Uc Ayların Golgesinde
İnsanoğlunun dunyaya gonderiliş amaclarından birisi de ticarettir. İnsan fÂnî hayatta fÂnî şeyleri verip bÂkî bir Âlemde bÂkî şeyleri satın almakla vazifelendirilmiş. Gorunuşte alış-verişe konu olan şeyler birbirine denk değil, ama bu da yine O’nun rahmetinin bir ifadesi. Otelerde lazım olacak şeylerin hepsinin tedÂrik alanı bu Âlemdir. Kur’an-ı Kerim’de bu ticareti vurgulayan bir cok ayet-i kerime mevcuttur: “Allah, karşılık olarak cenneti verip muminlerden canlarını ve mallarını satın almıştır.”, “Ey iman edenler! Sizi gayet acı bir azaptan kurtaracak, ustelik size cok kÂrlı bir ticaret sağlayacak bir iş bildireyim mi?..”, “Allah’ın kitabını okuyup ona uyanlar, namazı hakkıyla îf edenler ve kendilerine nasib ettiğimiz imkÂnlardan, gizli ve aşikÂr olarak hayır yolunda harcayanlar, ziyan ihtimali olmayan bir ticaret umarlar.” gibi ayet-i kerimeler bunlardan sadece birkısmı. Altıncı sozde de ifade edildiği gibi insan, kendisine emanet olarak verilen şeyleri sahibi adına cok iyi değerlendirecek ve hem dunyada hem de ukbÂda kaybetmekten kurutulup kÂrlı bir ticaret elde edecektir.
Dunyevî ticaretlerde şuphesiz zaman ve mekan unsurlarının buyuk onemi vardır. KÂrlı bir iş yapmak isteyen insan bu unsurları goz onunde bulundurmak zorundadır. Ahirete ait işlerde ise bu unsurlar daha cok onemi haizdirler. İnsan, sınırlı yanlarıyla sınırsıza; altmış-yetmiş senelik bir omre bedel ebedi cennet hayatına, cemÂlullaha, rıdvana talib olmuş. Rabbimiz (celle celÂluhu) de, bazı zaman dilimlerini oteleri peyleyebilecek potansiyelde hazırlamıştır. Cuma geceleri, bayram gun ve geceleri, seksen seneye mukabil olabilen kadir gecesi gibi anlar zamanın altın dilimleri olarak gorulebilirler. Bu altın dilimlerden biri de uc aylar dediğimiz zamanlardır.
Uc aylar kendilerine ait hususiyetleriyle Âdet sevab, ğufran ve bereketlerle donatılmış arınma kurnalarıdır. İnsan bir sene boyunca onların yolunu gozler, hasretle bekler, onlara kavuşunca da bereket sağnağının altında bulunuyor gibi kendini hisseder ve damlasını kacırmama adına gayret sarfeder. Plan ve programlarını bu aylara gore hazırlar, bu nurlu zaman parcalarını en verimli şekilde değerlendirmenin hesabıyla oturur kalkar. Kalb ve ruh hayatı adına bir gerilime gecer, kendini yenilemeye vesile olabilecek her argumanı kullanmaya gayret gosterir.
Uc ayların birincisi; Receb
Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) uc ayları değerlendirme adına hem kendisi cok gayret gostermiş hem de ashabına (rıdvÂnullÂhi teÂl aleyhim ecmaîn) bir cok tavsiyelerde bulunmuş. O (sallallahu aleyhi vesellem) “Allahumme bÂrik len fî Recebe ve Şa’bÂn ve belliğn RamadÂn (Allahım Receb ve Şaban aylarını hakkımızda bereketli kıl ve bizi Ramazana ulaştır)” duasıyla uc aylara girer. “Beş gecede duaların reddedilmeyip kabul edileceğini ve bunlardan birisinin de Receb ayının ilk gecesi” olduğunu buyurur.
Receb, ulvî bir yolculuğun başlangıcı gibidir. İlk Perşembe gecesi Reğaib karşılar insanı. Bağrındaki bir cok ihsanla insanı konuk eder. Bediuzzaman Hazretlerinin ifadesiyle Reğaib, “ZÂt-ı Ahmediye'nin (aleyhissalatu vesselam) terakkî hayatının başlangıcının unvanıdır.” Yine onun ifadeleriyle “Hazreti Risaletin (sallallahu aleyhi vesellem) bir derece, bir cihette Âlem-i şehadete teşrifinin zamanıdır ve kainat o geceyi alkışlar.” Bu gecede Cenab-ı Hak lutuflarını sağnak sağnak yağdırır.
Receb Ayı veda etmek uzereyken bir de mirac heyecanı yaşatır insana. Mirac, Peygamberler Sultanının ulvî seyahatının unvanıdır. Bu gece Efendimiz (aleyhi ekmeluttahÂyÂ) imkan-vucûb arası noktaya ulaşmış, Rabbisiyle mukÂlemede bulunmuş ve ummetine bir takım hediyelerle donmuştur. Bediuzzaman Hazretlerinin dilinde “mirac gecesi, ikinci bir kadir gecesi hukmundedir. Bu gecede mumkun oldukca calışmakla kazanc birden bine cıkar.” Beyhaki’nin Şuabul İman’ında rivayet ettiği bir hadis-i şerifte de mirac gecesine şoyle vurguda bulunulur. “Receb ayında bir gece vardır ki bu geceyi ibadetle ihya eden yuz senelik ibadet yapmış gibi sevap kazanır. Bu gece yirmiyedinci gecedir.” Aynı hadis-i şerifte şoyle bir namaz da tavsiye edilir: “12 rek'attir. Her rek'atında fatiha suresiyle beraber herhangi bir sure okunarak iki rek'atte bir selÂm verilir. Sonra da 100 kere "SubhÂnellÂhi velhamdu lillÂhi vel ilÂhe illallÂhu vellÂhu ekber." denilir. Muteakiben ise 100 kere tevbe ve istiğfar edilip, 100 kere de Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)'e salÂt u selÂm getirilir. Gunduzunde de oruclu bulunmalıdır; bu hÂlde gunaha dair olmaksızın yapılacak her duanın kabul edileceği inayet-i İlÂhîden umulur.”
Peygamber Efendimiz (aleyhissalatu vesselam), “Receb ayının Allah’ın ayı olduğunu, bu aya gosterilecek olan ta’zimin Allah’a gosterilmiş olan bir ta’zim olacağını ve Allah’ın kendisini ta’zim edenleri naîm cennetlerine koyacağını” mujdeler. Aişe validemizin ifadeleriyle, “Bedevî cÂhiliye insanı bile bu aya hurmet etmekte ve bu ay girdiğinde herkes silahlarını bırakmakta ve bir guven ortamı oluşmaktadır.” Hazreti Ali’nin dilindeyse bu ay istiğfar ayı olarak nitelenir. Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) Receb ayı girdiğinde oruclarını artırır, Şaban ayının ise coğunu oruclu gecirirdi. Yine Beyhaki’nin rivayet ettiği bir hadis-i şerifte “Cennette Receb isimli bembeyaz bir nehir bulunduğu ve Receb ayında oruc tutanlara bu nehirden ikram edileceği” mujdesi verilmektedir.
Reğaib ve mirac gibi kandiller, “gece Âleminin tÂcları ve zamanın Allah'a en yakın zirveleri ya da O'na acılmanın rıhtımları, limanları, rampaları” sayılır. Manevi hayatımız adına bu zaman dilimlerini cok iyi değerlendirmeli ve santimini zayi etmeden gecirmeliyiz. Mumkunse arkadaş grupları arasında bazı dualar, salavÂt-ı şerîfeler paylaşmalı, birlikte olmanın bereketinden faydalanmalıyız. Yazımızı Bediuzzaman Hazretlerinin ifadeleriyle bitirelim: “Her bir amel-i salihin ve her bir harf-i Kur’Ân’ın sevabı sÂir vakitte on ise şuhûr-u selÂsede yuze ve bine cıkar. Bu geceler elli senelik ibadet hukmune gecebilir. Onun icin elden geldiği kadar Kur’an’la ve istiğfar ve salavÂtla meşgul olmak buyuk bir kÂrdır.”
NOT: 26 Temmuz Carşamba (Yarın) Recep ayının 1. gunudur. 27 Temmuz Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece REĞAİB Kandilidir.
BU VESİLE İLE UC AYLARINIZI VE REĞAİB KANDİLİNİZİ TEBRİK EDER, TUM İNSANLIĞA HAYIRLAR GETİRMESİNİ YUCE YARATICIMIZDAN TEMENNİ EDERİM.
SELAM VE DUA İLE.
__________________
Uc Ayların Golgesinde
Dini Bilgiler0 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Uc Ayların Golgesinde