
Proje sonu turizm camiası ve kamuoyunu bilgilendirme toplantısı 30 Ekim 2013 tarihinde gercekleştirildi. Toplantıya İstanbul Rehberler Odası yetkilileri, turizm camiası mensupları, turizm acenteleri yetkilileri ve basın mensupları katıldı.
Toplantının acılış konuşmasını İRO İkinci Başkanı, Eğitim Programlarının koordinatoru Dr. Sedat Bornovalı yaptı. Bornovalı konuşmasında İstanbul turizminin sorunlarına, İstanbul'da rehberlik yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar ve rehberlerin bilmesi gereken konuların cokluğuna dikkat cekti. Universitelerin rehberlik bolumlerinde verilen eğitimler sonrasında rehberlerin kendilerini geliştirmek, bazı konularda uzmanlaşmak icin kişisel olarak caba sarfettiklerini, İstanbul Rehberler Odası'nın da rehberlerin uzmanlaşmaları, farklı konularda bilgi edinmelerini sağlamak uzere eğitim programları duzenlediğini anlattı. Gercekleştirilen eğitim programlarından ozellikle İstanbul ile ilgili "İstanbul Kultur Sanat Rehberliği Uzmanlaşma Eğitim Programı"nın buyuk ilgi gorduğunu dile getirdi. Projeyi hazırlarken bu ilgiyi ve tuketici taleplerini goz onunde bulundurduklarını belirtti. Projeyi gercekleştirilmesinde İstanbul Kalkınma Ajansı desteğinin onemine değinerek Ajansa ve zaman ayırıp toplantıya katıldıkları icin katılımcılara teşekkur etti.

Dr. Sedat Bornovalı'dan sonra soz alan Proje Koordinatoru Bilgesu Guneş Yerli, Surdurulebilir Turizm icin Alternatif Tur Rotaları Projesi’nin amaclarını; Kultur turizminin yaygınlaşmasına ve turizmde surdurulebilirliğe katkıda bulunmak, turistlerin İstanbul’da kalış surelerinin artması icin alternatif secenekler sunmak, turizm tuketicilerinin ilgi alanlarına yonelik secenekler sunmak, turizmde sunulan hizmetlerin ceşit ve kalitesini arttırmak, turist rehberlerinin turizm tuketicilerinin ilgi alanları doğrultusunda uzmanlaşmalarını sağlamak olarak ozetledi. Projenin 1 Kasım 2012 - 31 Ekim 2013 tarihleri arasında gercekleştirildiğini ve proje kapsamında 10 ayrı konuda İstanbul'a ilişkin alternatif tur rotaları saptandığını belirtti. Rotalar şoyle sıralanmakta:
1) Bizans İstanbulu
2) Osmanlı İstanbulu
3) İstanbul’da İslam
4) İstanbul’da Hristiyanlık
5) İstanbul’da Musevi Mirası
6) İstanbul’da Su Yapıları
7) İstanbul’da Ticari Yapılar
8) İstanbul’da Yalılar
9) İstanbul’da Mimari
10) İstanbul’da Kuş Gozlemciliği
Ayrıca, Proje kapsamında 510 turist rehberine bu rotalarda 4 gun teorik ve 1 gun uygulamalı uzmanlık eğitimi verildiğini dile getiren Guneş Yerli, eğitimlere katılım talebinin cok yuksek olduğunu vurguladı. Proje icin alternatif tur rotalarına ilişkin kapsamlı bilgi, fotoğraf ve haritalardan oluşan kitapcık ve DVD iceren bir tanıtım kiti hazırlandığını ve bu tanıtım kitinin turizm sektor kuruluşları, seyahat acenteleri ve rehberlere dağıtımının surduğunu soyledi.
Proje Koordinatorunun ardından eğitimlerde gorev almış olan ve toplantıya katılan Kuş Gozlemciliği konusunda uzman rehber Kerem Ali Boyla ile Yuksek Mimar Rehber Adnan Ozerler soz aldı. Kerem Ali Boyla konuşmasında ozellikle İstanbul'da kuş gozlemciliği icin tuketici taleplerine ve bu konuda bilgi sahibi olmanın rehberler acısından onemine değindi. Adnan Ozerler de eğitim programında eğitmen olarak gorev aldığı programlarda rehberlere cok kapsamlı bilgi verildiğini, gezilerde de geziye acık olmayan mekanların bile ozel izinle gezildiğini, boylece rehberlerin bu konularda uzmanlaşmalarının ve turizm tuketicilerine sunulacak hizmetin kalitesinin yukseltilmesinin sağlandığını belirtti.
Soz alan katılımcılar da konuşmalarında genel olarak turizmde surdurulebilirliğin ve kultur turlarının, temalı turların ozellikle İstanbul icin onemine değindiler.
İstanbul Rehberler Odası tarafından projenin surdurulebilirliğinin uzmanlık eğitimlerinin kapsamının genişletilerek surdurulmesi ve farklı rota calışmaları ile sağlanacağı belirtildi.
Toplantıya katılanlara kitapcık ve DVD'den oluşan tanıtım kiti dağıtıldı.
Kaynak
__________________