İslÂm dinini, sÂir dinlerden ayıran belli başlı ozellikleri şunlardır:

1 - İslÂmiyet, her asra ve her insana hitab eder, getirdiği esaslar insanlığın butun ihtiyaclarına cevab verir.

İslÂm'ın bu cihanşumûl ozelliğine Kur'an'da şu şekilde işaret olunur:

"Ey Muhammed! Biz seni BUTUN İNSANLARA yalnızca mujdeci ve korkutucu olarak gonderdik." (Sebe' Sûresi: 2.

"Ey Muhammed! De ki: 'Ey insanlar, ben Allah'ın HEPİNİZ İCİN GONDERDİĞİ Peygamberiyim'." (A'raf Sûresi: 158).

2 - İslÂmiyet kolaylıklar dînidir.

İslÂm'da insanlara yapamayacakları veya yaparken zorluk cekecekleri işler yuklenmemiştir. Kur'Ân-ı Kerîm'de İslÂm'ın kolaylık prensipleri şu şekilde ifade edilir:

"Allah, insanı ancak gucunun yeteceği işle mukellef tutar..." (Bakara Sûresi: 285).

"Rabbimiz, bize gucumuzun yetmiyeceği şeyi taşıtma..." (Bakara Sûresi: 285).

"Allah, sizin icin kolaylık gostermek diler, zorluk cıkarmak istemez..." (Bakara Sûresi: 185).

Kur'an'da İslÂm'ın kolaylıklar dîni olduğu bu şekilde acıklanırken Peygamberimiz de, bu hususta hadîs-i şeriflerinde şu prensipleri vaz'etmişlerdir:

"Ben ancak Âlemlere rahmet olarak gonderildim. AzÂb icin, zorluk vermek icin gonderilmedim..."

"Allah TeÂlÂ, beni sıkıntı ve zahmet verici ve bunu arzu edici olarak gondermedi. Fakat Allah beni, muallim (oğretici, bildirici) ve kolaylaştırıcı olarak gonderdi..."

"Dininizin en hayırlısı, en kolay olanıdır. Muhakkak ki din bir kolaylıktır..."

"Ben size neyi yasak ettiysem, ondan cekinin; size neyi emretti isem, ondan gucunuzun yettiği kadarını yapın. Sizden evvelki ummetleri ancak mes'elelerinin ve Peygamberlerine karşı ihtilÂflarının cokluğu helÂk etmiştir."

"Amelden gucunuzun yettiği kadarını yapın. Siz ibÂdetten bezmedikce, Allah da sevab vermekten bıkmaz."

"Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız, mujdeleyiniz, urkutmeyiniz."

Hz. Âişe Validemiz, Resûlullah Efendimizin bu hususla ilgili tatibkatını şu şekilde beyan etmişlerdir:

"Resûlullah (asm) iki şey arasında dilediğini tercihte serbest bırakıldı mı, gunah olmadığı muddetce muhakkak onlardan en kolayını alırdı. Eğer iş gunahsa ondan halkın en uzak bulunanı Resûlullah olurdu."

Butun bu hadîs-i şerifler, İslÂm dîninin ne derece uygulanması kolay hukumler ihtiva ettiğini gostermektedir. Cihanşumûl ve kıyÂmete kadar pÂyidar oluşunda, bu kolaylık anlayışının buyuk yeri vardır.

Dinimizin kolaylık dîni olduğuna dair tatbikattan bÂzı misaller:

Dînimizde namaz kılmak icin su ile abdest almak mecburiyeti vardır. Ancak su bulunamadığı veya su cok soğuk olup hastalanma ihtimali olduğu hallerde, toprakla teyemmum yapılır. Toprak su yerine gecer.

- Dînimiz yolculara; yorgunluk, zaman darlığı gibi hikmetlere binaen 4 rek'atlı farz namazları iki rek'at olarak kılmak kolaylığını getirmiştir.

- Namazda ayakta durmak (kıyam) farzdır. Ancak ayakta duracak gucu olmayanlar, oturarak namaz kılarlar.

- Hastalara ve yolculara Ramazanda oruc tutmak zor gelebilir. Bu sebeble dinimiz onları Ramazan'da, oruc tutup tutmamakta serbest bırakmıştır. Tutmazlarsa hicbir mahzuru olmaz. İyileşince veya seyahatten donunce, oruclarını kaz ederler.

- Hac yolunda hastalık, harb, v.s. gibi bir sebeble emniyetsizlik varsa, hacca gitmesi mecburî olan Muslumanlar, yoldaki tehlike kalkana kadar haclarını te'hir ederler.

3 - İslÂmiyetin butun hukumleri mÂkuldur. Akla zıt duşen, mantığa ters gelen hicbir mes'elesi yoktur.