Almanya ile Turkiye arasında yaşanan siyasi gerilim, ekonomiyi pek cok acıdan etkileyeceğe benziyor. Alman siyasi partilerinin adeta bir mutabakat halinde Turkiye'ye karşı tavır almaları, turizmden doğrudan yatırımlara ve kredilere kadar pek şok alanı etkileme potansiyeline sahip.



Hurriyet yazarı Uğur Gurses, bugunku yazısında Almanya ile Turkiye arasında yaşanan siyasi krizin potansiyel risklerini kaleme aldı. Almanya'nın krizi ekonomik alana cekme konusunda epey kararlı gorunduğunu kaydeden Gurses, ''Bu konuda neredeyse tum partilerin, “sert bir politika izlenmesi” konusunda siyasi bir birlik ve mutabakat icinde olmaları, daha da fazlasına; bunun tum Avrupa Birliği politikası haline donuşmesi olasılığı var.'' diyor.

Turkiye ile Almanya arasında 35 milyar doalrlık bir ticaret hacmi bulunduğuna dikkat ceken Uğur Gurses, ''2005’ten bu yana Turkiye’de yapılan doğrudan yatırım miktarı ise 8.7 milyar dolar. En yuksek doneminde 5.5 milyon turist gonderen bir ulke.'' diyerek iki ulke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin buyukluğune dikkat cekti.

Gurses'in yazısında one cıkan potansiyel riskler şu şekilde ozetlenebilir:

*Almanya, yasak ya da ambargo yerine once savunma gibi siyasi kararla ihrac ettiği urunleri kısıtlayacak gibi roruluyor.

*Almanya'nın atacağı adımlar, Avrupa hatta Japınya'ya kadar geniş bir alanda etkili olacaktır.

*Asıl risk ise Almanya'nın tutumunun Avrupa Komisyonu'nda da benimsenmesi. Hali hazırda Turkiye’ye 9.5 milyar Euro’luk fon sağlamış olan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile Avrupa Yatırım Bankası (EIB) gibi kurumların fonlarının akışına blokajlar soz konusu olabilir.

*Almanlar, seyahat uyarısıyla turizmi, ihracat musluğunun kısılması ya da kapatılmasıyla dış ticareti ve yatırım kredilerinin kesilmesiyle doğrudan yatırımları hedef alacak gibi goruluyor.

(...)

*Turizmdeki kan kaybının hızlanması olasılık dahilinde. Yasak koymadan sıkılaştırılan ve tedirginlik dozu yğkseltilen seyahat uyarıları Alman turist girişini daha da aşağıya cekebilir.

*Avrupa’daki IŞİD saldırılarının başlaması ve Turkiye’deki bombalı teror saldırıları sonrasında başlayan duşuş, referandum oncesindeki Hollanda ve Almanya gerilimi ile hızlanmıştı. Bu devam edecektir.

*Nitekim “Turkiye’ye kısa sureli seyahatlerde adınızı konsolosluklara yazdırın” cağrısı yapıldı. 2015 Mayıs’ında son 12 aylık donemde 5.4 milyon Alman turist gelirken, 2016 mayısında 3.6 milyona duştu. Bu duşuş hızlanabilir.

TurizmGuncel

__________________