Huawei Mate 30 Lite, Huawei’nin kendi işletim sistemi olan HongMeng OS (ya da Ark OS)’u kullanan ilk telefon olabilir. Ortaya atılan bir iddiaya gore bu yılın sonlarına doğru şirket, kendi işletim sistemini kullanan telefonları Cin’de piyasaya surecek.
Huawei, yıllardır kendi işletim sistemini geliştiriyor ve gectiğimiz aylarda ABD ile yaşanan gerilimler, şirketi B planı olarak değerlendirdiği kendi işletim sistemini yapmaya daha da yaklaştırdı. Şimdi ise ortaya atılan bir iddiaya gore Huawei, bu yılın sonunda HongMeng OS işletim sistemi destekli bir akıllı telefonunu piyasaya surmeye hazırlanıyor. İşletim sisteminin ismi konusunda henuz kesin bir bilgi yok. Bazı kaynaklara gore bu yeni işletim sisteminin ismi Ark OS olabilir.
Slashleaks'e gore Huawei, şu anda Mate 30 Lite’ın iki modelini Eylul ayı ortalarında piyasaya surmek uzere hazırlıyor. Avrupa ve diğer uluslararası pazarlara yonelik modeller kutudan cıkar cıkmaz Android 10 Q ve EMUI 10 ile birlikte gonderilirken Cin pazarı icin oluşturulmuş ozel surum, HongMeng OS ile gelebilir ve bu sayede telefon, Huawei’nin kendi işletim sistemini kullandığı ilk cihaz olabilir.

HongMeng OS ile ozel detaylar henuz acıklanmadı ancak yakın tarihli bir raporda Huawei’nin yarın Cin’de resmi bir girişim yapmayı planladığı iddia edildi. Gorunuşe gore bu yeni işletim sistemi, geniş bir cihaz yelpazesi goz onunde bulundurularak tasarlandı ve bu hafta sonu piyasaya surulecek Honor marka bir Akıllı TV’de ilk kez sahneye cıkacak.
Mate 30 Lite’ın kendisiyle ilgili olarak ise son cıkan bilgiler, akıllı telefonun 6,26 inclik delikli bir ekranla geleceği ve arka tarafta kare bir modul icerisinde dort kamera olacağı yonunde. Ortaya cıkan bilgilere gore ana kamera, 48 MP olacak. 6 GB RAM ve 128 GB depolama alanıyla gelmesi beklenen Mate 30 Lite, buyuk ihtimalle Huawei Kirin 810 işlemcisiyle gelecek. Telefonun 8 GB RAM ve 256 GB depolamaya sahip bir surumunun de olacağı aktarılırken telefonun bataryasının 3.900 mAh olacağı duşunuluyor. Webtekno