BOLU

GENEL BİLGİLER

Yuzolcumu: 11.051 km²

Nufus: 380.543 (1990)

İl Trafik No: 14


Yeşil ve mavinin kucaklaştığı, birlikte uyuyup uyandığı, ruzgÂrın başı dumanlı dağlarda efsanelerin en dramatiklerinden birini hÂl fısıldadığı, binlerce yıldır bir cok uygarlığın filizlenip boy attığı ve meyvelerini bıraktığı şehirdir Bolu.

Bolu'nun, tabiat, insan ve tarihin el ele verip yoğurduğu guzelliklerini gormek, dağların soylediği Koroğlu turkulerini işitmek isteyenlerin şehre ulaşması hic de zor değil. Bolu, Ankara ve İstanbul'un neredeyse tam ortasında bu iki merkezi birbirine bağlayan ana yolun ustundedir.

İLCELER

Bolu ilinin ilceleri; Dortdivan, Gerede, Goynuk, Kıbrıscık, Mengen, Mudurnu, Seben ve Yenicağa' dır.

Dortdivan: İlcede Yağbaşlar Koyun'de Bizans kale kalıntıları vardır. Yukarısayık ve Sorkun koyleri arasında bir tepede Himmet Dede Turbesi, Kılıclar koyunde Kırklar Turbesi, Calkoy'de Şehriban Nine Turbesi, Merkez Camii yanında Secamehmet Dede Turbesi bulunmaktadır.Ayrıca Yağbaşlar Koyu Murseller mahallesinde Ayvadibi Şifalı Suyu bulunur.Her yıl Temmuz ayı icinde Dortdivan yaylalarında Koroğlu Şenlikleri yapılmaktadır.Calkoy, Cetikoren, Karacayır, Kapaklı ve Kirazlı en onemli yaylalarıdır.

Gerede:
Asar Kale, Keci Kalesi Kalıntıları, Kiliseli Han diye bilinen tarihi tuccar hanı, Yukarı Tekke Camii, Aşağı Tekke Camii Turbesi, Yıldırım Beyazıt Camii, Esentepe'deki Ramazan Dede Turbeleri, gezilip gorulebilecek tarihi eserler ve yerlerdir. Esentepe bolgesinde kışın kış sporları ve kayak yapmak mumkundur. Ayrıca yaz aylarında cim kayağı yapma imkanı vardır. Her yıl Temmuz ayı icinde Esentepe'de geleneksel "Esentepe Yağlı Gureşleri" yapılır.Şehrin kuzeyinde Esentepe, Arkut Dağlarında yaylalar başlıca mesirelik alanlardır. Ozellikle Gerede Yaylaları yayla turizmine cok uygundur. Gerede'nin guneyinde ise 1200 - 1500 m. yuksekliklerde bulunan yaylalardan en onemlileri Haşat, ve Zorpan yaylalarıdır.

Goynuk: 20. yuzyıl başlarına ait eski Turk evleri bakımından zengindir. Goynuk İlcesi, sahip olduğu 110 adet tarihi konut, 17 cami, turbe, ceşme ve hamam olmak uzere toplam 127 adet sivil mimarî eser sebebiyle "Kentsel Sit Alanı" ilÂn edilmiştir. Goynuk'te ayrıca 1922 yılında yapılan 3 katlı Zafer Kulesi bulunmaktadır. Cubuk Yaylası, Arıkcayırı Yaylası, Bulanık Yaylası, Değirmenozu Yaylası, Hacımahmut Yaylası en onemli yaylalarıdır. Sunnet Golu, Cubuk Golu ve Catak Koyu Kaplıcası gorulmesi gereken turistik yerlerdir.

Kıbrıscık: Yaylaları ile unludur. Koroğlu Dağlarının guney yamaclarındaki duzluk alanlarda yer alan yaylalardan Belen, Karakoy, Kokez, Bolucekkaya, Kardoğan ve 1825 m. yukseklikte bulunan Devevira en onemlileridir.

Kıbrıscık- Beypazarı yolu uzerinde bulunan Karagol, bir hektar genişliğinde oldukca derin bir goldur. Cevresi tamamen ormanlık olan golde kamp yapmak icin cok guzel yerler vardır. Golde cok sayıda yaban ordeği olmasından dolayı avcıların uğrak yeridir. Gol kenarında bulunan bungalov tipi evlerde konaklama imkÂnı vardır.

Mengen: Mengen ormanlık bir bolgedir ve yuksek yaylaları bulunmaktadır. Başlıcaları; Soğucak, Akcakoca, Burnuk, Sırıklı, Cukur Yayla, Gol Yaylası, Aktepe, Ağalar, Kucukkuz, Civcivler, Mamatlar, Elemen ve Afşar Yaylalarıdır. Odek, Kemal Savaş, Şirinyazı ve Hızarderesi Goletleri onemli mesire yerleridir. Mengen'in en buyuk ozelliği; cok unlu aşcılar yetiştirmesidir. Her yıl Eylul ayının ilk haftasında geleneksel "Mengen Aşcılar ve Turizm Festivali" duzenlenmektedir.

Mudurnu: İl merkezine 52 km uzaklıktaki Mudurnu İlcesi eski Turk evleri bakımından onemli bir ozelliğe sahiptir. İlcede bulunan 165 adet ev ve 8 Cami, ceşme ve hamam olmak uzere toplam 173 adet mimari değeri yuksek yapı nedeniyle "Kentsel Sit Alanı" ilan edilmiştir. Turk sivil mimarisinin en guzel orneklerinden biri ise "Armutcular Konağı" dır. İlce sınırlarındaki Suluk Golu, Karamurat Golu, Umran Tepesi ve yaylalar halkın dinlenme yerleridir.

Mudurnu'ya 5 km. mesafede bulunan Babas Kaplıcası'nın metabolizma hastalıkları ve hafif diabetliler uzerinde olumlu etkileri vardır. Konaklama tesisi bulunmaktadır. Mudurnu'nun 30 km. kuzeybatısında yeralan Sarot Kaplıcası Taşkesti - Ilıca Koyu hudutları icerisindedir. Bolu ili dahilinde bulunan butun maden sularından ayrı bir ozellik taşıyan kaynak, sıcak ve sulfatlıdır.

Seben: İl merkezine 52 km uzaklıktaki Seben İlcesi Kiraz Dağı cevresinde toplanmış, ortalama 1400 m. yukseklikteki yaylalarla cevrilidir. Bu yaylaların en onemlileri Gerenozu ve Kızık yaylalarıdır. Kızık Yaylasının evleri, değişik mimarisiyle dikkati ceker. Bu evler hic civi kullanmadan, cam ağaclarından catkılı, kenetleme ve birbirine gecme şeklinde yapılmıştır. Yerden yuksekce yapılmış merdivenler, geniş ocakları ve kendine ozgu eşyaları ile bu evler değişik ozellikler taşırlar.

Seben İlcesinin 14 km. guneyinde, Kesenozu Koyunde bulunan Bağlum Kaplıcaları mide, safra kesesi, solunum ve dolaşım bozukluklarında olumlu etkileri olduğu bilinmektedir.

Yenicağa:
İl merkezine 37 km uzaklıktaki Yenicağa İlcesi Ankara-İstanbul karayolu uzerindedir. İlcenin hemen kıyısında uzanan Yenicağa Golu kıyı boyunca uzanan ağacları ile guzel bir mesire yeridir. Golde tatlı su balıklarından karabalık avlanabilir.

HAKKATEN COK GUZEL Bİ ŞEHİR...HEM ANKARA YA HEM DE İSTANBUL A YAKIN OLMASI COK BUYUK AVANTAJ.

BİKAC RESİM:
















__________________