Alcak gonulluluk ne demektir?
Alcak gonulluluk tam anlamıyla kibir ve gururun karşıtıdır..Yetersizlik,korkaklık ve guvensizlik değildir..İnsanın kendini kucuk gorerek alcaltması da değildir..İnsanın
kendi değerlerini,yeteneklerini,olumlu ve olumsuz yanlarını iyice bilerek;kendini olduğundan başka turlu gormemesi ve gostermeye kalkışmamasıdır..
Alcak gonulluluk,benlik tutkusundan kurtulmayı bilmek,gosterişe değil oze onem
vermek,gereksizcesine ovunmemek,ovulmeyi de beklememektir..İnsanın gercekten
alcak gonullu olabilmesi icin once kendine karşı durust olması sonra da karşısındakilere karşı durust olması gerekir..Alcak gonullu kişiler aynı zamanda mutavazi kişilerdir..
Şimdi biraz kendimizden bahsedelim..Acaba ne kadar alcak gonulluyuz..Kibirimiz veya
gururmuz alcak gonulluğumuzu bastırıyor mu?Alcak gonullu olmak ne kaybettirir..
Hepimiz alcak gonulluğun anlamını biliriz ama uygulamada varmıyız...Akşam yatarken cocuğumuzla cocuk olabiliyor muyuz?Ya da evimize misafir gelen cadı kaynanamızı ne kadar tebessum edebiliyoruz..?Her hareketine ne kadar hoş karşılayabiliyoruz...
Sabah yolda gorduğumuz her hangi birisine gulumsemek cok mu zor?Yuruyen yaşlı
birini yardım etmek,gonlunu almak cok mu zor..?Cok zengin olmak birisine yardım etmemizi,gonlunu almamızı engel mi?Cok guzel olmak karşımızdaki insanın karşısında boburlenmemizi mi gerektirir..Alcak gonullu olmakla,birilerini yardım etmekle ne kaybederiz...Kendi cıkarımız icin mi yardım etmeli birilerine? Niye icimizde hırs var?
Niye bir fazla olmak icin birilerine ezmek var?Kim bu dunyada baki kalacak?Birilerini memnun edince en az onlar kadar memnun olacağımızı neden duşunemiyoruz? Belki icimizde bir suru alcak gonullu kişiler var...Kendisini yuksek gormeyen mutavazi kişiler var..Asla sozum onlara değil..Bir insanın yuzune tebessum gelmesi ve bunun sebebi biz isek bundan başka mutluluk olabilir mi?
Tevazu gostermek,mutavazi olmak hic bir şey kaybettirmez diye duşunuyorum..
Alcak gonulluk adına yazılmış guzel sozlere bakalım...
Ovulmek İsterseniz,Alcak Gonulluluğu Yem Olarak Kullanabilirsiniz. ( CHESTERFİELD )
Gercekten Alcak Gonullu Olan Bir İnsan, Kendisinden Hic Soz Etmeyen İnsandır.
( LA BRUYERE )
İnsan Gururu Yuzunden De Alcak Gonullu Olabilir. ( MANTAİGNE )
İnsan Yuzu Kızaran Hayvandır. ( MARK TWAİN )
Bir Adamın Gercekten Buyuk Olup Olmadığını, Onun Alcak Gonulluluğunden Anlayabilirsiniz. ( ANONİM )
Senden İyilere Yerini Vermesini Bil. ( KEBLE )
Alcak gonulluluk , gururun perhizidir. Voltaire
Alcak gonullu insan, kendini hic soz konusu etmez. La Bruyere
Alcak gonulluluk, kendi gercek değerini anlamaktır. Anatole France
Kendi kendine alcalmayan kimse, başkası yanında yukselemez. Sevri
Sizin mağfiret edileceğiniz en buyuk ibadetlerin başında tevazu gelir. Hz.Ali r.a.
Tevazu icinde yuruduğum icindir ki, onumde butun yollar acılıyor. Goethe
Tevazu; ister cahilden, ister cocuktan olsun, hakkı duyduğun vakit, ona boyun bukup onu kabul etmendir. F.bin Iyaz
Zafere ilave edilecek yegane sus tevazudur. Duclos
Eminim bir suru guzel sozler vardır
MESUT BEKİR KOPDAĞI
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Alcak gonullu olmak??