
Turizm, son donemde ekonomiye en buyuk desteği sağlayan sektorlerin başında geliyor. Turkiye’nin adeta petrolu. 46.1 milyon turistin geldiği 2018’de toplam turizm geliri 29.5 milyar dolar oldu. Turist sayısında rekor kırıldı. Ancak gelir 2015’te elde edilen 31.4 milyar doların altında. Turist başına harcama ise 647 dolar civarında.
70 MİLYAR DOLAR HEDEFİ
Bu yıl ise 50 milyon turist ve 35 milyar dolar gelir hedefi var. 2023 hedefi ise 70 milyon turist ve 70 milyar dolar gelir. Bir başka deyişle turist başına harcamanın 1000 dolara cıkması ongoruluyor. Ancak otelciler turizmde gelir artışını frenleyen iki onemli engel olduğuna dikkat cekiyor. Bu konuda bilgi veren Hilton Dalaman Genel Muduru ve aynı zamanda Guney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkan Yardımcısı Tunc Batum, sorunları şoyle sıraladı:
‘TABAN FİYAT YOK’
✔Her şey dahil sisteminde 5 yıldızlı otellerde 20-25 Euro’ya oda satılıyor. 5 yıldızlı oteller 3 yıldız fiyatına oda satmamalı. Bununla ilgili yasal duzenleme yapılmalı ve otellere donemine gore, bolgesine gore ve yıldızına gore taban fiyat getirilmeli. Yoksa oda fiyatlarının artması zor.
15 EURO’YA DUŞUYOR
✔Yurtdışında, her şey dahil 5 yıldızlı bir otelin fiyatının 3 veya 4 yıldızlı otellerin fiyatında olmasına izin verilmiyor. Boylece 4 ve 5 yıldızlı oteller korunuyor. Bizde oyle değil. 5 yıldızlı oteller kışın 15- 20 Euro’ya dahi oda satıyor. 5 yıldızlı otel 15-20 Euro’ya oda satarsa 3-4 yıldızlı oteller ne yapacak? Dengeyi korumak gerekiyor.
‘FİYAT YEMEZ’ ANLAYIŞI
✔Turkiye cok iyi hizmeti en ucuza sağlıyor. Dunyada başka bu kalitede ucuz hizmet yok. Turist de buna alışmış durumda. Ancak orneğin; 80 Euro’ya oda satarken 120 Euro’ya satmak istediğinizde tur operatoru, ‘Bu fiyatlara satamam, piyasa bu fiyatı yemez (fiyat yemez)’ deyip artışı engelliyor. Ozetle her şey dahilde yasal duzenleme şart.
YEMEK İSRAFINA ONLEM
Her şey dahil sisteminde cıkarılan yemeklerin yuzde 15’inin atıldığına dikkat ceken Tunc Batum, “Bu hem para kaybı hem de musriflik. Bu sacma rekabeti dengeye oturtmak icin geri donuşume onem vermek lazım. Biz bu israfın onune gecmek icin yemek ceşitlerini azaltıp lezzeti artırdık. Daha otantik ve damak tadına uygun lezzetleri bulmaya calışıyoruz” diye konuştu.
İnternethaber
__________________