Kul hakkı ve haram kazanc
Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki:
Peygamber Efendimiz(s.a.v.) , insanın nefsini kıran, hastalık, aclık ve olum icin, (Eğer Allahu teÂl bu uc felaketi vermeseydi, insanlar azar, kudururdu) buyuruyor.
İnsan; hastalık, deprem, kaza veya başka bir sebeple olebilir. Olum herkesin peşindedir. Biz dunyanın peşindeyiz, o da bizim peşimizdedir. Nerede, ne zaman, olume nasıl yakalanacağımızı bilemeyiz. Bu yuzden, olum unutulmamalı, o gun mutlaka gelecek. İşte o olum gelmeden once, ona hazırlıklı olmalı. Olume hazırlık, helal kazanıp helal yere harcamaya ve helal lokma yemeye dikkat etmekle olur. Haramın sonu ateştir. Curuk mal satışıyla, milleti aldatarak elde edilen parayı veya başka bir haksız kazancı, Allah kapıdan iceri sokmasın! O oyle bir cıkar ki, cıkarken de, beraberinde cok şey alıp goturur. O mikrobu iceri sokmamalı. Bir kimsenin, vucuduna ateş doldurması akıl kÂrı değildir. Peygamber Efendimiz(s.a.v.) anlatıyor:
(Miracda, sırt ustu yatan, karınları davul gibi şeffaf, icinde her turlu mahlûk olan insanlar gordum. Kardeşim Cebrail’e, “Bunlar ne?” diye sordum. “Ya Resulallah, bunlar senin ummetindendir” dedi. “Sucları ne?” dedim. “Onlar, helal haram demeden mal toplayıp, kazandığı paranın helal veya haram olduğunu duşunmeyenlerdir. İşte bu yedikleri haram, onların vucutlarında bu hale gelmiştir” dedi.)
İnsan, kendisini başkasının yerine koyarak duşunmedikce, onlara faydalı olamaz. Yani alıcının yerine kendimizi koymalıyız. Bu adam bunu nasıl oder, bu urunun ona faydası nedir, nerede, nasıl kullanacak diye duşunmeliyiz. Parasını almadan once duasını almalıyız. Allahu TeÂlÂnın huzuruna kul hakkıyla gitmemeli. Hayatta en korkulacak şey kul hakkıdır. Allahu teÂlÂ, kendisiyle aramızdaki suclarımızı cezalandırır veya ihsanıyla affeder, o ayrıdır. Ama insanlar arasındaki kul haklarıyla ilgili hususlarda, adalet gozetilir. Kimsenin hakkı kimsede bırakılmaz. Yuce Allah’ın huzurundaki adalet, dunyadaki adalete benzemez. Orada iğneden ipliğe hesap sorulacaktır. Gizli bir şey kalmayacaktır. Onun icin, ne kendimiz gunaha girmeliyiz, ne de başkasını gunaha sokmalıyız. Alış verişten sonra da helalleşmeli, yoksa cok sıkıntı cekilir.
Ubeydullah-ı Ahrar hazretlerini buyuk bir zat yapan, bir koylunun duası olmuştur. Herkesten dua almaya calışmalı, cunku kimin duasının makbul olduğu belli olmaz. Din buyuklerimiz, (Her geceyi Kadir bil, her geleni Hızır bil) buyuruyorlar. O halde, herkesle iyi gecinmeli, gozune, kaşına ve kıyafetine bakmadan, hurmette kusur etmemelidir.
ehlisunnetbuyukleri
__________________
Kul hakkı ve haram kazanc
Dini Bilgiler0 Mesaj
●30 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Kul hakkı ve haram kazanc