2023 hedefleri arasında yer alan ‘50 milyon turist ve 50 milyar dolar gelir’e 2020 yılında ulaşacaklarının altını cizen TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy “Bundan 10 yıl sonra 15 milyon Turk tatil icin yurtdışına gidecek. Ekonomiye 30 milyar dolar katkı sağlayacağız” diyor.

'TURİZM BU ULKENİN İTİBARIDIR'

“Biz bu ulkenin medeni yuzuyuz, aydınlık yuzuyuz. Dunya bize iyi bakıyor. 2000’li yıllarda Almanya’dan, Fransa’dan randevu almakta zorluk ceken bir birlik başkanıydım. Şimdi davet geliyor, gitmiyorum. Uc-dort sene sonra gidebiliyorum. Luksemburg’dan bakan geliyor, benden randevu istiyor.”

'2023 HEDEFİ 2020'DE GERCEKLEŞECEK'

"Bu yıl 35 milyon turist ağırlayacağız. 2023 hedefi 50 milyon ziyaretci, 50 milyar dolar da dovizdi. Biz 2023 hedefini revize ediyoruz: Hedefimiz 35 milyon insanımızı gezdirmek, 15 milyonu da yurtdışına gidecek ve hedef 30 milyar dolar ekonomiye katkı sağlamak. Muzelerde ise 50 milyon ziyaretci, 400 milyon lira da katkı sağlamak. 50 milyon turist, 50 milyar dolar da gelir hedefini 2023’de değil, 2020 yılında gercekleştireceğiz. Gidişat da bunu gosteriyor."

'BAKAN CELİK SİZ KENDİ İŞİNİZİ YAPIN DİYOR'

"Son 10 yıldır her bakan ile cok iyi calıştık. Kultur ve Turizm Bakanımız Omer Celik ile de oyle. Dinliyor, sektoru sıkmayan, onunu acan bir anlayışı var. Sivil toplum orgutleri kendi işini yapsın, siyasetci de kendi işini yapsın diye bakıyor. Omer Bey bize siz kendi işinizi yapın diyor. Siyasetci ile işiniz oldu mu o zaman bana gelin diyor. Cok doğru yapıyor."

'KIYI ŞERİDİNDEKİ BİNALAR YIKILSIN'

"Başbakan’ın sozlerinden sonra sahil bandı konusunda herkes haddini biliyor. En azından artık yeni muracaatlar yapılmıyor. Var olanları da, Turkiye zengin bir ulke kamulaştırsın, yıksın. Koylarımızı, ağaclarımızı bıraksınlar. Otel yatırımı Guney’de dursun Anadolu’ya yapılsın. Hatta İstanbul’a yapılsın. İstanbul’da 130 bin yatak var. Yetmiyor. 200 bin yatak olmalı. Doğu’yu ayağa kaldırmaya calışıyoruz. Erzincan’ı mesela. Dunyanın hicbir yerinde havalimanından inip 8 dakikada kayak merkezine cıkamazsınız."

'TURKİYE BEKLEMİYOR, GONDERİYOR'

"3 yılda 60 ulke ziyaret ettik. Her gittiğimiz ulkede cok iyi karşılandık cunku Turkiye cok iyi bir muşteri. Turkiye artık karar verenler listesinde, bekleyenler değil, gonderenler listesinde. Kapı calıp da bana turist gonder diyen bir ulke değiliz artık. 78 ulkeye de biz turist gonderiyoruz. 2000’de 556 bin kişi iceride ve dışarıda gezmiş. 2012’de iceride ve dışarıda gezenlerin sayısı 13 milyon. 6 milyon 178 bini yurtdışına gitmiş. Turizmde 35 milyar dolara koşuyoruz. Biz Turkler de harcayacağız. Ucak dolu gidecek, dolu gelecek."

'ULKEYİ SOSYO EKONOMİK OLARAK BİRBİRİNE BAĞLIYORUZ'

"Biz artık turizmin Anadolu’ya yayılmasını istiyoruz. Anadolu’nun camurundan oyle bir hamur yaparsınız ki. Mukemmel bir hamurdur bu. Anadolu esnafının yuzunun gulmesini istiyoruz. Mardin’deydik, Diyarbakır’daydık. Diyarbakır teşkilatımızı, Hatay, Van teşkilatımızı actık. Bizim icin Trabzon neyse, Hatay aynı, Hatay neyse Van aynı. Biz insanları birleştiriyoruz. Ulkeyi sosyoekonomik bakımdan birbirine bağlıyoruz.

Kaynak