B i s m i l l  h i r r a h m a n i r r a h i m
EsselÂmu aleykum..
Konu : Kuran’ı Kerim “Zikirdir”
“Goklerde ve Yerde ne varsa hepsini kendi tarafından size buyun eğdirmiştir, şuphesiz bunda duşunen bir kavim icin ibretler vardır.” (Casiye sûresi 13. Âyet)
Yukarıdaki Âyeti kerimede buyurduğu gibi bizim, yuce Allah’a iman etmemizin, teslim olmamızın ana kaynağı cok duşunmektir. Cunku insanlar duşundukce duşunme yetenekleri tetikleneceği icin doğrulara daha kolay ulaşabilirler.
Kuran’ı Kerimde duşunme ile ilgili yirmiye yakın Ayeti Kerime vardır. Duşundukce ve araştırdıkca bakınız cok ilginc hususlarla karşılaşıyoruz. İcinde yaşadığımız evreni duşunelim.
Evrende neler var? Neler oluyor? Guneş, Ay, Yıldızlar gezegenler ve milyarlarca galaksi bu galaksilerin bazılarında da milyarlarca yıldız vardır.
Trilyonlarca, yani sayısı belirlenemeyecek kadar Yıldız vardır, bu gezegenlerin ve yıldızların coğu da dunyamızdan buyuktur. Bu saydıklarımız ve daha bilmediklerimizin hepsinin bir gorevi vardır. Hepsi de Yuce Allah tarafından verilen emirleri harfiyen yerine getirmektedirler.
KıyÂmet gunu geldiği zaman gokler ve yeryuzu Rabbim gorevlerimizi yaptık cekilebilir miyiz? diye musaade isteyecekler.
“Gok yarıldığı zaman. Rabbini dinleyip O,na boyun eğdiği, gorevinde haklandığı zaman. Yer uzatılıp duzlendiği, İcinde bulunanları dışarı attığı zaman. Rabbini dinleyip O,na boyun eğdiği, gorevinde haklandığı zaman.” (İnşikak sûresi 1-2-3-4-5.Âyetler)
Peki biz farkında olmadan dunya saatte 1.670 km. hızla kendi cevresinde donmektedir.
Guneş sistemi ile birlikte, bizim icinde yaşadığımız Samanyolu galaksisinin etrafında saatte 720 bin km. hızla donmektedir.
Samanyolu etrafındaki bir turunu yaklaşık 225 milyon yılda tamamlamaktadır. Ne kadar buyuk bir evrende yaşıyoruz. Butun bunları duşununce ve gercek olduğunu oğrenince bizim ne kadar kucuk, aciz bir yaratık olduğumuzu anlıyoruz.
Kuran’ı Kerimde bu konu ile ilgili Âyeti kerimelerin bazılarışoyledir;
“Ustlerindeki goğe bakmazlar mı ki, onu nasıl bina etmiş ve (yıldızlarla) nasıl donatmışız! Onda hicbir hata da yok.”(Kaf sûresi 6. Âyet)
“Allah geceyi gunduzun icine sokar, gunduzu de gecenin icine sokar. Guneş ve ayı emri altına almıştır. Her biri belirtilmiş bir sureye kadar akıp gider. İşte butun bunları yapan Rabbiniz Allah’tır. Mulk onundur. Onu bırakıp ta kendilerine taptıklarınız ise bir cekirdek kabuğuna bile sahip değillerdir.” (Fatır sûresi 13.Âyet)
Yukarıdaki 13. Âyetin Kuran’da ki yorumu şoyledir;
(Gecenin gunduze, gunduzun geceye girdirilmesi gecenin gunduzun yerini, gunduzun de gecenin yerini almasıdır. Başka bir ifadeyle, birinin kısaltılmasıyla diğerinin uzamasıdır. Guneş ve ayın yorungeleri etrafında donuşlerini kıyÂmete kadar surdurmeleri veya guneşin bir yılda, ayın da bir ayda donuşunu tamamlamasıdır.)
Yine yukarıda 13. Âyeti kerimenin Arapca aslındaki ‘Kıtmir’ buyruğunun uzerinde durmak gerekir. Arapca’da cekirdek anlamına gelen bu buyruk, dunyadaki tum insanların hayatının bir cekirdek kabuğuna ve zarlarına bağlı olduğunu bize hatırlatmaktadır.
Evet bu cekirdekler bize yıllarca icindeki meyvelerin ve sebzelerin tohumlarını saklıyor. TÂ ki toprağı ve suyu bulunca canlanarak, bizim hayatımızı idame ettiriyorlar. Bir canlıyı yıllarca icinde saklama mucizesine sahiptir ve bunun boyle olmasını isteyen de yine cenabı Allah’tan başkası olamaz.
“Tohumu ve cekirdeği catlatan Allah'tır. O oluden diriyi ve diriden oluyu cıkarır. İşte Allah budur. Nasıl olur da bu gerceği gormezlikten geliyorsunuz?” (Enam sûresi 95. Âyet)
“İşte onlara bir delil: Olu toprağı diriltir ve oradan taneler cıkarırız da ondan yerler.” (yasin sûresi 33. Âyet)
“Ne guneş aya yetişebilir, ne de gece gunduzu gecebilir. Bunlardan her biri belli yorungede yuzer (akıp gitmeye) devam ederler.” (YÂsin sûresi 40. Âyet)
Hicbir şey yaratamaz iken kendinin de yaratık olduğunu unutanlar, CenÂbı Allah’ı devreden cıkararak, tabiat, doğa diyerek evrenin durağan olduğu sabit durum teorileriyle yıllarca insanlara yanlış bilgi vermişlerdir.
“Gokleri ve yeri yoktan var eden Odur.” (Enam sûresi 101. Âyet)
Yoktan var edildiği daha once ifade edilmişti ama buyuk patlamanın da buyuk bir guc tarafından yaratıldığını, aksi halde trilyonlarca cismin istenilen konumda olmayacağını, en ufak bir kayma tamamının icine cokme nedeni olacağı bilim adamları tarafından ispat edilmiştir.
Rasgele patlamanın sadece tahrip edeceği, hicbir eser meydana getiremeyeceği muhakkaktır. İşte bu evreni yaratan benim! Diyen yine CenÂbı Allah’tan başkası değildir.
Biraz da kendi yaşadığımız dunyamızı duşunelim. Dunyamıza dilediği şekli veren yuce Allah 23 derecelik eğimi, ekvator ile kutupların guneşin sıcaklığını dengeli bir şekilde alabilmeleri icin yaratmıştır.
Dunyamız 24 saatlik, 1 gunluk turunu kısa zamanda tamamladığı icin gece ve gunduz arasındaki sıcaklık farkı azdır. İnsanların yaşamı icin ozel yaratıldığı aşikardır. Oysa Merkur gezegeni oyle değildir. Turunu 6 ay gibi uzun bir surede tamamladığı icin gece ve gunduz sıcaklık farkı 1000 dereceyi bulmaktadır. Boyle bir yerde yaşam olmaz. Yuvarlak bir cisimde, deniz suları ve diğer yaratıklar dokulmeden ve dağılmadan nasıl durabilmektedir?
“Goğun ve yerin O'nun buyruğu ile durması da O'nun (varlığının) delillerindendir.” (Rum sûresi 25. Âyet)
Tabi hepsinin hava basıncı, yer cekimi gibi bilimsel izahı vardır ama burada yaratıcının şuphesiz her şeyi en ince ayrıntısına kadar tasarlayıp programlaması onun her şeye kÂdir olduğunun bir gostergesidir.
Yaklaşık aradan on beş asır gecmiş olmasına rağmen Kura’nı Kerimde ki buyruklardan hic biri bugunku yaşantımıza ters duşmemektedir. O, insanlar icin bir ışıktır. Tersini bekleyenlerin elleri hep boş kalmıştır. Yani insanoğlunun şimdi ve ileride ulaşacağı medeniyetler Kuranı Kerimi hic aşamayacaktır.
Cenabı Allah muminleri Kuran’ı Kerimden ve peygamberimiz s.a.v.’in yolundan ayırmasın. Hepimize Dunyanın ve ahiretin guzelliklerini nasip etsin. Hepimizi Peygamberimiz s.a.v.’e Cennette komşu eylesin.
Sevgiler ve saygılar… Hoşcakalın… Mekkavi…
__________________
Kuran’ı Kerim “Zikirdir”
Dini Bilgiler0 Mesaj
●19 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Kuran’ı Kerim “Zikirdir”