İsterseniz size ilk once bu soruyu biraz acıyım ve cevabınıda yaziyim lutfen okuyun.
Mutaffifin suresinde, iman edenlerin, kÂfirlerin cektikleri azapları gulerek seyredeceklerini bildiren Âyet-i kerimelerin tefsirinde Hazret-i Kab buyuruyor ki: (Cennetten, Cehennemi seyretme imkanı vardır. Bir mumin, Cehennemdeki duşmanını gormek istese, (hemen onune gelir, bir televizyon gibi] duşmanına yapılan azapları gorerek sevinir.) [Tibyan] bu hadisi şerif sahih midir ve acıklar mısınız? Nasıl anlamamız gerekir? Oradaki duygularımız farklı olabilir ben boyle duşundum ama..
şimdi bu soruya verilmesi gereken cevaba bakalım..
- “Curumlere, suclara batanlar dunyada iken, muminlerle alay edip onlara gulerlerdi.”(Mutaffifin, 29)
mealindeki ayette ifade edildiği uzere inkÂrcılar, dunyada iken, muminlerin ahiret akidelerine uygun hareket etmelerinden dolayı, onları kafası calışmaz adamlar olarak goruyor ve kullukla ilgili hallerine gulup duruyorlardı. İşte “ceza amelin cinsinden olur” kuralı gereğince, kimin geri zekalı olduğu ortaya cıkmış o gun, artık muminler kafirlerin hallerini seyredip gulecekler. Bu gulmeleri, daha once dunyada iken onların muminlerle alaylı gulmelerine bir karşılıktır.
Burada insanların gulup gulmemelerinden cok, Allah’ın muntakim (intikam alan) olarak iman eden kulları icin ihkak-ı hak edeceğini duşunmek gerekir.
Bu ifadelerden maksat, muminleri sabırlı olmaya davet etmek, inkÂrcıların zenginliklerine, makam-mevkilerine, guc ve nufuzlarına bakarak umitsizliğe aşırı uzuntuye girmemelerini telkin etmektir. Nitekim ilgili ayetlerde inkÂrcıların bu yaşam tarzlarına dikkat cekilmiştir. Yoksa, orada muminlerin surekli cehennemdekilere bakıp gulecekleri gibi bir sonucu cıkarmak doğru olmasa gerektir.
- KÂb’ın soyledikleri ve bunun bir benzerini soyleyen Abdullah b. Abbas’ın sozleri tefsirlerde gecer. (bk. Taberi, ilgili ayetlerin tefsiri).
Muminlerin mucrimlere bakarak gulmeleri, ve bunun gerekceleri Kur’an’ın acık ifadesinde yer almaktadır:
“Curumlere, suclara batanlar dunyada iken, muminlerle alay edip onlara gulerlerdi.
Yanlarından gecerken kaş goz hareketleriyle onları kucumserlerdi.
Ailelerine donduklerinde yaptıkları bu işlerle ovunup eğlenirlerdi.
Onları gordukleri zaman: “Şunlar kacık insanlar, anormal tipler!” derlerdi.
Hoş bunları muminlere gozcu tayin eden de yoktu ya! (Fuzulî bir tarzda, kendi kendilerinde oyle bir yetki gorurlerdi).
İşte bu gun de, muminler kÂfirlerin ustune gulerler. (Cennetteki) Koltuklarına kurulurlar ‘KÂfirler yaptıklarının cezasını buldular mı?’ diye bakınırlar.” (Muttaffifin, 83/29-36)
Kur’an’ın bu acık beyanından sonra, başkasının bu konuda ne dediğine bakmaya ihtiyac yoktur. KÂb ve İbn Abbas’ın soyledikleri, işin detaylarıyla ilgili makul birer yorumdur.
Sorularınız icin ozel mesaj
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Cennettekilerin cehennemdekileri seyredip guleceği anlamındaki rivayet sahih midir