Kısa bir gemi yolculuğundan sonra Kuzulimanı'na ulaştığınızda karşınıza corak topraklar cıktığında (Gokceada'nın eski adı İmroz'dur ve ''corak topraklarda bereket tanrısı'' anlamına gelmektedir.) genelde Ada'ya ilk gelenler hayal kırıklığına uğrar ama unutmayın ki bir ada uzun sure ayakta kalabilmesi icin asıl yerleşimi, guzellikleri ve gizemi icerlerde saklamıştır.
Gokceada pansiyonlar, moteller, oteller ve apartlar yaygınlaşmakta ve zaman icinde kalitelerini arttırmaktadırlar. Kucuk ve orta olcekli işletmelerin durumları duzeldikce, tesisler daha da guzelleşmektedir.
Pansiyonlar: Pansiyonculuk daha cok Gokceada Merkez, Yeni Bademli ve Uğurlu Koyu'nde yaygındır. Şahinkaya, Eşelek ve Şirinkoy'de de yeni yeni başlamaktadır.
Motel ve Oteller: Genelde Merkez ve Kalekoy'de yoğunlaşmıştır. Şimdilik yıldızlı otel bulunmamakta ama ozel belgeli oteller bulunmaktadır.
Gokceada'dan neler satın alabilirsiniz?
En cok bulunabilecek şey doğal katkısız Ada zeytinyağıdır. Ada kekiği ve adacayı da alabilirsiniz. Ev yapımı Ada şarabı, yine zeytinyağlı sabun, salca, pekmez, koy peyniri, şifalı bitkiler, kekik ve cam balı, mevsim meyveleri ( yaygın olarak, dut, incir, ayva, kayısı, uzum, kavun, karpuz) ve Ege balıklarının en iyilerini alabilirsiniz.
Ne zaman ve nerede denize girebilirsiniz?
Gokceada'nın Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylul ayları deniz turizmi acısından en elverişli aylarıdır. Deniz ve hava sıcaklıkları buna uygundur. Bir hatırlatma da yapalım, ruzgar hangi yonde esiyorsa ters istikamette deniz dalgasız, akıntısız bir durumda olur. Ruzgar istikametli yerler ise yelken, sorf gibi sporlara meraklılar icin idealdir. Gokceada'da kumsal secenekleri de bulunmaktadır: İnce kumlu, kucuk taşlı, taşlı, kayalık, orman dibi, sadece denizden ulaşılabilen vb.
TOPLUM VE NUFUS
Gokceada, ilce merkezi ve 9 koyden oluşmaktadır. Bu koyler: Kalekoy, Tepekoy, Uğurlu, Eski Bademli, Yeni Bademli, Eşelek, Zeytinlikoy, Şirinkoy ve Derekoy'dur. Son sayımlara gore merkez nufusu 7,100, koyler nufusu 1,500 olmak uzere toplam 8,600 kişidir. Kalekoy, Tepekoy, Eski Bademli, Zeytinlikoy ve Derekoy Rum koyleridir. Buralarda Turklerde yaşamakta ve bir arada kardeşce yaşamaktadırlar. Farklı kultur ve dine mensup Turk ve Rum asıllı Turk vatandaşları kardeşlik icinde yaşamakta ve iki tarafta kulturlerini geliştirmektedir.
SOSYAL HAYAT
Gokceada Anadolu'nun bir cok vilayetinden gelme insanımız yanında, Rum vatandaşlarımız kardeşce yaşamaktadır. Rum vatandaşlarımız tum ibadetlerini rahatlıkla yapabilmekte, orf, adet ve geleneklerini yaşatmaktadırlar. Oyle ki Anadolu'da kilise ve manastır sayısı en fazla olan yerdir. Bunlar rahat bir şekilde tamir ve onarım gorebilmekte ve amacı dışında kullanılmamaktadır. Gokceada'da bu iki farklı toplum, aralarında kız ve oğlan alıp vermektedirler. Bayramlarını, sevinclerini ve kaderlerini birlikte yaşamaktadırlar. İki toplumun dini ve milli bayramları birleşince senenin buyuk kısmı kutlamalarla, festivallerle ve panayırlarla gecer.
SAĞLIK
Ada'da 25 yataklı bir Devlet Hastanesi (Uroloji, Genel Cerrahi, Dahiliye, Diş, Laboratuar, Rontgen, Anestezi, Ameliyathane ve Acil Poliklinik) ve merkezde bir Sağlık Ocağı bulunmaktadır. Sahil Sağlık Denetleme Merkezi Baştabipliği de faaliyetlerini surdurmektedir. Hastanenin kendine ait bir ambulansı bulunmaktadır.
EĞİTİM
Şehir merkezinde 2 ve Yeni Bademlide de 1 tane olmak uzere 3 İlkoğretim Okulu bulunmaktadır. Gokceada Cok Programlı Lisesi, Ataturk Anadolu Oğretmen Lisesi, Endustri Meslek Lisesi olmak uzere uc lisede orta oğretimi karşılamaktadır. Canakkale 18 Mart Universitesi'ne bağlı Gokceada Meslek Yuksek Okulu da Bilgisayar Programcılığı, İşletme ve Turizm bolumleri ile eğitim vermektedir. Ayrıca İstanbul Universitesi Su Urunleri Fakultesi'nin Bir Uygulama ve Araştırma bolumu de bulunmaktadır. Gokceada Halk Eğitim Mudurluğu ve Halk Kutuphanesi de faaliyet gostermektedir. Halk Eğitim Mudurluğu'nde bilgisayar, dikiş-nakış, kuaforluk ve İngilizce kursları verilmektedir.
EKONOMİ
Gokceada ekonomisi, tarım, hayvancılık, balıkcılık ve turizme dayanmaktadır. Tarım olarak, zeytincilik, bağcılık ve sebzecilik one cıkmaktadır. Yoğunlukla, kırmızı biber (kozlemelik ve salcalık), bostan, ayciceği, fasulye, domates, bamya, cilek ve uzum yetiştirilmektedir. Meyve ağacı olarak, zeytin, elma, kiraz, badem, ceviz, armut, yaban ahlatı, dut, kara dut, şeftali, bardak eriği, vişne, kayısı ve ayva bulunmaktadır. Ada'da Zeytinyağı fabrikası (devletin ve ozel sektorun), şarap imalathanesi bulunmaktadır. Hayvancılık, genelde kucuk baş hayvancılığa dayanmaktadır. Ada'nın kendine has İmroz koyunu bulunmakta ve yabani olarak yaşamaktadır. Karadenizli vatandaşlarımızda buyuk baş hayvancılık yapmakta ve Ada'nın sut ihtiyacını karşılamaktadırlar. Ada'da sutu işlemek icin kamu ve ozel sektorun mandıraları bulunmaktadır. Deve kuşu yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Arıcılıkta; kekik, cam ve cicek balı elde edilmektedir. Ada'da 156 adet kayıtlı pansiyon bulunmakta, yaz aylarında bu rakam 200'u gecmektedir. Genelde yaz aylarında sayısız otel ve restaurant faaliyete girmektedir. Kış aylarında av sezonunun acılmasıyla, Ada'da bir hareketlilik olmaktadır. Konumu itibari ile zengin deniz urunlerine sahip Ada'da her an taze balık bulunabilmekte ve bunlar onemli bir ekonomik değere sahiptir. İceride tuketilemeyen balıklar ilce dışında satılmaktadır.
ORMANLAR
20,000 hektar kullanım alanı olan Gokceada'da, 8,000 hektar ormanlık alan bulunmakta, bu alanın coğunluğunu dev cam ormanları oluşturmaktadır. Bununla kalınmamakta ve ağaclandırma calışmaları da hızla devam etmektedir. Ada zeytin ağacları bakımından da zengindir. Ada'da 600 yaşında cınar ve zeytin ağacları da bulunmaktadır. Zeytin ağaclarının cinsi, Ada'ya ozgun olup, az asitli ve yağlık zeytindir.
KUMSALLAR
Ada'mızı cepecevre (95km.) saran sahil şeridi, irili ufaklı kumsallara sahiptir. Şu an pek coğu bakir bir durumda olan kumsallar, dunyanın en temiz sahilleri olarak bilinmektedir. Aydıncık, Gizli Liman, Yuvalı, Uğurlu, Pirgos, Lazkoyu, Kuzulimanı, Sualtı Milli Parkı'nın da icinde bulunduğu Yıldızkoy, Mavikoy, Yelkenkaya en onemli plajlarıdır. Guney sahilleri ipek gibi kum, kuzey sahilleri cakıllıdır. 30 km. uzunluğundaki Ada'nın 27 km.lik bolumunde denize girilebilir.
HAYVANCILIK
Ada Turkiye'nin tek yabani koyun potansiyeli olan bolgesidir. Kucuk baş hayvanlar serbestce meralarda otlamakta, zengin su kaynaklarından faydalanmakta, bol bol taze yaban kekiği tuketmekte ve ormanların icinde uyuyabilmektedir. Annesinin sutunu doğal yaşamda tamamen ve gelişene kadar emdiği icinde Ada kuzuları gercek sut kuzusudur. Ozgur olarak gezdikleri icinde eti yağsızdır. Buyukbaş hayvancılık da yapılan Ada'da sutlerin değerlendirilmesi amacıyla mandıra bulunmaktadır. Doğal yollarla beslenen bu hayvanların peynir, kaşar ve tereyağı cok leziz ve katkısızdır.
ARICILIK
Ada'da bolca kekik ve buna benzer bitkiler yetiştiği icin kekik balı uretimi revactadır. Gokceada'da yaklaşık 2.000 arı kovanı bulunmaktadır. Dev cam ormanlarında da başka katkısı olmayan cam balları da uretilmektedir. Mart, Nisan, Mayıs, Eylul ve Ekim aylarında dağlardaki ciceklerden kaliteli cicek balı da elde edilir. Ayrıca kaliteli polen uretimi de yapılır. Ada'da uretilen kekik balı pek cok derde devadır. En iyi kekik balı ureticileri, Gokceada merkezde, Tahir İnan, Ferit Yazıcı, Reşat Zazoğlu, Uğurlukoy'de, Mustafa Cam (resimde gorulen Mustafa CAM'a ulaşmak icin 0 286 897 61 58'i arayabilirsiniz.), Şirinkoy'de Hayri Ağa'dan temin edilebilir. Arılar gezdirilmediği icin ballar birbirine karışmaz. Cam ormanında sadece cam, kekiklik bolgelerde kekik, ve bahar aylarında cicekli bolgelerde cicek balı uretilir.
AVCILIK
Gokceada'da ceşitli av hayvanları barınır. Bunların en onemlileri, keklik, ada tavşanı, sığırcık, yaban guvercini, yaban ordeği, bıldırcın ve yaban kazıdır. Bunların yanında sincap, kaplumbağa, karabatakta cok gorulur. Avcılık duzenli olarak yaptırılmaktadır. Av sezonu dışında avlanmaya izin verilmemektedir. Yasaklar tam uygulandığı icin av hayvanlarının duzenli şekilde uremeleri mumkun olmaktadır. Av sezonlarını ve avlanma koşullarını ana sayfamızda devamlı guncellemekteyiz.
BALIKCILIK
Ada konum itibari ile ceşitli balıkların barınağı ve geciş bolgesidir. Ozellikle levrek, eşkina (kaya levreği), sinarit, karagoz, lufer, orfoz, orkinos, izmarit, istavrit, mercan, kolyoz, uskumru, sarpa, cipura, barbun, sargoz, tombik, kefal, ve sardalye cokca cıkmaktadır. Sualtı dunyasının sadece temiz denizlerde yaşayan canlıları, ıstakoz, ahtapot, kalamar, dilbalığı, karides, midye ceşitleri bolca bulunmaktadır. Sadece Ege Denizi'nde yaşayan orfoz ve orkinoslarında ureme bolgesidir ve bu canlılar koruma altındadır. Profesyonel balıkcılığın yanında amator balıkcılıkta yaygındır. Ozellikle sualtı zıpkın avcılığı, ve karadan olta balıkcılığı da gelişmiştir.
SUNGERCİLİK
Ege'nin sungercilikte gozbebeği Gokceada'da bir zamanlar 200 tekne birlikte sunger avına cıkardı. Bir hastalıktan oturu uzun yıllar Ege Denizi'nde sungercilik yapılamamıştır. Gokceada'da 25 ceşit sunger yaşamakta ve cevre adalara doğru yayılmaya başlamaktadır. Yakın gelecekte de eskisi gibi Gokceada sungerciliğin tekrar başkenti olacak ve Ege Denizi'ne hayat verecektir.
BAĞCILIK
Ada'da cavuş ve kara uzum oldukca yaygın olarak yetişir. Bu uzumler şarapcılık ve pekmezcilik acısından ustun değere sahiptirler. Normal tuketimde de kalitesi iyidir, ozellikle kansızlık ve karaciğer hastalarına iyi gelmektedir. Ada'da ev yapımı şaraplar bulunmaktadır.
ZEYTİNCİLİK
Ada'da yuzyıllar boyu zeytincilik gelenekselleşmiştir. Yaklaşık 200 bin zeytin ağacı mevcuttur. Son zamanlarda Gemlik tipi sofralık zeytin uretimi de yapılmaya başlanmıştır. Ada'da 600 yıllık zeytin ağacları bile bulunmaktadır. Ada zeytinleri genelde yağlıktır. Ada'da gunluk 40 ton sıkma kapasitesi olan son sistem kontini zeytin yağ fabrikası ve sulu baskı fabrikaları bulunmaktadır. Zeytinler gunu gunune sıkıldığı icin asit yok denecek kadar az ve nefaseti yuksek yağlar elde edilmektedir. Prinası yakacak olarak değerlenmektedir. Ayrıca saf zeytinyağından yapılan sabunların da kalitesi yuksektir. Bolge zeytincilik icin devlet tarafından da desteklenmekte ve teşvik kredileri verilmektedir.
MADENLERİ
50-60 sene evvel işletilmeye calışılmış olan iki demir cevheri (pirit) yatakları ve granit Ada'nın ortasında dağlık bolgede bulunur. Ayrıca muhtelif yerlerde kalitesi pek iyi olmayan linyit yatakları bulunur. Yalnız Ada'nın Nerimata mevkiinde ve Kuzulimanı'ndaki linyit yataklarını 1874 senesinde bir Alman firması işletmiştir. Hal iki tane galerisi gorulebilir. Ada'da demir madeni ve granit bolca bulunmaktadır.
İLETİŞİM
Turkcell Ada'nın bircok yerinde, Telsim ve Avea ise Merkez ve Kalekoy'de hizmet vermektedir. Diğer GSM operatorlerinin baz istasyonları yoktur. Ada'nın her yerinde telefon vardır. Ada'da uc adet Internet Cafe bulunmaktadır.
BANKALAR
Gokceada'da T.C. Ziraat Bankası ve T.C. İş Bankası bulunmaktadır. Her iki bankanın da ATM makineleri mevcuttur. Bu bankaların post (kredi kartı) makineleri otellerde ve alış-veriş merkezlerinin coğunda kullanılmaktadır.
EĞLENCE
Ada'da yaşam guneş ve denizden ibaret değildir. Geceleri de en az gunduz kadar hareketli ve eğlencelidir. Konaklama ve eğlence yerlerinin birbirinden farklı yerlerde olmasından dolayı, eğlence mekanlarını, gelen turistlere gurultu kirliliği yaşatmaz. Ada'da bar, disko, kafe, balık restaurant ve taverna yeterince bulunmamaktadır. Şu an Gokceada Ege ve guney sahillerine oranla sessiz ve mutevazıdır. Her gecen gun bunlara yenileri eklenmektedir. Gokceada'da yazın film festivali duzenlenmektedir. Genellikle yaz aylarında, konserler, basketbol, voleybol, plaj voleybolu, tavla turnuvaları, ucurtma şenlikleri, 1 Temmuz Kabotaj Bayramı'nda su sporları musabakaları, toplu sunnet şenlikleri, tiyatro gosterileri, guzel sanatlar sergileri olmaktadır. Yaz aylarında su kayağı ve sorf icin malzeme kiralayabilir ve unutulmaz anlar yaşayabilirsiniz.
ULASIM
Gokceada, Marmara Bolgesi'nde Canakkale' ye bağlı bir ilcedir. Gokceada'ya iki yoldan ulaşabilirsiniz; Canakkale Limanı'ndan yada Gelibolu Yarımadası'nda bulunan Kabatepe Limanı'ndan.
Gokceada; Kuzulimanı'ndan Canakkale'ye 32 mil, Gelibolu Yarımadası'ndaki Kabatepe Limanı'na ise 14 mil uzaklıktadır. Gokceada'dan, cevresinde bulunan adalar Semadirek, Limni ve Bozcaada'ya şimdilik ulaşım yoktur.
Gokceada'dan Kabatepe Limanı'na ulaşım Şehir Hatlarına bağlı arabalı vapur seferleriyle yapılmakta ve 1 saat 45 dakika surmektedir. Canakkale'ye ise Deniz Yolları'na bağlı Tekirdağ Feribotu ile yapılmakta ve 2 saat 30 dakika surmektedir.
İstanbul'dan gelenler icin Kabatepe Limanı, Anadolu'dan gelenler icin Canakkale Limanı daha uygundur. İstanbul'dan Kabatepe yaklaşık 350 Km., (TEM oto yolundan Kınalı Tekirdağ cıkışından Tekirdağ, Keşan, Gelibolu, Eceabat uzerinden Kabatepe) Ankara'dan Canakkale 650 Km., İzmir'den Canakkale 330 Km., Bursa'dan Canakkale 280 Km. uzaklıktadır. Ozel araclarıyla gelmek isteyenler, karayolları haritalarından faydalanabilirler. Ama şunu unutmasınlar ki ulaşım sadece gemi seferleri ile olduğundan gemi kalkmadan en gec bir saat once ilgili limanlarda hazır bulunmalıdırlar.
Otobus ile gelmek isteyenler ise gemi sefer saatlerine gore kendilerini ayarlamalıdırlar. Gokceada'ya hic bir yerden otobus seferi yoktur. Gemi saatlerine gore Eceabat-Kabatepe Limanı'na veya Canakkale Limanı'na varacak olan araclara binmelidirler.
GEZİ REHBERİ
Gokceada'ya deniz yoluyla geldiğinizde Kuzulimanı'na ulaşırsınız. Bu liman ulaşım amacı yanında deniz turizmi icin de kullanılmaktadır. Kuzulimanı, şehir merkezine 7 km. uzaklıktadır. Buradaki karayolun arkasındaki ağaclıkların icinde olan şelale harika bir yerdir.
Kuzey kesiminde Kalekoy karşımıza cıkar. (Merkeze 4 km.) Kelekoy Yukarı ve Aşağı diye ikiye ayrılır.asddsaasddsaddsdsadsa Aşağı Kalekoy gece yaşamı ile unludur. Burada barlar, restaurantlar, oteller, pansiyonlar, cay bahceleri ve gezi kordonu bulunmaktadır. Aşağı Kalekoy aynı zamanda bir balıkcı barınağıdır ve her an taze balık da bulunabilir. Yukarı Kalekoy ise eski bir Rum koyudur. Cenevizlilere ait bir kale kalıntıları, tarihi bir kilise ve bir cok manastır bulunmakta ve tarihi gecmişi gorulmeye değerdir. Kalekoy' e varmadan karşımıza iki tane koy cıkar; Eski Bademli ve Yeni Bademli... Eski Bademli yine eski bir Rum koyudur ve ilginc mimarisi ile gezilmeye değer bir yerdir. Buradaki ceşme gorulmeye değer, aynı yerde iki ayrı su akmaktadır. Kilisenin yanındaki eski koy okulunun bahcesinden Semadirek Adası'na gun batımında bakmak insana eşsiz bir haz verir. Yeni Bademli ise tam bir pansiyonlar koyudur. Her turlu ihtiyacınıza cevap verecek konaklama yerleri mevcuttur. Doğal yollarla uretilen her turlu meyve ve sebzede Yeni Bademli Koyu'nde bulunmaktadır. Merkez ile her an ulaşım vardır.
Kelekoy'den, Kuzulimanı sahil kesimine bir patika yolla yaya olarak ulaşmak, sizlere unutulmaz bir haz verecektir. Buradan gecerken Yıldızkoy, Mavikoy ve Yelkenkaya'yı gorebilirsiniz. Yuksek tepelerden Saroz Korfezi, tum guzelliği ile karşımıza cıkar.
Kuzulimanı'na varmadan bir balık ciftliği ile de karşılaşırsınız. Bu ciftlikten sonrada Kaşkaval'da Peynir Kayalıkları adı verilen deniz dalgalarının bicimlendirdiği, ilginc bir kaya yapısını gorebilirsiniz. Fotoğraflar bolumunden burayı inceleyebilirsiniz. Ayrıca size bir surprizimiz daha var; bu sahil kesimi Turkiye'nin ilk ve dunyanın en guzel Sualtı Milli Parkı'nı oluşturmaktadır. Gokceada Sualtı Milli Parkı, balık ceşitliliği acısından Dunya'nın en iyi yeridir. Bu bolgede cok değişik balık ceşitleri yanında Akdeniz Fokları da yaşamaktadır. Bu park da cok miktarda sualtı (sıcak ve soğuk) kaynak suyu cıkmaktadır ve sayısı bilinmeyen sualtı mağaraları bulunmaktadır.
Adanın guney kısımlarına doğru yol aldığımızda, burada yerleşim yeri olarak sadece bir iskan koyu olan Eşelek karşımıza cıkar. (Merkezden 10 km.) Buraya varmadan bir baraj goluyle karşılaşırız. Eşelek'i gectiğimizde de ucsuz bucaksız koylarla karlılaşırız ve bu koylar sahil ve deniz temizliliğinde Turkiye'nin en iyisidir ve mavi bayrak almaya adaydırlar. Aydıncık (Kefaloz), Guzelcekoy, Kokina vb. Aydıncık goletinin sağ tarafına duşen vadi (Raksodos Vadisi) bir doğa harikasıdır ve manzarası harikadır. Guzelcekoy Canakkale Boğazına bakar ve guneşin doğuşu burada en iyi şekilde izlenebilir.
Kefaloz ve Guzelcekoy mevki I. Dunya Savaşı'nda İngilizlerin deniz ve kara ussu idi. Turk gemileri burada bulunan donanmayı doğal limanda demirliyken batırdı. Bu zamandan kalma batıklara su ustunden de, su altından ulaşabilirsiniz. Ayrıca burada icme suyu icin İngilizler bir baraj inşa etmişlerdi.
Aydıncık'da (Kefaloz) yine Tuz Golune girerek camur banyosu yapıp cildinizi guzelleştirebilirsiniz. Eklem, romatizmal, cilt ve borek rahatsızlıklarınıza deva bulabilirsiniz.
Ada'nın batısına yol alınca 3 km. uzaklıktaki Zeytinlikoy'e ulaşırız. Burası eski Rum koyudur. Burada kilise gezilmeye değerdir ve dibek kahveleri meşhurdur. Buradan bir dibek kahvesi icmeden Ada'dan gidilmez.
Burayı gecince, baraj goluyle karşılaşırız, (4 Km.) burası Gokceada'nın icme ve kullanma suyunu karşılar. Bu goleti altından kaynayan sular besler. Bu baraj golunde 40 kg. mı gecen Aynalı Sazanlar yaşamaktadır.
Baraj goletinin ust tarafında yine bir eski Rum koyu olan Tepekoy'le (13 Km.) karşılaşıyoruz. Burada tarihi cınar bulunmakta ve guzel bir mesire yeri oluşturmaktadır. Tepekoy'den icerlere doğru gidildikce, su değirmenlerini, tepe yamaclarında sayısı belli olmayan ruzgar değirmenlerini gorebilirsiniz. Buranın kilisesi ve mezarlığı gorulmeye değer yerlerdir.
Batıya doğru devam ettikce, eski bir Rum koyu olan, Derekoy (18 Km.) ile karşılaşıyoruz. Buranın tarihi evleri de gorulmeye değer. Burası bir zamanlar Turkiye'nin en buyuk koyu olma ozelliğine sahipti. Bir hatırlatmada yapalım gercekten doğal kaynak suyu icmek istiyorsanız buraya uğramadan gecmeyiniz. Derekoy'de tarihi bir camaşırhane de bulunmaktadır.
Derekoy'den ileride iskan koyleri olan Şirinkoy ve Uğurlukoy'le (28 Km.) karşılaşıyoruz . Uğurlu'nun plajları deniz turizmi acısından onemli bir oneme sahiptir. Burada da Ada'nın onemli konaklama yerleri mevcuttur. Burası aynı zamanda Turkiye'nin en batısındaki yerleşim yeridir. Turkiye'de guneş en son burada batar. Guneşin batışını izlemek burada ayrı bir keyif verir.
Ada'yı gezerken her yol kenarında kaynak sularıyla karşılaşırsınız. Buraların coğunda mesire yerleri de bulunmaktadır. Bazılarında yaklaşık 500-700 yıllık ulu cınarlar bulunmakta ve bunların altında da mutlaka doğal kaynak suları cıkmaktadır.
Kış aylarında Marmaros'ta (25 Km.) cağlayanı gezebilirsiniz. Yaz aylarında su seviyesi duştuğu icin asıl guzelliği kışın ortaya cıkmaktadır. Ayrıca Marmaros'da cam ormanlarıyla sahil icicedir. Buradan batıya doğru sahil kesiminden yol aldığımızda Gizli Liman'a ulaşırız. Burası herhalde Dunyanın el değmemiş tek kumsalıdır. Yaklaşık 750 mt. lik sahil şeridinde hic bir yapı yoktur, tamamen bakirdir.
Gokceada avcılık bakımından da zengindir. Av sezonlarında Turkiye'nin onde gelen avcılarıyla birlikte ava cıkabilirsiniz. Ada'da yoğun olarak, keklik, tavşan, bıldırcın, sığırcık, yaban ordek, kaz bulunmaktadır.
Gokceada'yı bir motor kiralayarak denizden de mutlaka gezmelisiniz. Birbirinden ilginc el değmemiş koyları ancak bu şekilde gorebilir ve faydalanabilirsiniz.
Yaz aylarında Ada'da yaşayan ve dışarıdan gelen Rumlar'ın ozel gecelerine tanık olabilirsiniz. Duzenlenen festivallere de katılabilirsiniz.
Yaz aylarında Aydıncık'taki tuz golunde Flamingolar konaklar. Bu vakitlerde bir cok araştırmacı ve fotoğrafcı Ada'yı ziyarete gelir. İlginc ve insandan urkmeyen yapılarıyla gorulmeye değerdirler.
Fotograflar






__________________