Bu gecenin dort adı vardır; mubarek gecenin en meşhur adı ''leyle-i beraa'' (Berat Gecesi) olmakla birlikte ''leyle-i mubareke'', ''leyle-i rahmet'' ve ''leyle-i sakk'' isimleridir.


Berat Kandili (Beraat Kandili) İslam dininde mubarek kabul edilen gecelerden biridir. Her yıl Şaban ayının ondorduncu gununu onbeşinci gunune bağlayan gece Berat gecesidir.


Mubarek Berat Kandili gecesini ibadet ve taatle gecirmenin pek cok sevabı ve feyzi vardır. Mubarek Berat Kandili hakkında Peygamber Efendimiz HZ.Muhammed (s.a.v) hadisi şeriflerinde şoyle buyurmuştur;


“Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gunduzunde (kandilden sonraki gun) oruc tutunuz. Cunku o gece guneş batınca Allah'u TeÂl o andan fecir oluncaya kadar: "Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir bel ile) muptel olan yok mu, ona kurtuluş vereyim" diye buyurur.” (İbn MÂce)


Hadis-i Şerifte anlaşılacağı gibi O Gece (Berat Kandili Gecesi) İlÂhi rahmet coşmuştur. Berat Gecesi beşer mukadderatının programı cizilirken insanlara verilen eşsiz bir fırsattır. Bu fırsatı değerlendirip gunahlarını affettirebilen, gonlunden gecirdiklerini butun samimiyetiyle Cenab-ı Hakka iletip isteklerini Ondan talep eden ve belalardan Ona sığınan bir insan ne kadar bahtiyardır. Buna karşılık, her tarafı kuşatan rahmet tecellisinden istifade edemeyen bir insan da ne kadar bedbahttır, ziyandadır.


Berat Kandilinin onemi hakkında diğer bir Hadis-i Şerifte ise şoyle buyuruluyor;


Hz.Âişe vÂlidemiz, Peygamber efendimizin BerÂt gecesinde, sabaha kadar ibÂdet ettiğini gorunce sordu:


- YÂ Resûlallah, Allahu teÂlÂnın en sevgili kulusun! Buna rağmen nicin bu kadar kendini yoruyorsun?


Peygamber efendimiz şoyle cevap verdi:


- Ey Âişe, ben şukredici kul olmıyayım mı? Ey Âişe, sen bu gecede, ne olduğunu bilir misin?


Âişe vÂlidemiz tekrar sordu:


- Bu gecenin diğer gecelerden ustunluğu nedir y Resûlallah?


Peygamber efendimiz şoyle cevap verdi:


- Bu sene icinde doğacak her cocuk, bu gece deftere gecirilir. Bu sene icinde oleceklerin isimleri bu gece ozel deftere yazılır. Bu gece herkesin rızkı tertip edilir. Bu gece herkesin ameli ve işleri Allahu teÂlÂya arz olunur.


Bir kimse, evinden ayrılıp yolculuğa cıkar. HÂlbuki, onun adı yaşıyanlar defterinden, oluler defterine gecirilmiştir.


GÂfil olmamalı, bu geceyi mutlaka ihy etmelidir. Kaz namazı kılmalı, Kur"Ân-ı kerîm okumalı, duÂ, tevbe etmeli, sadaka vermeli, muslumanları sevindirmelidir. Bunların sevÂbını olulere de gondermelidir.


Bu gecelere saygı gostermek, gunÂh işlememekle olur.


Bu gece, Allahu teÂlÂnın ihsÂn ettiği butun ni"metlere şukretmeli, yapılan hatÂlar, gunÂhlar icin de tevbe istigfÂr etmeli, Cehennem ateşinden kurtulmayı istemelidir.


“Y Rabbî, bize dunya ve Âhıret saÂdeti ihsÂn eyle, bize hidÂyet verdikten sonra, kalblerimizi kaydırma” diye du etmelidir.


Diğer bir Ayeti Kerimede ise Berat Gecesi”ni idrak eden herkes, Yuce Allah”ın Kur”an-ı Kerim”deki; “De ki: “Ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarım! Allah”ın rahmetinden umidinizi kesmeyin. ŞuphesizAllah butun gunahları affeder. Cunku O,cok bağışlayan, cok merhamet edendir” mujdesinin farkına vararak kendi ozune donmeli, umitlerini canlandırmalı,bağışlama ve bağışlanma duygularını guclendirmelidir.


Berat gecesiyle af kapısından giren, Ramazan ve Kadir gecesinin bereketine gonlu uyananlardan olmamız dileğiyle…



__________________