Kultur ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Doner Sermaye İşletmesi Merkez Mudurluğu’nun(DOSİMM) kamu kaynaklarını verimsiz kullandığına ilişkin iddialara bakanlıktan yanıt geldi.




Sayıştay tarafından denetlenen Kultur ve Turizm Bakanlığı’na bağlı DOSİMM’de yeterli avukat olmasına rağmen dışarıdan avukat tutulduğu, normal bir muşavirin yapacağı işlemlerin yeminli mali muşavire yaptırılarak kurumun bir yılda KDV haric 130 bin lira zarara uğratıldığına ilişkin iddialara bakanlıktan yanıt geldi.
Sozcu gazetesinden Ali Ekber Erturk’un haberinde Sayıştay’ın, bakanlığı kamu kaynaklarını verimli kullanmamakla sucladığı ileri suruldu. Haberde ayrıca, DOSİMM’de 5, bakanlıkta ise 24 avukat calışmasına rağmen yılalrdır aynı buroda calışan 3 avukattan hizmet alındığı kaydedildi.
Kamuoyuna yansıyan haberler sonrası Kultur ve Turizm Bakanlığı’ndan konuya ilişkin acıklama geldi.
“Bazı basın kuruluşlarının 9 Haziran 2019 tarihli internet haberlerinde ve sosyal medyada Kultur ve Turizm Bakanlığı Doner Sermaye İşletmesi Merkez Mudurluğu’nun 2017 yılı işlemlerine dair Sayıştay bulgularına ilişkin haber ve değerlendirmelere yer verildiği gorulmektedir. Gerceği yansıtmayan, eksik ve hatalı birtakım bilgilerle oluşturulan soz konusu haber ve değerlendirmelerle ilgili olarak aşağıdaki acıklamaların yapılması gerekli olmuştur” denilen acıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
“Kultur ve Turizm Bakanlığı DOSİMM 2017 yılı hesaplarının Sayıştay denetcileri tarafından incelenmesi neticesinde Denetciler tarafından tespit edilen ‘Bulgu’lar haber haline getirilmiştir.
“Bilindiği uzere Sayıştay’ın kurumlarda yurutmekte olduğu denetim işlemleri birkac aşamalı olup, uzun bir surectir. Habere konu bulgular bu surecin başlangıc aşamasındaki Denetci bulguları ve değerlendirmeleridir. Bu bulguların hicbiri haberin yayınlandığı tarihte hukum haline gelmemiş ve kamu zararına yol acıldığı iddiası ile ilgili Sayıştay’ın ilgili Dairesi tarafından hukme (ilam’a) bağlanmamıştır.
Bu itibarla; yalnızca iddia niteliğinde olan ve yaklaşık bir bucuk yıl once internette yayınlanan bulgular, hukum gibi değerlendirilerek haberleştirilmiş ve bir yolsuzluk varmış gibi kamuoyuna sunulmuştur. Bu bulgular ile ilgili olarak Sayıştay’ın ilgili Dairesine gerekli yazılı acıklamalar yapılmış, yapılan işlemlerin hukuka uygun olduğuna dair belgeler sunulmuş ve Kurum yoneticileri tarafından Sayıştay’daki duruşmaya katılım sağlanmıştır.’’

turizmguncel


__________________