Isparta ve Burdur valilikleri onculuğunde Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ve Turkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) işbirliğinde; turizm potansiyelini tanıtmak, surdurulebilir turizm icin yapılması amacıyla yeni bir program gercekleştirildi.

TURSAB Yonetim Kurulu uyeleri, komite başkanları ve acenta yetkililerinden oluşan 19 kişilik turizm profesyonellerinden oluşan heyet, 3 gunluk programda Sagalassos ve Kibyra antik kentleri, lavanta tarlaları bulunan Isparta’nın Kuyucak ile Burdur’un Akcakoy’u, gulunu turizm urunu haline getiren Isparta Guneykent’i, dunyanın en temiz ve derin gollerinden Salda gibi onemli turizm değerlerini yerinde gordu. Isparta Valisi Şehmus Gunaydın ve Burdur Valisi Şerif Yılmaz ile turizm sektor temsilcileriyle biraraya gelen heyet uyeleri, neler yapılabileceği konusunda goruş alışverişinde bulundu. İki ilin turizm potansiyeline hayran kaldıklarını ifade eden TURSAB heyeti, iki ilin ozellikle gul ve lavanta gibi turizmi urunlerini markalaştırmasının onemine işaret ederek Valilikler onculuğunde Kalkınma Ajansı bolgedeki turizm paydaşları işbirliğinde eğitim ve altyapı eksiklerinin giderilmesi yonundeki calışmalar yapılmasının gerekliliğini vurguladı.

Isparta Valiliği onculuğunde Isparta ve Burdur’un tanıtılması, turizm potansiyelinin surdurulebilir olması hedefiyle gecen yıl kasım ayında calıştay ve tanıtım programlarıyla başlayan TURSAB sinerjisi suruyor. TURSAB yonetiminin desteğiyle bolgenin tanıtımı ve yeni turlarla sağlanan turizm hareketliliğinin artarak surdurulebilirliği amacıyla hazırlanan tanıtım programı başarıyla tamamlandı. Burdur ve Isparta valilikleri onculuğunde Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ve Turkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) işbirliğinde iki ilin tarihi, kulturel ve doğal guzelliklerinin tanıtılması, turizmden hak ettiği payı alabilmesi, bolge turizm potansiyelinin tanıtılıp var olan değerleri ortaya cıkarmak amacıyla hazırlanan program 3 gun surdu. Program boyunca TURSAB heyetine; BAKA Genel Sekreter Vekili Abdullah Madenci, Burdur Kultur ve Turizm İl Muduru Mehmet Ozdemir ile BAKA uzmanları Omer Ferda Akyol, Sinan Mesuter ve Mustafa Yuce eşlik etti.
TURSAB Yonetim Kurulu uyesi Davut Gunaydın başkanlığında komite başkanları, bolgesel yurutme kurulu uyeleri, başta İstanbul olmak uzere, İzmir, Muğla ve Batman illerinden acenta yetkililerinden oluşan 19 kişilik TURSAB heyeti, ilk gun Burdur’un Ağlasun İlcesi’nde BAKA’nın destekleriyle hayata gecirilen kırsal turizm orneği Yaylakent Evleri tesislerinde koy kahvaltısı sonrasında Sagalassos Antik Kenti’ni ziyaret etti.

ISPARTA BURDUR BİRLİKTE HAREKET EDİYOR
İlk gun Burdur Valisi Şerif Yılmaz ve Isparta Valisi Şehmus Gunaydın, TURSAB heyeti ile akşam yemeğinde biraraya geldi. TURSAB heyetine, Burdur ve Isparta’nın turizm değerleri hakkında bilgiler verildi fikir alışverişinde bulunuldu. Isparta ve Burdur’un kulturel zenginlikleri, doğal guzelliklerinin birbirine yakın olduğunu vurgulayan Vali Şerif Yılmaz, “Oncelikle şunu ifade etmek istiyorum goreve başladığımız gunden itibaren, yaptığımız butun iş ve işlemlerde Isparta ile muşterek hareket etmeye calışıyoruz. İki il arasında daha ziyade birliktelikleri nasıl yakalarız onun uğraşısı icerisindeyiz. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansımız’ın bolgesel kalkınma icerisinde hizmet etmesi duşuncesiyle boyle bir organizasyon icerisine girdik” dedi. İki ilin turizmin başkenti Antalya’ya cok yakın olduğuna dikkat ceken Vali Yılmaz, “Kulturel değerlerimiz, doğal guzelliklerimiz var. Sizler bugun gordunuz daha bakir alanlarımız var. Hem yerli, hem yabancı turistlere tanıtılması gerekiyor, bu işlerin profesyoneli sizsiniz. Yapacağınız değerlendirmede, gorduğunuz eksiklikler, yapmamız gereken calışmalar, yapılması gereken hususlar bize de yol haritası olacak. Sizlerin bize yapacağı katkı ve destek bu bolge icin cok buyuk anlam ifade ediyor” diye konuştu. Sagalassos ve Kibyra antik kentleri, Salda Golu, lavanta gibi onemli turizm değerlerini hatırlatan Vali Yılmaz, turizmin değişik alan ve zamanlara yayılması gerektiğini ve calışılması gerektiğini belirterek TURSAB heyetine bolgeye sağlayacaklar katkı icin teşekkur etti.

TURSAB heyeti ikinci gun, Vali Şerif Yılmaz ile birlikte Burdur’un Karakent Koyu yakınlarındaki Lisinia Doğa Proje Alanı’nda lavanta hasadına katıldı. Lisinia’yı gezen TURSAB heyeti, proje sorumlusu Ozturk Sarıca’dan bilgi aldı ve Akcakoy’e gecerek buyuk bir alandaki lavanta tarlalarını da yerinde gordu. Buradan da dunyanın en temiz ve derin gollerinden biri olan Salda’ya gecen TURSAB heyeti, Burdur’un Yeşilova İlcesi’nde beyaz kumsalı ve berrak yapısıyla dunyaca unlu Maldivler'e benzetilen Salda Golu’ne hayran kaldı. TURSAB heyeti, Golhisar’da kazı calışmaları suren Kibyra Antik Kenti’ni de gezdi. Kazı Heyeti Başkanı MAKU Arkeoloji Bolumu Oğretim Uyesi Yrd.Doc.Dr. Şukru Ozudoğru, 2006’dan bu yana surdurulen kazı calışmaları, antik donemde Likya, Karya, Pisidya ve Frigya kultur bolgelerinin kesişme noktasındaki gladyatorler şehri Kibyra hakkında ayrıntılı bilgiler verdiği TURSAB heyetine, orkestra bolumunde moziklerle yapılmış Medusa figuru bulunan senato binasını, yarışların yapıldığı stadyumu, muzik evini, meclis binasını, hamamı, agora ve tiyatro yapılarını gezdirdi. Roma imparatorluğu devrinde bolgedeki 25 kentin yargılama merkezi olması, at yetiştiriciliği ve demir işciliğiyle antik cağda nam salması ‘hızlı koşan atların şehri’ olarak anılması, sanatsal demir işciliği, 2 bini atlı 30 bini piyade olmak uzere sahip olduğu askeri gucu gibi pek fazla bilinmeyen ozellikleriyle Kibyra, TURSAB heyetinin buyuk ilgisini ve hayranlığını kazandı.

GUNEYKENT VE KUYUCAK
Isparta Valiliği’nin onculuğunde başlatılan tanıtım calışmalarının yeni programın son gununde, Isparta Valisi Şehmus Gunaydın ile TURSAB heyeti gulun turizm değeri olduğu Isparta Guneykent’te kahvaltıda biraraya geldi. Guneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gozgun ile BAKA Genel Sekreter Vekili Abdullah Madenci’nin de hazır bulunduğu kahvaltıda Vali Gunaydın, destekleri icin teşekkur ettiği TURSAB’dan beklentileri ve yapılabilecekler konusunda onerilerini aldı. Traktor romorkuyla Guneykent’i gezerek Gulevi’ni ziyaret eden TURSAB heyeti, BAKA’nın da desteleriyle lavantasını turizm değeri yapan Keciborlu’nun Kuyucak Koyu’ne gecti. Kuyucak Kadın Kooperatifi’nin kafesini ziyaret edip lavanta bahcelerinde fotoğraflar cekilen TURSAB heyeti, lavanta da topladı.

Burdur ve Isparta ile ilgili değerlendirme yapan TURSAB Yonetim Kurulu Uyesi Davut Gunaydın, TURSAB’ın ulkenin tarihi, turistik ve doğal guzelliklerini tanıtmak gibi bir misyonu olduğunu belirtti. İc turizm dinamiklerini hareket gecirmek icin cok ciddi calışmalar yaptıklarını ve markalaşmanın onemini vurgulayan Davut Gunaydın, “Kalabalık bir heyetle buradayız. Bolgeye 4 ay icinde ikinci gelişimiz. İlk gelişimizde cok guzel sonuclar aldık. Gelişimizden yaklaşık iki hafta sonra bu bolgeye turlar gelmeye başladı.

Bunu da ornek alıp yanımızda ulusal ve uluslararası alanda cok ciddi tur operatorleriyle, bolge başkanlarımızla, yonetim kurulumuzla geldik. Amacımız ozellikle doğa turizmini bolgede ust safhaya getirmek. Cunku elimizde cok guzel rakamlar var. Dunyada doğa turizmi işinde yaklaşık 150 milyar dolarlık bir ciro var. Başka ulkelerden hicbir eksiğimiz yok. Cok fazlamız var. Biz bu değerleri, tarihi ve doğal guzellikleri en guzel bir şekilde pazarlayarak ulkemiz ekonomisine katkıda bulunmak istiyoruz. Isparta ve Burdur ustune duşen gorevi yapmıştır sıra bizdedir. Biz de buraya artık hak ettiği turist sayısına ulaşması icin ic ve dış piyasada bunu yerine getireceğiz” diye konuştu.
turizmaktuel