İMAM MÂLİK (r.a) OĞUT VE TAVSİYELERİ

Kendisinden tavsiye isteyen birisine şoyle demişti:

- “Allah TealÂ'dan ittika et ve hadisi ancak ona ehil olan kimseden al.”

Şu oğut ve tavsiyeler de ona aittir:

- “İlim talep eden kimseye duşen, vakar, sekinet ve haşyeti muhafaza etmek ve kendisinden once yaşamış olanların izine uymaktır.”

- “Din konusunda şahsi goruşleriyle hareket edenlerden uzak durun. Onlar Ehl -i Sunnet'in duşmanıdır.” ( Ebu Nuaym , a. g.e ., 6/348 vd .)

- “İlim bir nurdur ki, ancak takva ve Allah korkusu ile dolu olan kalp ile unsiyet eder.”

Kendisine, “İlim oğrenmek farz mıdır?” diye sorulduğunda şoyle cevap vermi ştir:

- “Hayır ! İnsanların hepsi alim olacak değildir. Halk arasında oyleleri var ki, onlara ilim talep etmelerini emretmem. (Mecburi olanın dışındaki) ilim insanların hepsine farz değildir.”

Bu konuda talebesi İbn Vehb'e şu tavsiyede bulunmu ştur:

- “İşittiğin şeyleri hayatına tatbik et ve bununla yetin. Başkalarının menfaati icin kendi sırtına yuk alma. İnsanların en bedbahtı, ahiretini dunya icin satandır. Ondan daha bedbahtı ise, kendi ahiretini başkasının dunyası icin satandır.”

Yine şoyle demiştir:

- “Kendisine ilim nasip edilen ve ilimde parmakla gosterilecek seviyeye ulaşan kimsenin, nefsiyle baş başa kaldığında başına topraklar sacıp nefsini azarlaması, riyaset (ustunluk) sebebiyle rehavete kapılmaması gerekir. Zira kabrine uzanıp da ustune toprak atıldığında elde ettiği riyaset onun aleyhine olacaktır.”

- “İstemediğin şeyi sorup da istediğin şeyi unutma. Zira muhtac olmadığı bir şeyi satın alan kimse, ihtiyac duyduğu şeyi satmış olur.”

- “Sana soru soran herkese cevap vermen, ilmi ortadan kaldıran hususlardandır. Duyduğu her şeyi nakledenlerin onderi olma. Sorulmadığın şey hakkında konuşman da ilmi ortadan kaldıran sebeplerdendir.”

- “Allah TealÂ'ya taat cercevesinde bir ilim oğrendiğin zaman, onun eseri uzerinde belli olsun.”

- “Kişi dilini muhafaza etmedikce imanı kemale ermez.” (Kadı IyÂd, a.g.e., 1/185-186)

Allah ondan razı olsun.
__________________