Sırat Koprusu Nedir?

Sırat; Cehennemin karanlık ve dev alevleri uzerinde kurulmuş, dehşetli, kıldan ince, kılıctan keskin bir koprudur. (“kıldan ince, kılıctan keskin” ibaresi sırat koprusunun cok hassas bir ayar icinde olduğuna ve dehşetine işaret eder.) Buradan herkes gececektir. Cunku Cennetin yolu Sırat koprusunden gecer. Cennete giden de, Cehenneme duşen de bu kopruye uğrar. Bu kopruden gecerken gunahkÂrlar ve kÂfirler ayakları surcerek dev ateşe duşerler. Mu’minler ise amellerine gore belirli hızlarda bu tehlikeli kopruyu gecerler.


Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in ummetinden olan bazı kişiler, mezardan kalkınca doğruca Cennete giderler. Melekler bunlara derler ki:

– Hesap gordunuz mu?
– Hayır, biz hesap falan gormedik.
– Sırat koprusunu gectiniz mi?
– Hayır, Sırat falan gormedik.
– Cehennemi gordunuz mu?
– Hayır, Cehennemi de gormedik.
– Siz ne amel işlediniz de boyle hesap gormeden, Sırata uğramadan doğruca Cennete geldiniz?
– Bizim iki hasletimiz var idi. Onun sayesinde bu nimete kavuştuk. Allah’tan utanır, yalnızken de gunah işlemezdik. Bir de Allah’ın verdiği az rızka razı olurduk.
Melekler derler ki: Bu nimetler sizin hakkınızdır.

Sırat koprusu ahrette İnşallah Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile buluşacağımız mekÂnlardan birisi olacaktır.

Hz. Enes (radıyallÂhu anh) anlatıyor: “Ey Allah’ın Rasûlu! Kıyamet gunu bana şefaat edin!” dedim. Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): “İnşaallah yapacağım!” buyurdular. Ben tekrar: “Sizi nerede arayıp bulayım?” dedim. “Beni ilk aradığın zaman Sırat uzerinde ara!” buyurdular. “Size (orada) rastlayamazsam?” dedim. “Mizan’ın yanında beni ara!” buyurdular. “Orada da size rastlayamazsam?” dedim. “Oyleyse beni havzın yanında ara! Zira ben uc mevkiinin dışına cıkmam!” buyurdular

Sıratı gecen muminler iki pınarla karşılaşırlar. Bu pınarın birisinde yıkanır, diğerinden de icerler. Boylece maddi ve manevi temizliğe kavuştuktan sonra Cennetin kapısına gelirler. Melekler, Zumer suresinde bildirildiği gibi, “Sizlere selam olsun, hoş geldiniz. Ebedi olarak buraya girin!” derler. Sonra Cennet elbiseleri giydirilir. Hepsi Cennete girer.

Sırat Koprusunde Sorulacak Sorular Nelerdir?

Sırat koprusu uzerinde yedi yerde, yedi şeyden sual edilecektir.
Once imandan sorulacaktır. İmanı doğru ise birinci duraktan gececek, doğru değilse Cehenneme duşecektir.

2. durakta namazdan sorulacaktır.

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
“Namaz, Allah’u TeÂlÂ’nın hoşnut olduğu butun amellerin en faziletlisidir. Kabirde ışık, Sırat koprusunu yıldırım gibi geciricidir.”

“Kıyamette ilk once namazdan sorulacaktır. Namazı duzgun olanın, diğer amelleri kabul edilir. Namazı duzgun olmayanın, hicbir ameli kabul edilmez.

3. durakta zekÂttan,
4. durakta oructan,
5. durakta hacdan,
6. durakta kul hakkından, ana-baba hakkından, akrabayı gozetip gozetmediğinden,
7. durakta gusledip etmediğinden sorulacaktır.

Hangisinde kusuru varsa, o nispette Cehennemde yanacak, kusuru olmadığı yerden kolayca gececektir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

“İnsanlar Cehennem uzerindeki kopruden gecerler. Koprude dikenli demirler, cengeller ve kancalar vardır. İnsanları sağdan soldan yakalar. Koprudeki melekler, “Allah’ım selamet ver” diye dua ederler. Halkın bir kısmı kopruyu şimşek gibi, bir kısmı ruzgÂr gibi, bir kısmı koşan at gibi, bir kısmı koşarak, bir kısmı yuruyerek, bir kısmı emekleyerek ve bir kısmı da surunerek gecer. Asıl Cehennemliklere gelince, bunlar ne olur, ne de yeni bir hayata kavuşur. GunahkÂrlar, gunahı nispetinde Cehennemde yandıktan sonra onlara şefaat edilmeye izin verilir.”

Sırat Koprusu Hakkında Hadis ve Rivayetler

Nuhbet-ul-Leali kitabında diyor ki: Sırat, Cehennem uzerinde bir koprudur. Bir Âyette mealen,”İcinizden hicbiri istisna edilmemek uzere mutlaka Cehenneme varacaktır. Bu, Rabbinin katında kesinleşmiş bir hukumdur. Ancak cennetlikler yanmadan gececekler, cehennemlikler ise ateşe duşeceklerdir” buyuruluyor.

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
-Cehennem uzerine Sırat koprusu kurulur. Buradan ummetiyle ilk gececek Peygamber benim.

-Kıyamet gununde Cehennemin uzerine Sırat koprusu kurulur. Bu koprude kaypak yerler, ayakların kayıp sabit kalamayacağı kısımlar, kapanlar, demirden kelepceler, dikene benzer kılcıklar vardır. İmanlı kişiler, amellerine gore, goz acıp kapamadan, ya şimşek gibi, ya hızla ucan bir kuş gibi, ya iyi koşan asil bir at hızıyla gecer giderler. Boylece bir Musluman ya hic zarar gormeden veya yara bere icinde gecip kurtulur. Yahut feci şekilde Cehennem ateşine duşer.

-Kıyamette Sırat koprusunun başında durur, ummetimin gecmesini beklerim. Allah’u TeÂlÂ, “Dilediğini iste, istediklerine şefaat et, şefaatin kabul olunacaktır” buyurur. Ummetime şefaatten sonra, yalvarmaya devam ederim. Rabbim bana “Ummetinden ihlÂsla bir defa La ilahe illallah diyen ve imanla olen herkesi Cennete koy” buyuruncaya kadar yerimden kalkmam.

-Sırat koprusunu gecmek herkesin nuruna bağlıdır. Kimi goz acıp yumuncaya kadar, kimi şimşek gibi, kimi yıldız akması gibi, kimi koşan at gibi Sıratı gecerler. Nuru cok az olan da yuzustu surunur. Elleri ve ayakları kayar, tekrar yapışır. Nihayet, surune surune kurtulur.

-“Sırat koprusunden en kolay gececek olanınız, Ehl-i beytimi ve Eshabımı cok seveninizdir.”

-“Cehennem ateşi, Sırattan gecen muminlere, “Ey mumin, tez gec, senin nurun nÂrımı sonduruyor” der.”

-“Nice kimseler Sırattan gectiğini bilmeyip, meleklere derler ki: “Sırat ve Cehennem nerede kaldı, biz onlardan gectik mi?” -Melekler de şoyle cevap verirler: “Siz Cehennem ustundeki Sırattan gectiniz, fakat Cehennem ateşi sizin nurunuzdan cekilip, ortulmuştu.”

-“Bir kimse, din kardeşinin rahata kavuşması veya sıkıntıdan kurtulması icin sultana [devlet dairesine] gidip uğraşırsa, kıyamet gunu Sırat koprusunden, herkesin ayakları kaydığı zaman, Allah’u TeÂl onun suratle gecmesi icin yardım eder.

-“Kıyamette mizan ve Sırat koprusu, şehidi rahatsız etmez.”

-“Sırat koprusunden gecerken Âbid’e “Sen Cennete gir, ibadetin sebebiyle oradaki nimetlerden faydalan” denir. Âlime de, “Sen burada dur ve sevdiklerine şefaat et! Senin şefaatin mutlaka kabul olacak” denir.

-“Kıyamette, dunyadayken belÂya maruz kalmış kimseler icin divan ve mizan kurulmaz, Sırat koprusu engel olmaz, uzerlerine ecir, dokulur de dokulur.”

-“Sırat koprusunu şimşek gibi ilk gecenler, beş vakit namazı cemaatle kılmaya devam edenlerdir.”
-“Bana getirilen salevat, Sırat koprusu uzerinde size nur olur.”

-“Kıyamette Sırat koprusu uzerinde, muminlerin alametleri, “Rabbim, bize selamet ver” demeleri olacaktır.”

-“Namaz, Sırat koprusu uzerinde nurdur.”

-“Sırat koprusu, Cehennemin uzerinde, Cennete giden yoldur.”

-“Ummetimden biri, Sırat koprusunde surunerek ve emekleyerek yol alırken, bana getirdiği salevatlar onu elinden tutarak ayağa kaldırır. Boylece Sıratı gecer.”

“Kurbanlarınız iyi ve semiz olsun. Onlar Sırat koprusunde bineklerinizdir.”

“Cennete girene kadar, Sırat koprusunde goz kırpması kadar bekletilmemeyi isteyen, Allah’ın dini hakkında, kendi goruşuyle hicbir soz soylemesin!”

“Bir idareci, Muslumanların işini uzerine aldığı halde aralarında adaleti gozetmezse, Cehennemin uzerine kurulan Sırat koprusunde durdurulur. Sırat, butun organları yerinden cıkıncaya kadar sallanır.”

“Allah’u TeÂlÂ, kullarına, her gun beş kere namaz kılmayı farz etti. Bir kimse, guzel abdest alıp, namazını doğru kılarsa, kıyamet gunu, yuzu, on dorduncu gundeki ay gibi parlar ve Sırat koprusunu şimşek gibi gecer.”

Hz. Âişe (radıyallÂhu anh) anlatıyor: “Ateşi hatırlayıp ağladım.” Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

“Niye ağlıyorsun?” buyurdu.

“Ya Rasûlullah! Cehennemi hatırladım da onun icin ağladım! Siz, kıyamet gunu, ailenizi hatırlayacak mısınız?” dedim. Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

“Uc yerde kimse kimseyi hatırlamaz: 1- Mizan yanında: Tartısı ağır mı geldi, hafif mi; oğreninceye kadar, 2- Sahifeler ucuştuğu zaman: Kendi defteri nereye duşecek, oğreninceye kadar: Sağına mı, soluna mı, yoksa arkasına mı? 3- Sıratın yanında: Sırat Cehennemin iki yakası ortasına kurulduğunda, bunu gecinceye kadar kimse kimseyi hatırlamaz.”

Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in dilinden Sırat Koprusu ve Sırat Koprusunun keyfiyeti hakkında bir Hadis-i Şerif:

“Kıyamet Gununde insanlar bir araya toplanacaklar. Rabbimiz: ‘Her kim her neye tapıyor idiyse onun ardına duşsun!’ buyuracak. Artık kimi guneşin, kimi ayın, kimi taptıkları tağutların peşine duşecekler. Yalnız bu ummet, iclerinde munafıkları da olduğu halde yerinde kalacak. Allah onlara: ‘Ben sizin Rabbinizim!’ buyuracak. Onlar da: ‘El-Hak, Sen bizim Rabbimizsin!’ diyecekler. Allah’u TeÂlÂ’nın onları dÂvet buyurması uzerine dÂvete uyacaklar. Cehennemin tam ortasına Sırat (kopru) kurulacak. Ummetini onun ustunden en evvel gecirecek ben olacağım. O gun dehşeti ve korkusu sebebiyle peygamberlerden başka hic kimse konuşamayacak. Peygamberlerin o gunku duÂları da: ‘Allahumme sellim, sellim’ (Allahım esenlik ver, Allahım kurtar!) olacaktır. Cehennemde sa’dÂn dikenlerine benzer cengeller vardır. Bu dikenlerin ne kadar buyuk olduklarını ancak Allah bilir. (Değişik rivÂyetlerde: Onlara, “Nurunuzun miktarına gore kurtuluşa koşun!” denilir. Mu’minlerin kimi goz kırpacak kadar zaman icinde, kimi şimşek gibi, kimi ruzgÂr gibi, kimi kuş gibi, kimi ala-yoruk cinsi bir at gibi, kimi deve gibi sur’atle gecerler. Nihayet nûru yalnız ayaklarının başparmağında olarak verilen kimse yuzu koyu yuruyerek elleri ve ayaklarıyla emekler ve bir kolunu cekse oteki kolu, bir ayağını cekse oteki ayağı takılır ve kurtuluncaya kadar ateş yanlarına carpar durur. Kimi yuruyerek, kimi karnı ustunde surunerek gecer de: “Ya Rab! Beni neden bu kadar gec bıraktın?” der. Allah’u TeÂlÂ: “Seni gec bırakan kendi amelindir!” buyurur. O gun munafıklar iman edenlere, “Lutfen bizi bekleyin de, nurunuzdan biz de istifade edelim” derler. Fakat kendilerine: “Geriye donun. Nûru orada arayın” denilir.) Bu cengeller insanları kotu amellerinden dolayı kapıp alırlar. Bunlardan kimi, kotu ameli dolayısıyla helÂk olur. Kimi hardal gibi ezildikten sonra kurtulur. Nihayet, Allah’u TeÂlÂ’nın ateşe girenlerden kimlere rahmet buyurmayı dilemişse onları cıkarır. Meleklere, dunyada iken Allah’a ibadet etmiş olanları cıkarmalarını emreder. Melekler de onları cıkarır. Melekler onları secde izlerinden tanırlar. Allah TeÂl secde izlerini yiyip mahvetmeyi Cehennem ateşine haram kılmıştır. Cennet ile Cehennem arasında yuzu ateşe donuk bir kimse kalır. Ki o, Cennete gireceklerin sonuncusu olacaktır. O kimse:

“Y Rab! Yuzumu şu ateşten dondur. Kokusu beni zehirleyip duruyor. Alevi beni yakıp duruyor” diyecek. Adamcağız mutemadiyen du ve niyaz yapmaya devam edecektir. Sonunda Allah’u TeÂlÂ:

“Bu senin dediğin yapılacak olursa, acaba başka bir şey istemeyecek misin?” buyurur. Adam:

“CelÂl ve İzzetine yemin olsun ki, hayır!” diyecek. Allah onun yuzunu Cehennem ateşinden Cennet’e doğru dondurunce Cennet’in guzelliğini gorecek. Başlangıcta bir sure hay ettikten sonra: “Y Rab, beni Cennetin kapısına yaklaştır” diyecek.

Allah: “Evvelce başka bir şey istemeyeceğine dair yemin etmiş değil miydin?” diyecek. Adam: “YÂ Rab! Mahlûkatının en bedbahtı ben olmayayım” diyecek. Allah:

“Bunu da verirsem başka bir şey isteyecek misin?” diyecek. Adam:

“İzzet ve celÂline yemin olsun ki, hayır!” diyecek.

CenÂb-ı Allah onu Cennetin kapısına yaklaştıracak. O kimse, Cennetin kapısına varıp da, Cennetteki eşsiz guzelliği ve letÂfeti, icindeki hadsiz sevinci ve neşeyi gorunce, bir sure utancından susacak, ama sonra:

“Y Rab! Beni iceriye al!” diye du edecek. Allah:

“Âdemoğlu! Sen ne sozunde durmaz kimsesin! Sen verdiğimden başka hicbir şey istemeyeceğine dair yemin vermiş değil miydin?” buyuracak. Adam:

“Ya Rab! Mahlûkatının en bedbahtı olmayayım” diyecek ve du ve niyazına ısrarla devam edecek. Nihayet CenÂb-ı Hak onun da Cennete girmesine izin verecek. Ona:

“İste!” buyuracak. O da uzun boylu isteklerini dile getirecek. Ne arzu ediyorsa isteyecek. İstekleri bitince, Allah TeÂlÂ: “Bunlardan başka şunu da, şunu da, şunu da, bunu da iste!” buyuracak. İsteyeceği guzel şeyleri CenÂb-ı Hak onun aklına getirecek. Nihayet adam bunları da isteyecek. Adamın istekleri bitince Allah TeÂlÂ: “Bunların hepsi ve on misli kadar isteklerin hepsi senindir” buyuracaktır.
__________________