Hurriyet'in yemek uzmanı Arman Kırım'ın kaleminden Hz. Peygamberin en sevdiği yemek ve tarifi..
Ramazan ayında sizlere bildik yemeklerden soz etmek yerine, hakkında bilgi sahibi olmadığımız ama pek coğunuzun ilgisini cekeceğini duşunduğum bir yemeği anlatmak istiyorum: Tarid.
Bu yemek Hz. Muhammed’in en sevdiği yemek olarak biliniyor. Merak edip ozgun tarifini araştırdım, muhtemelen de buna en yakın olanı bulup evde pişirdim. İlgilenirseniz buyurun ayrıntılarını anlatayım.
Hz. Muhammed’in hangi yemekleri sevdiği konusu ile aslında bir tesaduf eseri karşılaştım. Mekke’ye ilk gidişimden once bu şehir ve ozellikle de İslam mutfağı ile ilgili biraz tarih bilgisi edinmek istemiştim. Bu amacla ilk başvurduğum kaynak, Ortadoğu kulturuyle ilgili calışmalarıyla tanınan Claudia Roden olmuştu. ‘Erken Arap Mutfağı ve Elyazması Yemek Kitapları’ isimli calışmasında Roden, İslam oncesi yemek alışkanlıklarını şoyle anlatıyordu:
‘İslam oncesi donemde Arap yemekleri ağırlıklı olarak tarımsal ve kırsal (pastoral) kaynaklı oluyordu. Yemek hazırlığı da oldukca ilkeldi. Bedevi diyeti genelde ekmek ve hurma; kuzu, keci ve bir miktar da deve eti ile bu hayvanların sutleri ve bir de colde bulunan az sayıdaki av hayvanı ile birkac ceşit boğurtlen turu meyveden oluşuyordu... Adına harira dedikleri ve arpa ezmesinden oluşan bir un corbası yapılıyor, corbanın unu sut icinde pişiriliyordu. Peygamberin en sevdiği yemek ise tarid idi ve et suyu icine karıştırılmış ekmek kırıntıları ile kuzu eti ve sebzelerden yapılıyordu.’
1985 yılında İngilizce yayınlanmış olan ve yazarının İbn al-Mabrad ya da İbn al-Mubarrad adlı kişi olduğu bilinen ‘Kitab al Tibakkah: Onbeşinci Yuzyıl Yemek Kitabı’ isimli kitapta tarif şoyle veriliyordu:
Tarid: 2 tam ve 3/4 bardak kuşbaşı kuzu eti; 3 bucuk bardak su; 4 dilim ekmek; yarım bardak yoğurt; 4 iri diş dovulmuş sarmısak; 8 dal nanenin yaprağı.
Kuzu etlerini soğuk su icinde iyice pişene dek haşlayın ve sadece bir bardak et suyu kalıncaya kadar kaynatın, tuz ekleyin. Doğranmış ekmekleri bir kasenin icine koyun, uzerilerine et suyunu dokun. Naneyi doğrayıp sarmısakla birlikte yoğurda karıştırın. En uste etleri koyun ve yoğurdu ustune dokun.
KAYNAK: HABERTURK
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Peygamberimizin En Sevdiği Yemek "Tarid"