Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti, bir botanik bahcesinden farksız. Yemyeşil ormanları, bembeyaz kumsalları, lezzetli meyveleri ve ilginc tapınaklarıyla mutlaka gorulmesi gereken bir yer
Once"Sri Lanka'ya nasıl gidilir?" sorusuna cevap verelim. Sri Lanka vizesi almak hic zor değil, resmi internet sitesinden online olarak kişi başı 20 dolar odeyip hemen vize sahibi olabilirsiniz. Kapıdan da vize alınabiliyor. Ancak bir tur şirketinden ayrıntıları oğrenmekte fayda var. Ulkeye aktarmalı ucuşlarla ulaşılabiliyor. Genelde dort saat suren Doha yolculuğunu, ardından da beş saatlik bir ucuşu goze almanız lazım. Sri Lanka'da yollar gercekten sorunlu. Trafik soldan akıyor ustelik şehirlerarası yollar cok dar. 30 kilometrelik yolu bir saatte ancak gidebiliyorsunuz. Onceden organize olmadan bir yerden bir yere gitmek gercekten sıkıntılı bir durum. Araclar dar yollarda ancak bir akrobat esnekliğiyle hareket ederek yol alabiliyor. Huzurlu bir gezi icin ya tur şirketi ya da bolgeyi bilen bir rehber bulmanızı tavsiye ederim. Maceraseverler dilediğini yapabilir... Sri Lanka'ya vardınız, havalimanından 1 saatlik arac yolculuğuyla ulkenin en buyuk şehri ve Colombo'ya ulaşabilirsiniz. Colombo 16. yuzyıla kadar kucuk bir liman kentiymiş. 1505'te Portekizlilerin gelmesi ve İngiliz idaresi sırasında onemli limanlardan birine donuşmuş, gitgide buyuyerek bugunku halini almış. Şehrin her noktasında goze carpan Portekiz, Hollanda ve İngiliz mimarisi, koloni gunlerinden kalma. Kandy şehri gorulmesi gereken bir diğer onemli şehir Sri Lanka'da. Bu kadim şehir 1815 yılında İngiliz idaresine gecmeden once Sinhala Kralları'nın son başkenti olmuş. Burada Kandy Carşısı, gol kenarı gezilip, mucevher işleme ve el sanatları merkezi ziyaret edilebilir. Kandy Budistler icin de cok onemli. Kandy'yi Budistler icin onemli kılan, kutsal emanet saydıkları 'Buda'nın dişi'nin tutulduğu Dalada Maligawa Tapınağı'nın da bu kentte olması. Tapınak mutlaka gorulmeli.

BAHARAT BAHCELERİ COK ETKİLEYİCİ
Baharat, Sri Lanka mutfağı icin cok onemli, bircok bolgede kurulmuş baharat bahcesi var. Matale Baharat Bahcesi de bunlardan biri. Gercekten insanın başını donduruyor. Bu bahcede ağacların, ceşitli bitki yapraklarının vucudumuza yararları oğrenilebiliyor. Fit olmak icin, migren ağrıları ve goz altı morarmaları icin aloe veraların yanı sıra tarcınlar, vanilyalar vb. cok ceşitli baharat alabiliyorsunuz. Bahceleri gezdikten sonra rotanızı M.O 1. yuzyıldan kalan Dambulla Mağara Tapınakları'na dondurun. Kral Walagamba 14 yıllık surgun hayatını bu mağaralarda gecirmiş, kral tahtına kavuştuktan sonra ilk iş olarak burayı olağanustu guzellikte bir tapınağa cevirmiş. Budizm imgeleriyle dolu tapınaklarda 150 adet Budist tanrısına ait gercek boyutta heykeli de gormek mumkun. Tapınak tepede olduğu icin biraz basamak cıkmak gerekiyor. Tapınak gezilerinin ardından Sigiraya kayalığını keşfe cıkıyoruz. 5. yy'da inşa edilen 'Gokyuzundeki Şato'ya zemin olmuş bu kaya parcası Sri Lanka adasındaki en inanılmaz doğa guzelliği bence. Şatoya cıkan merdivenlerde Sinhala topluluğunun tarih oncesinden kalma cizimlerinden gunumuze ulaşan son ornekleri gormek mumkun. Uzun bir tırmanma sizi bekliyor. Ama kesinlikle değer. Dunya Kultur Mirası Listesi'ndeki Sigiriya'nın tepesindeki antik kalıntılar eşliğinde seyredeceğiniz doyumsuz manzara butun yorgunluğa değer. Bir başka UNESCO Dunya Kultur Mirası olan Sri Lanka'nın 2. buyuk kenti Polonnaruwa, 11 ile 13. yuzyıllar arasında ulkenin başkentliğini yapmış. Kentte bu yıllardan kalma Kraliyet Sarayı kalıntılarını, Budha'nın Sinhala taş oymacılığının en iyi orneklerinden olan değişik duruşlardaki harikulade dort heykelini, kabul holunu, nilufer havuzunu, Kral Parakramabahu'nun heykelini ve kendisinin yaptırdığı golu gorebilirsiniz. Doğa harikası Sri Lanka'da gorecekleriniz sizi şaşırtacak hatta buyuleyecek. Ne botanik parkını andıran doğasını ne de halkını unutacaksınız.

Yanınıza el feneri almayı sakın ihmal etmeyin
Trafik soldan akıyor. Araba kiralamayın.
Otellerde ve alışveriş yerlerinde bazı kredi kartları gecerli. Mutlaka nakit ve bozuk para taşıyın.
Musluk suyu icmeyin, tedbirli olmanızda yarar var.
Buyuk otellerde yemek sorun değil. Ancak yollarda ve şehirde damak tadınız zorlanabilir. Burası meyve cenneti. Yiyebildiğiniz tropikal meyvelere yonelin.
Hava sıcaklığı her mevsim 26-28 derece civarında. Ancak yuksek yerlerde ısı duşuk.
Yanınızda bacaklarınızı ve omzunuzu ortecek kıyafetler bulundurmalısınız. Cunku tapınaklar girerken mutlaka ayaklarınız cıplak ve vucudunuzu orten kıyafetleriniz olmalı.
Turistlere satılan roundticket denilen bir bilet var. Aynı bizdeki Muze Kart gibi. Tarihi yerleri dolaşma planınız varsa tavsiye ederiz daha ekonomik oluyor.
Yanınıza el feneri alın. Geceleri yururken lazım olacak cunku coğu yer karanlık.
Tuk Tuk denen triportorler ulaşımın vazgecilmezi. Ancak onceden mutlaka fiyatı konuşun, pazarlık yapın
Başkent Colombo'da bol miktarda Budist tapınağı var. Hepsini gormeniz mumkun olmasa da bircoğunu gezmeye calışın.
Seylan cayının yetiştiği yemyeşil doğa harikası tarlalar gezilebilir.
Ulkede 2 bin civarında fil yaşıyor. Fil ile gezi yapılabilir.
Bentota, tropik bir cennet. Hint Okyanusu'nda. Yemyeşil ağacları ile muhteşem plajları var. Burada safariye de cıkılabilir. Cam tekneler ile okyanus altı guzellikleri seyredilebilir.
Antik kentleriyle unlu Pollonoruva'yı ziyaret edebilirsiniz.
Nuwara Eliya'da cay fabrikasına gidin ve ceşit ceşit cay alın. Hazır gelmişken şehirdeki eski cay fabrikasında konaklayın. Dikkat; burası duşuk sıcaklıkta ve yağmurlu bir şehir.
Kelani Nehiri'nde safari yaparak Sri Lanka'ya ait 34 adayı gezebilirsiniz. Her adanın farklı bir ozelliği var; kiminde balıkcılık yapılıyor, kiminde maymun yetiştiriliyor.
Sri Lanka'da her gezinin bir safari versiyonu var. Kandalama'ya yakın koylere gittiğinizde koyu gezip, koy evlerini dolaşmak ve misafir olmak icin koy safarisi yapabilirsiniz
Kandy'de kulturel şovların olduğu yerlere gidin.

Pazarlık etmek şart
Adada 20 milyon kişi yaşıyor. Para birimi Sri Lanka rupisi. 1 lira yaklaşık olarak 75 rupi... Bir litrelik su, bazı yerlerde 10 rupi, bazı yerlerde 100 rupi, kim ne tutturursa. Supermarketlerden alışveriş yapmakta fayda var. Sri Lanka'da pazarlık yapmadan hicbir şey almayın. Yanınızda cevreyi bilen biri yoksa fiyatlara dikkat edin.

Fil yetimhanesi
1975'te terk edilmiş ve yaralanmış fillerin bakımı icin kurulmuş bir yetimhane, 130 fil kalıyor burada. Giriş 20 dolar civarında. İsterseniz fil evlat edinebilirsiniz. Mama masrafı karşılığında size her yıl bir fotoğrafını gonderiyorlar. Yetimhanenin yakınında nehir akıyor. Gunde iki kez banyo yapan filleri izlemek cok keyifli.

AA

__________________