Onlara, kendisine Âyetlerimizi sunduğumuz o adamın kıssasını da anlat; Âyetlerden sıyrılıp cıktı, derken onu şeytan arkasına taktı, en sonunda da helak olanlardan oldu. (A'RAF/175)
Musa, halkının habersiz olduğu bir sırada şehre girdi. Orada, biri kendi tarafından diğeri duşman tarafından olan iki adamı birbirleriyle doğuşur buldu. Kendi tarafı olan, duşmana karşı ondan yardım diledi. Musa da otekine bir yumruk indirip onun olumune sebep oldu. "Bu, şeytan işidir. O, gercekten saptırıcı, apacık bir duşmandır" dedi. (KASAS/15)
Şeytan, onlara amellerini guzel gosterdiği zaman, "Bu gun insanlardan size galip gelecek yoktur, ben de size yardımcıyım." demişti. Fakat iki tarafın karşı karşıya geldiği gorununce arkasını donup kactı ve şoyle dedi: "Ben sizden kesinlikle uzağım. Ben sizin goremeyeceğiniz şeyler goruyorum ve ben Allah'dan korkarım. Ayrıca Allah'ın azabı cok cetindir." (ENFAL/48)
"Oyleyse, dedi, beni azdırmana karşılık, and icerim ki, ben de onlar(ı saptırmak) icin senin doğru yolunun ustune oturacağım."
"Sonra (onların) onlerinden arkalarından, sağlarından sollarından onlara sokulacağım ve sen, coklarını şukredenlerden, bulmayacaksın."
(Allah) buyurdu: "Haydi, sen, yerilmiş ve kovulmuş olarak oradan cık. And olsun ki,onlardan sana kim uyarsa, (bilin ki) sizin hepinizden (derleyip) cehennemi dolduracağım." (A'RAF/16-18)
Şunları gormuyor musun? Kendilerinin sana indirilene ve senden once indirilene inandıklarını ileri suruyorlar da tağuta inanmamaları kendilerine emrolunduğu halde, tağut onunde muhakemeleşmek istiyorlar. Şeytan da onları bir daha donemeyecekleri kadar iyice sapıklığa duşurmek istiyor. (NİSA/60)
"Onun ve kavminin, Allah'ı bırakıp guneşe secde ettiklerini gordum. Şeytan, kendilerine yaptıklarını suslu gostermiş de onları doğru yoldan alıkoymuş. Bunun icin hidayete giremiyorlar." (NEML/24)
-
Sadece onu dost edinenleri kandırabilir
(Size o haberi getiren) ancak şeytandır, (sadece) kendi dostlarını korkutabilir. Onlardan korkmayın, eğer mumin iseniz benden korkun. (AL-İ İMRAN/175)
-
Muminler Şeytanın vesveselerinden Allah'a sığınır
Ve de ki: Rabbim! Şeytanların kışkırtmalarından sana sığınırım!
Onların yanımda bulunmalarından da sana sığınırım. (MU'MİNUN/97-98)
Onu doğurunca -Allah onun ne doğurduğunu bilip dururken- şoyle dedi: "Rabbim, onu kız doğurdum; erkek, kız gibi değildir. Ona Meryem adını verdim. Onu ve soyunu koğulmuş şeytanın şerrinden sana ısmarlıyorum". (AL-İ İMRAN/36)
-
İnsanlara kuruntu ve vesvese verir
Nihayet şeytan ona vesvese verdi. Şoyle dedi: "Ey Âdem! Sana sonsuzluk ağacını ve cokmesi olmayan bir saltanatı gostereyim mi?" (TAHA/120)
Derken onların, kendilerinden gizli kalan cirkin yerlerini kendilerine gostermek icin onlara fısıldadı: "Rabbiniz, başka bir sebepten dolayı değil, sırf ikiniz de birer melek ya da ebedî kalıcılardan olursunuz diye sizi şu ağactan men etti." dedi. (A'RAF/20)
Eğer şeytandan gelen kotu bir duşunce seni durtecek olursa hemen Allah'a sığın. Cunku O her şeyi işitir ve bilir. (FUSSİLET/36)
Allah o şeytana lanet etti. Ve o da: "Elbette senin kullarından belirli bir pay alacağım, onları mutlaka saptıracağım, onları boş kuruntulara sokacağım, ve onlara emredeceğim de hayvanların kulaklarını yaracaklar, onlara emredeceğim de Allah'ın yaratışını değiştirecekler" dedi. Kim Allah'ı bırakıp da şeytanı dost edinirse, şuphesiz o, apacık bir ziyana uğramış olur.
Şeytan onlara vaad eder ve onları boş umutlarla oyalar. Oysa şeytanın onlara vaadi, aldatmadan başka bir şey değildir. (NİSA/118-120)
-
İnsanlara kotulukleri cekici gostermeye calışır
"Onun ve kavminin, Allah'ı bırakıp guneşe secde ettiklerini gordum. Şeytan, kendilerine yaptıklarını suslu gostermiş de onları doğru yoldan alıkoymuş. Bunun icin hidayete giremiyorlar." (NEML/24)
Hic olmazsa kendilerine baskınımız geldiği zaman olsun, yalvarmalı değiller miydi? Fakat kalbleri katılaştı ve şeytan yaptıklarını kendilerine guzel gosterdi. (EN'AM/43)
Ad ve Semud'u da (helak ediverdik). Sizin icin, (onların başına nelerin geldiği) oturdukları yerlerden apacık anlaşılmaktadır. Şeytan onlara yaptıkları işleri guzel gosterip onları doğru yoldan cıkardı. Oysa bakıp gorebilecek durumdaydılar. (ANKEBUT/38)
Şeytan, onlara amellerini guzel gosterdiği zaman, "Bu gun insanlardan size galip gelecek yoktur, ben de size yardımcıyım." demişti. Fakat iki tarafın karşı karşıya geldiği gorununce arkasını donup kactı ve şoyle dedi: "Ben sizden kesinlikle uzağım. Ben sizin goremeyeceğiniz şeyler goruyorum ve ben Allah'dan korkarım. Ayrıca Allah'ın azabı cok cetindir." (ENFAL/48)
-
Unutturma ozelliği vardır
Yusuf, hapisten kurtulacağına inandığı o ikiden birine dedi ki: "Beni efendinin yanında an". (Benden soz et ki, beni kurtarsın). Fakat Şeytan, ona, efendisinin yanında anmayı unutturdu. Bu yuzden Yusuf, daha yıllarca zindanda kaldı. (YUSUF/42)
Adam: "Gordun mu! dedi. Kayaya sığındığımız vakit doğrusu ben balığı unutmuşum. Onu hatırlamamı, muhakkak şeytan bana unutturdu. O denizde garip bir yol tutup gitmişti." (KEHF/63)
Âyetlerimiz hakkında munasebetsizliğe dalanları gorduğun zaman hemen onlardan uzaklaş ki, ondan başka soze dalsınlar. Eğer şeytan bunu sana unutturursa hatırladıktan sonra hemen kalk, o zalimler topluluğuyla oturma. (EN'AM/68)
-
İnsanları Allah'ı anmak ve ibadetten alı koyar
Şeytan, icki ve kumarla sizin aranıza duşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık bunlardan vazgectiniz değil mi? (MAİDE/91)
Şeytan onları istil etmiş, onlara Allah'ı anmayı unutturmuştur. Onlar, şeytanın hizbi (partisi)dir. İyi bilin ki şeytanın partisi kaybedecektir. (MUCADELE/19)
Cunku zikir (Kur'Ân) bana gelmişken o, hakikaten beni ondan saptırdı. Şeytan insanı (ucuruma surukleyip sonra) yapayalnız ve yardımcısız bırakmaktadır. (FURKAN/29)
-
Yalan soyler
İş bitince şeytan onlara şoyle diyecek: "Şuphesiz ki Allah size gercek olanı vaad etti, ben de size vaad ettim, ama sonra caydım! Zaten benim size karşı bir gucum yoktu. Ancak ben sizi (kufur ve isyana) cağırdım, siz de geldiniz. O halde beni kınamayın, kendi kendinizi kınayın! Ne ben sizi kurtarabilirim, ne de siz beni kurtarabilirsiniz! Ben, onceden beni Allah'a ortak koşmanızı da kabul etmemiştim." Doğrusu zalimler icin acı bir azab vardır! (İBRAHİM/22)
Biz boylece, her peygambere insan ve cin şeytanlarını duşman yaptık. Bunlar birbirini aldatmak icin suslu sozlerle vesvese verirler. Rabbin dileseydi onu yapamazlardı. Artık onları iftiraları ile başbaşa bırak.(EN'AM/112)
-
Muminler dışındakiler ona uyar
Yine yemin ederim ki, İblis onlar hakkındaki zannını hakikaten doğru buldu da iclerinde muminlerden ibaret bir gruptan başkası ona uydular. (SEBE/20)
-
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- şeytanın ozellikleri.