedik. Adnan Polat’a da teşekkur ediyorum, birleşmeden bu yana ilk kez kara gectik. İş bilmez diyor bana, hicbir zaman tuccar, faiz ehli olmadım, paradan para kazanan biri olmadım. Otelin onunden gecerken başımı ceviriyorum, utanıyorum diyor. Ben de oyleyim. Başımı ceviriyorum. Başkan yardımcısıyken bu projeyi yapmak istedi, “2 yılda bitireceğim, yılda 5 milyon Dolar net gelir garanti ediyorum” dedi ve ben de alkışladım” ifadelerini kullandı. Bu sırada Dursun Ozbek’in kendisine cevap vermek istediğini goren Cengiz, “Ben seni peygamber sabrı ile dinledim. Daha neler var. Kendisinin verdiği kefaleti biz zaten veriyoruz. Otel icin verdiği kefalet şu anda yok ve yapılandırma da eridi. Butun yuk spor kulubunun uzerinde. Taahhut ettiği yıllık 5 milyon Dolar net geliri Dursun Ozbek’ten bir taraftar olarak talep ediyorum. Bize bu vaadi taahhut etti, bize soz verdi” diye konuştu. “Siz Galatasaray’ı hacze de verdiniz icraya da verdiniz” Dursun Ozbek’in ortağının aynı zamanda Ozbek’in avukatı olduğunu sozlerine ekleyen Mustafa Cengiz, “Oyle bir anlattı ki, 'Ben size para verdim, beni soruşturdular' gibi anlattı. Ortağı olduğu kişi aynı zamanda avukatı. Bize hem icra hem haciz getirdi. 20 Ocak tarihinde secimi kaybettikten sonra, Galatasaray Sportif A.Ş’nin hisselerine rehin koydu. Yetmedi, Emlak Konut’tan alacağımız 20 milyon Dolar’a da rehin koydu, 3 tane de senet aldı. Bizzat kendisi tazmin etti. Yonetme erkini kaybetmiş bir yonetim, kendisini alacaklı ya da borclu yaparsa, bunun adı hukukta ne? Toplantı yaptığınız ortağınız aynı zamanda avukatınız. Siz Galatasaray’ı hacze verdiniz. Yetmedi icraya verdiniz. Bizim borcumuz borc. Buradan 30 kez ilan ettim. 5 milyon 700 bin, faizle 8 milyon oldu ama asla kabul etmem. Otel faturalarının icinde Gaziantepspor var, espor takımı var. 1,5-2 milyon TL arası bir miktar. Geri kalanı faiz. Mail yolladım, niye cevap vermediniz diyorsunuz. Biz size resmi şekilde noterden yazdık. Bizim sizinle faiz alışverişimiz yok, bu nedenle kabul etmiyoruz dedik. Bağış makbuzunu da kabul etmiyoruz dedik. Fatih Hoca’nın babasının cenazesinde de konuştuk. 12 milyon Dolar ve 7 milyon Euro borcumuz var kendisine. 5 milyon TL’yi kabul etmiyorum. Size elimden gelenin fazlasını yaptım. Bize Galatasaray Başkanı olarak diyorum ki, bu borcu size odeyeceğiz. Ama lutfen doğru anlatın. Sizin Galatasaray’dan alacağınız var, buna haciz koyuyorsunuz” diyerek sozlerini tamamladı. ***
GSTV'yi kapatmayacaklarını soyleyen Cengiz, "Lisans icin başvurduk, kotu ev sahibi insanı ev sahibi yaparmış. Sermaye artırımı yaptık ve RTUK'e gerekli başvuruyu yaptık. GSTV'yi bırakın kapatmayı ulusal, karasal butun dunyada yayın yapmasını istiyoruz. Gittiğim butun ulkelerde goruyorum. Galatasaray bir dunya kulubu ve dunya devi. Son 2 yılda da şaha kalktı. Onceki başkanlarımızın da katkısı var. TV'de 40'a yakın personel var. Aldıkları ucretler cok duşuk. Galatasaray aşkı ve ruhuyla calışıyorlar. O ruhu ceplerinden veriyorlar, hepsine sevgi ve saygılarımı iletiyorum." ifadelerini kullandı.
"Liseli birini gorunce iki kere sevinirim"
Lise duşmanı olmadığını vurgulayan Cengiz, şunları kaydetti:
"Bu sene bize 'bu yonetim lise duşmanı' diye bir şey yapıştı. Ben bunu bazı yerlerde duyuyorum. Liseyi benden iyi anlatan cok az insan olduğunu duşunuyorum. Eğitim hayatıma universitede başladığım andan itibaren arkadaşlarımızın coğu liseliydi. Biz onlarla onur duyduk. Liseli birini gorunce iki kere sevinirim. Divan uyesi gorunce uc kere seviniyorum. Ben gec uye oldum. Devletteyken butun gucumu kullandım uye olamadım. Alp başkan yakın arkadaşımdı uye olamadım. Hayatımda belki en mutlu olduğum andır uye olduğum an. Ben 141 kardeşimiz geldiğinde 'bunu acmayın aramızda kalsın' dedim. Deklare ettiler, olay acığa cıkınca bizim kontrolumuzden cıktı. Cocuklar bana tavırlıydı ona da kırıldım. Liseli olunca iki defa değerli oluyor benim icin. Liseyi kendi cıkarları icin kullanan olursa ben o menfaatci grupların şiddetle karşısına cıkan insanım."
"O gun bırakıp gitseydim arkamdan 100 yıl boyunca 'kactılar' derlerdi"
Gectiğimiz yıl idari acıdan ibra edilmemelerine de değinen Cengiz, "Tuzuk tadil kongresini mutlaka yapmamız gerekir. Sadece 8. madde icin değil. Diğer maddelerde de cok ciddi sıkıntılarımız var. Mahkemeye giderken 'Secime gidersek secilemeyiz, bu nedenle mahkemeye gidelim' duşuncesine sahip değildik. Şampiyonluk yarışı vardı. Bugunku kadar zordu ve daha da zor olacak. Eğer o gun bırakıp gitseydim arkamdan 100 yıl boyunca 'kactılar' derlerdi. Tarih bizi yargılardı. Biz tarihe karşı durduk. Mali yonden olsa başım gozum ustune. Benim siyasi, ticari ajandam varsa beni uyar ama senin varsa cık mertce soyle." şeklinde konuştu.
"Bizim actığımız yoldan PSG ve Turkiye'den başka takımlar gitti"
Dursun Ozbek ile yaşanan gelişmelere değinen Cengiz, şunları soyledi:
"Benim Dursun Bey ile kişisel bir kavgam yok. İbra olmayınca bana el de salladılar. Bir duşmanlık gutmuyorum, kendisi de bunu iyi biliyor. Dursun Bey'in avukatı Kaan Bey arıyor, 'anlaşmaya uymazlarsa carşamba gunu konuşacağım' diyor. Cıksın konuşsun sanki uygunsuz kasetimiz var. Ben burada Galatasaray Kulubu adına konuşuyorum. Ama karşımdaki kişi ilişkili kişi. Abdurrahim Bey'i eleştiriyorsunuz. Bizim ailemiz var, arkadaşlarımız var. En onemlisi sizler varsınız. Biz gormuyor muyuz bize edilen lafları. Ne beceriksizliğimiz kaldı ne vasatlığımız. Bazen en takdir ettiğim en sevdiğim insanlar sosyal medyada yazıyor. Sizin teşekkurunuz bizi tatmin ediyor. İki yılda almadık kupa bırakmadık. Mali acıdan ilk kez kara gectik. İki denetimden geciyor bu kulup. Bunlar dunyanın sayılı denetci kuruluşlarından. Dursun başkanın makyaj cantası mı burası. UEFA bugun bize saygı duyuyorsa avukatsız, tercumansız savunma yapabiliyoruz. 147 milyon avro borca rağmen ceza almıyoruz. Bizim actığımız yoldan PSG ve Turkiye'den başka takımlar gitti.
"Rodrigues'i sattık ama parasını alamadık"
Galatasaraylıların zor duruma duşmesini istemeyeceğini soyleyen sarı-kırmızılı kulubun başkanı, "Ticaret bilmez' diyor bize. Bilmemek ayrı bir şey. Ben derneğe voleybola, basketbola para veriyorsam cebimden vermiyorum. Nijerya'dan da almıyorum. Bankadan alıyorum. Buna da bir faiz oduyorum. Biz geldiğimizde basketbolda transfer yasağı vardı. 70 milyon lira borc vardı. Futbolda da transfer yasağı vardı. 5 gun vaktimiz vardı, hem transfer yasağını kapattık hem Nagatomo'yu aldık. Rodrigues'i sattık ama parasını alamadık. Adamlar bize 'bir yere verdik buradan gelecek parayla odeme yapacağız' dedi. Adam bir yere geldi ama biz hala paramızı alamadık. Dursun Bey'in de ya da başkalarının zor duruma duşmesi beni rahatsız eder. Galatasaraylıların zor duruma duşmesini istemem." değerlendirmesinde bulundu.
"Son gulen iyi guler, doğru duvar yıkılmaz"
Fatih Terim'e PFDK tarafından verilen 4 maclık cezanın ardından sert acıklama yapmadığı icin eleştirildiğini soyleyen Cengiz, "Ben sertlik yaptım 150 bin lira ceza yedim. Kimse bakmıyor. Kursude şiddetle eleştirildim. 'Galatasaray başkanı konuştuğunu bilmeli ceza almamalı' dediler. Bir arkadaşımız 'Galatasaray neden 100 bin lira oduyor' dedi. Sorsaydı bizim odediğimizi soylerdim. Şimdi tahkimi bekliyorum umarım duzelir. 6222 ilk kez Abdurrahim'e uygulandı. Bizim de medya sayesinde haberimiz oldu. Son gulen iyi guler, doğru duvar yıkılmaz." şeklinde konuştu.
Cengiz konuşmasını, "Galatasaray Lisesi, Galatasaray Kulubu'ne sahip cıkar. Aynı şekilde Galatasaray Kulubu de ana vatanı olan liseye sahip cıkar." diyerek bitirdi.
beINSports