Diğer bilim dallarını da ekliyecem inaşallah tam 13 tane daha var. fAydalı oluyorumdur inşallah....

YORUNGELER VE DONEN EVREN

Evrendeki buyuk dengenin en onemli nedenlerinden biri, kuşkusuz gok cisimlerinin belirli yorungeler izliyor olmasıdır. Yıldızlar, gezegenler ve uydular hem kendi etraflarında, hem de bağlı bulundukları sistemle birlikte donmekte, evren tıpkı bir fabrikanın dişlileri gibi ince bir duzen icinde calışmaktadır.

[IMG]http://img296.**************/img296/1981/gezegenler8vp.jpg[/IMG]


Evrenin gorebildiğimiz kısmında 100 milyardan fazla galaksi mevcuttur ve kucuk galaksilerde yaklaşık bir milyar, buyuk galaksilerde ise bir trilyondan fazla yıldız bulunur.16 Bu yıldızların pek coğunun gezegenleri, bu gezegenlerin de uyduları vardır. Tum bu gok cisimleri cok ince hesaplarla saptanmış yorungelere sahiptir. Ve milyonlarca yıldır her biri kendi yorungesinde diğerleriyle kusursuz bir uyum ve duzen icinde akıp gitmektedir. Bunların dışında pek cok kuyruklu yıldız da kendisi icin tespit edilmiş olan yorungede yuzup gider.

[IMG]http://img296.**************/img296/9028/halley9bb.jpg[/IMG] [IMG]http://img296.**************/img296/1846/halley25me.jpg[/IMG]


Evrendeki yorungeler sadece bazı gok cisimlerine ait değildir. Guneş Sistemimiz hatta diğer galaksiler, başka merkezler etrafında buyuk bir hareketlilik gosterirler. Dunya ve onunla birlikte Guneş Sistemi her yıl, bir onceki yerinden 500 milyon km uzakta bulunur. Gok cisimlerinin yorungelerinden en ufak bir sapmanın bile sistemi altust edecek kadar onemli sonuclar doğurabileceği hesaplanmıştır. Orneğin Dunya yorungesinde, normalden fazla veya eksik 3 mm'lik bir sapmanın yol acabilecekleri, bir kaynakta şoyle tarif edilmektedir:


Dunya, Guneş cevresinde donerken oyle bir yorunge cizer ki, her 18 milde doğru bir cizgiden ancak 2,8 mm ayrılır. Dunya'nın cizdiği bu yorunge kıl payı şaşmaz; cunku yorungeden 3 mm'lik bir sapma bile buyuk felaketler doğururdu: Sapma 2,8 yerine 2,5 mm olsaydı, yorunge cok geniş olurdu ve hepimiz donardık; sapma 3,1 mm olsaydı, hepimiz kavrularak olurduk.17

Gok cisimlerinin bir başka ozelliği de, yorungelerinin dışında bir de kendi etraflarında donmeleridir. Kuran'da "Donuşlu olan goğe andolsun." (Tarık Suresi, 11) ayeti ise tam da bu gerceğe işaret eder. Elbette, Kuran'ın indirildiği donemde insanlık, gunumuzdeki gibi uzayı milyonlarca kilometre uzaklara dek gozlemleyecek teleskoplara, gelişmiş gozlem teknolojilerine, modern fizik ve astronomi bilgilerine sahip değildi. Dolayısıyla uzayın, ayette bildirildiği gibi, "ozen icinde yollar ve yorungelerle donatılmış" (Zariyat Suresi, 7) olduğunu, o donemde bilimsel olarak tespit edebilmek imkansızdı. Ancak o cağda indirilmiş olan Kuran-ı Kerim'de bu gercek bizlere acıkca haber verilmiştir; cunku Kuran, Allah'ın sozudur.


Evrendeki pek cok kuyruklu yıldız gibi soldaki resimde gorulen Halley kuyruklu yıldızı da planlı bir harekete sahiptir. Kendisine ait belirli bir yorungesi vardır ve diğer gok cisimleriyle birlikte, kusursuz bir uyum ve duzen icinde bu yorungede hareket etmektedir. Evrendeki tum gok cisimlerinin, gezegenlerin, bu gezegenlerin uydularının, yıldızların, hatta galaksilerin bile cok ince hesaplarla saptanmış yorungeleri vardır. İşte bu kusursuz duzeni kuran ve devamlılığını sağlayan, tum evreni yaratmış olan Allah'tır.




16. World Book Encyclopedia, 2003; Boston Universitesi'nde Astronomi ve Fizik Profesoru Kenneth Brecher'in katkılarıyla.
17. Bilim ve Teknik, Temmuz 1983

__________________