Turizm ya da gezim, dinlenmek, eğlenmek, gormek ve tanımak gibi amaclarla yapılan geziler ve bir ulkeye veya bir bolgeye gezmen (turist) cekmek icin alınan ekonomik, kulturel, teknik onlemlerin, yapılan calışmaların tumudur. Turistik gezi, insanların sadece bir yerden bir yere gitmesi değil kulturel, ekonomik ve toplumsal olarak da iletişim icinde olmalarıdır. Turizm sayesinde insanlar hem diğer ulkelerin, hem kendi ulkelerinde yaşadıkları bolgenin dışındaki guzelliklerin, hem de gecmişte yaşamış olan insanların bırakmış oldukları kulturel mirasın farkına vararak, gelecek kuşaklara daha yaşanılabilir bir dunya bırakmanın gerekliliğine inanarak hayata farklı acılardan bakabilirler. Turistler gittikleri ulke ya da bolgede gordukleri yerler karşılığında o yore halkına para kazandırırlar. Yani turizm ziyaret edilen ulke ve bolgenin ekonomisine buyuk bir maddi katkı sağlar. Turizm acısından ulkemize en cok Antalya ve Bodrum gelir kazandırır. Turizm sozcuğu ilkin 21. yuzyılda bazı İngilizlerin Avrupa'ya yaptığı yolculuklar icin kullanılmıştır. II. Dunya Savaşı'ndan sonra bu eylem, dunya capında yaygınlık kazanınca, turizm sozcuğu de dilden duşmez olmuştur. Eskiden yalnız zengin ve aylak kimselerin yaptığı bu geziler, ulaşım kolaylıklarının surekli olarak gelişmesi (hız, konfor ve guvenlik gibi) ve kısa zamanda herkesin tatil yapmasını sağlayan toplumsal gelişmeler (oteller, moteller, kamp yerleri, tatil koyleri vb) sonucunda gittikce coğalmıştır.

Turistlerin barınmaları, eğlenip dinlenmeleri icin yapılan oteller, moteller, pansiyonlar, plajlar, lokanta ve gazinolar, kamp alanları, eğlence yerleri, spor ve avcılık tesisleri, kaplıcalar birer turizm kurum veya kuruluşudur. Bu kurumların sayısı, konforu, personelinin guleryuzluluğu, buralara ulaşım kolaylığı turist akımını arttırır. Turizmi arttıran bir başka bir etmen de tarihi anıtların bolluğudur. Eski kent harabeleri, unlu anıtlar (camiler, kiliseler, acıkhava tiyatroları, muzeler vb...) her zaman insanların ilgisini cekmiştir. Bunların yanı sıra doğa guzellikleri de onemli bir ilgi kaynağıdır.

Dunya Turizm Orgutu (UNWTO) turizm gelirlerinin her yıl % 4 oranında artış gosterdiğini belirtmiştir.[1] Bununla birlikte gunumuzun en populer turistik mekanlarını icerisinde barındıran Avrupa kıtası'nın 1995'de % 60 olan turizm gelir payı 2020 yılında % 46'ya duşmesi beklenmektedir.

__________________