Hazret: Hurmet maksadı ile buyuklere ve değeri buyuk olana verilen unvandır. Hazret-i Kur’an, Hazret-i Peygamber, Hazret-i CebrÂil, Hazret-i Ustad gibi. "Hz." Şeklinde kısaltılmış olarak da kullanılır. Bazan ismin sonunda "Hazretleri" şeklinde de kullanılabilir. Abdulkadir GeylÂnî Hazretleri gibi...
CenÂb: Bu kelime de hurmet maksadıyla kullanılır. Cenab-ı Hak gibi...
Celle CelÂluhu: Allah-u TeÂlÂ’nın isimlerinden sonra kullanılır. "Azameti yuce ve ulu olan" mÂnÂsındadır. Yazılı metinlerde (cc) kısaltmasıyla da kullanılır. Rabbimizi ve mubarek isimlerini zikrederken, "TeÂlÂ", "Celle CelÂluhu" (c.c.) (Yuce ve aziz olsun) gibi bir tÂbir kullanmalıyız. "Allah-u TeÂlÂ", "Rabbimiz Celle CelÂluhu" gibi.
SallÂllahu Aleyhi Vesellem; AleyhissalÂtu Vesselam: "Allah-u TeÂl ona salat etsin, şanını yuceltsin, selam ve selamet versin, kusurlardan uzak kılsın." MÂnÂsındadır. Yazılı metinlerde salavÂt-ı şerifelerin kısaltılmış halleri kullanılabilir. (sav), (asm) gibi. Peygamber Efendimizden (asm) bahsederken ona salÂt u selam getirmeliyiz. Yazılarda ve kitaplarda da Peygamber Efendimizin (asm) ismi gectiği zaman yanına salavatın kısaltılmışını yazmak guzel bir davranıştır. Boylece okuyucuya salavat getirmeleri hatırlatılmış olunur. Bilindiği gibi, salavat-ı şerife başlıbaşına bir duÂdır ve duÂların kabulune vesiledir.
Aleyhisselam: "Selam uzerine olsun" mÂnÂsındadır. Butun peygamberlerden ve dort buyuk melekten bahsederken kullanılır. Mesel Hz. İbrahim Aleyhisselam, Hz. CebrÂil Aleyhisselam gibi... Yazılı metinlerde (as) şeklinde kısaltılmış haliyle de kullanılabilir.
Radıyallahu Anhu: Sahabelerden bahsederken, isimlerinin başına Hazret (Hz.), isimlerinin sonuna "Radıyallahu Anhu" (r.a.), hanım sahabe ise "Radıyallahu anha" tÂbirlerini getirmeliyiz. "Allah ondan razı olsun" mÂnÂsındadır. İki sahabeden bahsedilince, mesela, babası da sahabe ise o vakit, "Radıyallahu anhuma" deriz.
Rahmetullahi aleyh: İslÂm Âlimlerinden bahsederken soylemeliyiz. "Rahmetullahi aleyhime", "Rahmetullahi aleyhim" şeklinde de kullanılır.
Kaddesallahu esrÂrahu, EsrÂrehum: Evliya-i kiramdan tanınmış zatlar hakkında da, "Kaddesallahu esrÂrahu, EsrÂrehum" denilmelidir. Ne olursa olsun, o mubarek buyuklerin isimleri yalın halinde kullanılmamalıdır. Ya isimlerinin başına Hz. Şeklinde kısaltılmış olan "Hazret-i..." gibi bir ilave getirilmeli, ya da isimlerinin sonuna getirilmelidir. "Mevlana Hazretleri" gibi...
Kaynak:
1) MukaddesÂta hurmet”i ifade eden tÂbirler, Burhan Bozgeyik, Milli Gazete, 11 Mayıs 2005
__________________
MukaddesÂta hurmeti ifade eden bazı tÂbirler
Dini Bilgiler0 Mesaj
●19 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eðitim Forumlarý
- Ýslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- MukaddesÂta hurmeti ifade eden bazı tÂbirler