Kultur ve Turizm Bakanı olarak Numan Kurtulmuş'un ilk Antalya ziyaretinde sektor sorunlarının ele alınacağı toplantıya sadece TUROFED, AKTOB, TUROB, TYD ve TURSAB yetkililerinin cağrılması ve turizm sektoru diğer temsilcilerinin davet edilmemesi ve katılma isteklerinin geri cevrilmesi krize yol actı.
Yaklaşık bir hafta once Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla goreve gelen yeni Bakanlar Kurulu'nda Kultur ve Turizm Bakanı olan Numan Kurtulmuş, Turkiye'nin turizm başkenti olarak anılan Antalya'ya ilk ziyaretini 25- 26 Temmuz tarihlerinde gercekleştirdi. Ordu'da katıldığı bir programda protokolde yaşanan bir kavgayla gundeme gelen yeni bakan Kurtulmuş'un Turkiye'nin turizm sektorunun dinamosu konumundaki Antalya'ya ziyaretindeki dar kapsamlı toplantısı, davet edilmeyen sektorun cok sayıdaki temsilcisinin tepkisine yol actı.
Antalya'ya gelişi sessiz sedasız olan Kurtulmuş'un Antalya'ya geleceğini duyan turizm sektoru temsilcileri, 25 Temmuz gunu Kultur ve Turizm Bakanlığı Ozel Kalem Mudurluğu, Antalya Valiliği ve Antalya Kultur ve Turizm İl Mudurluğu nezdinde, Bakan Kurtulmuş'un Antalya programını oğrenmeye calıştı. Bakan Kurtulmuş'un turizm sektoru temsilcileriyle 26 Temmuz gunu yapacağı toplantı hakkında da bilgi almak isteyen sektor temsilcileri, sadece uc sivil toplum orgutu temsilcileriyle yapılacak toplantı icin red yanıtı aldı.
Numan Kurtulmuş'un ilk Antalya ziyaretinde hem tanışmak hem de sektorun sorunlarını dile getirmek isteyen turizmle ilgili bircok sivil toplum orgutunun temsilcisi, toplantının cok dar kapsamlı planlamasına tepki gosterdi. Bugun Akra Barut Hotel'de gercekleşen Bakan Kurtulmuş'un toplantısına sadece Turkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED), Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB), Turkiye Otelciler Birliği (TUROB), Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) ve Turkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin (TARSAB) temsilcileri davet edildi. Davet edilmeyen veya toplantıya katılmak isteyen turizm sektoruyle ilgili cok sayıda STO'nun temsilcisi ise kapıdan cevrildi. Bu nedenle Bakanlık ile Kultur ve Turizm İl Mudurluğu'ne sert tepki gosterildi.
OLMAMASI BİR GARİP
Toplantıdan haberlerinin dahi olmadığı belirten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Cetin, “Maalesef bilgim yok. Turizmciler gitmiştir. Hic haberimiz olmadı. Bakan ilk defa geliyor ve belki 'sektorle toplanalım' demiştir. Daha once de Mahir Bey geldiğinde sadece sektorle toplanmıştı. Yani turizmi yoneten, bu kadar emek sarfeden, koşturan biziz ama maalesef bu tur şeylerde bilgi verilmiyor. Kim yaptıysa oyle istemiştir, bakanla ilk onlar tanışmak istemiştir. Sektorun bazen boyle şeyleri oluyor. Toplantıyı kim ayarladı, valilik mi, Kultur ve Turizm İl Mudurluğu mu onu da bilmiyoruz. ATSO olarak kesinlikle olmak isterdik. Olmaması bir garip. Biz sektor icin elimizden geleni yapıyoruz, hele şu son iki senede sektor icin yapmadığımız kalmadı ama bazen boyle şeyler oluyor. Unutmuşlardır belki arkadaşlar" şeklinde konuştu.
PROGRAM VERİLMEDİ
Toplantıyla ilgili davet almadıklarını belirten Seyahat Acentaları Derneği (SAYD) Başkanı , kendileri gibi Spor Turizmcileri Birliği gibi kuruluşlara da davet gitmediğini kaydetti. Antalya Valiliği, Kultur ve Turizm İl Mudurluğu gibi kurumlardan programla ilgili bilgi almaya calıştıklarını anlatan Altınay, “Bakan bey yeni geliyor, konuşacak, soyleyecek şeylerimiz var. Hem de gundem malum ortalık cok karışık, burada tum paydaşların bakan beyle tanışıp duşunduklerini soyleme ihtiyacı var. İl Kultur ve Turizm Mudurluğu 'listeyi Ankara belirledi, kısıtlı tuttular, bizim yapabileceğimiz bir şey yok' dedi. Akabinde programı istedik, 'gondereceğiz' dediler ama gelmedi. Hem bakan beyle tanışalım hem de konularla ilgili taleplerimizi aktaralım isterdik" dedi.
OLUMSUZ BİR İNTİBA YARATTI
Bu tur ziyaretlerin cok dar kapsamlı ve surekli aynı cevrelerle yapıldığından da yakınan Altınay, şoyle devam etti:
“Genelde 4-5 kişinin kontrolunde gidiyor bu tur toplantılar. Surekli aynı konular konuşuluyor. 4-5 kişinin soyleyeceği de hep aynı konular oluyor. Ama cok konu var spor turizmi, golf var, bunların hepsi bitmiş vaziyette. Seyahat acentalarının ciddi sıkıntıları var. Konuşulacak cok şey varken kısıtlı katılımcıyla tutmak bana cok anlamlı gelmedi. Bu toplantı turizm sektorunun tamamını kapsamıyor. STK'ları bu işin dışında bırakmak doğru değil. İlk intibada onemli ve ilk toplantıda boyle bir şey yaşanması olumsuz bir intiba yarattı camiada. Keşke orada olsaydık, belki iki kelamda biz ederdik. Kim nasıl planladı ama talihsiz olmuş."
MASADA HEP AYNI KİŞİLER
Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) olarak toplantıya once davet aldıklarını, fakat ardından cıkartıldıklarını belirten AGC Başkanı Mevlut Yeni, “Davetli listesi Ankara'dan belirlenmiş. Dar kapsamlı bir toplantı. Oysa yeni bir bakan ilk defa turizm bakanı olarak Antalya'ya geliyor. Ben isterdim ki ilk toplantı geniş kapsamlı olsun. Ama masanın etrafına baktığınızda her zaman hep aynı kişiler. Bu her zamanki aynı kişiler Antalya turizminin hangi sorununu cozmuşler, anlatmışlar? Şu anda Antalya'nın kurtuluşu Rusya, Avrupa'dan turist gelmiyor, Rusya şuanda resmen serum oldu Antalya turizmine" dedi.
TURİZMCİLERE DE TEPKİ
Rusya Gazeteciler Birliği'nden 2018'in Mart-Mayıs donemindeki uc aylık surede 1000'in uzerinde Rusya'dan gazetecinin getirilmesine yonelik karar aldıklarını hatırlatan Mevlut Yeni, eleştirilerini şoyle surdurdu:
“Şimdi AGC'yi oraya davet etmiyorlar. Bizim otelimiz, ucağımız mı var da gidip Rusya'dan 1000 tane gazeteciyi getirme derdine duşuyoruz, Almanya'dan gazeteci getirmenin derdine duşuyoruz? Bunlar icin 1 lira devletten para almıyoruz. Tam tersi 15- 20 gazeteci getirenler gidiyorlar tanıtma fonundan devletten bir suru para alıyorlar. Biz turizmci değiliz ama Antalyalı gazetecilerin bu tip toplantılarda zararı değil, faydası olur. Bir yerde patlama, catlama olduğunda lap diye kapımızı calıyorlar. 'Onu yazmayın, bunu yazmayın' bilmem ne. Demek ki turizmin bir parcası gazeteciler."
KISITLAMA DOĞRU DEĞİL
Toplantıdaki kısıtlamayı doğru bulmadığını belirten Yeni, “Daha goreve gelir gelmez bakan bey boyle başlarsa, bu acıkcası insanların zaten kırık dokuk morallerine moral katmaz tam tersi şevkini kırar. İnsanların daha motive olması acısından ilk toplantı tanışma toplantısıdır ve herkesin o toplantıya katılma hakkı vardır. Bu sektorun kahrını ceken, masanın etrafında olmayan turizm sektorunun diğer paydaşlarının o toplantıya katılamadım diye moralini bozmaktır. Ankara'dan oturup, Antalya'yı bilmeyen oyle burokratlar var ki, o yuzden turizmden, turizmcinin derdinden anlayan insanların getirilmesi gerekiyor. O zaman Ankara'da yapın bu toplantıyı Antalya'da yapmayın. İsmen 6- 7 kişiyi cağır makamında yap" diye konuştu.
SEZONDA MORALLER BOZULDU
Sezonun ortasında boyle ayrım yapılmasının doğru olmadığı ve insanların moralinin bozulduğunu dile getiren AGC Başkanı Mevlut Yeni, “Yeni turizm bakanına bu sektorun icinde temsilci olan, STK başında olan herkesin tanışma, sorunlarını anlatma hakkı var ve bunu kısıtlayamazsınız. O zaman onumuzdeki donem Rusya'dan 1000 gazeteciyi onlar getirsin, ben karışmıyorum. Bir tane dahi de gazeteci getirme niyetim yok bundan sonra, beni de kızdırdılar. Ne olacak yani toplantıda masayı 20 kişilik değil 50 kişilik yapsan. Orada yeni bakana herkesin soru sorma, derdini anlatmaya hakkı yok mu" dedi.
ANKARA'YA TEPKİ
Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Nizamettin Şen, Ankara'dan yonetilen bir turizm olduğunu ve soylemlerinde Turkiye'nin, dunyanın turizm başkenti Antalya'yı gostermelerine rağmen kim kimdir, sektorun dinamikleri kimlerdir bilgi sahibi olunmadığını kaydetti. Turizmin ceşitlenmesinden soz edilmesine rağmen dunyada turizmin en buyuk girdisini sağlayan kongre turizmini tanıtan ve pazarlayan kongre burolarının bile boyle bir toplantıya davet edilmediğini belirten Şen, “Bu ilk defa yapılan olay değil. Eğer bu bolgedeki kendilerine bağlı kurumlara yada turizm mudurluklerine sormuş olsalar boyle bir davet listesinde kimseyi eksik bırakacaklarını duşunmuyorum" dedi.
TEK YONLU BİR TOPLANTI
Sadece tek yonlu soylem ve olayları, sadece kendi acılarından yorumlama gibi bir toplantıya katılmamış olmaktan da hicbir uzuntu duymadığını belirten Şen, “Daha once de soylenen krizden cıkma konusundaki arama konferanslarının iptal edilmesinin de cozum değil sadece kendilerinin onermeleriyle krizi atlatacaklarını duşunuyor olmalarında da yanılıyorlar. Sektorun tum kurumlarının krizden cıkma konusundaki onerileri onemlidir. Antalya'nın tek başına bugune kadar yapmış olduğu imaj ve buna PR calışmalarının neler kazandırdıklarını gorduk. Bu acıdan biz bildiğimiz yolda devam etmemiz gerekiyor" diye konuştu.
TALEP EDENLERE 'HAYIR'
Bakan Kurtulmuş'un Antalya ziyaretini oğrenen ve toplantıya katılmak icin hem bakanlık hem de Kultur ve Turizm İl Mudurluğu nezdinde girişimde bulunan turizm sektorundeki bazı birliklerin yoneticileri de olumsuz yanıt aldı. Yoneticiler, “Turizm Bakanı Antalya'ya geliyor, sektor temsilcileriyle toplantı yapıyor ve bu toplantı kapalı oluyor. Biz sektoru temsil eden temsilciler o toplantıya davet edilmiyoruz. Bu bizi cok yaraladı ve uzucu bir şey. Biz sıkıntılarımızı anlatmak zorundayız bakan beye, nasıl anlatacağız toplantıya gitmezsek, davet edilmezsek? Daveti bırakın talep ediyoruz katılmak icin ona bile 'hayır' diyorlar. Rahatsız olduk" şeklinde sitem etti.
BAKANLIKTAN ACIKLAMA: İLK TOPLANTI GENEL İCERİKLİ
Kultur ve Turizm Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Mudurluğu, Bakan Numan Kurtulmuş'un Antalya'da katıldığı toplantıya turizm sektoru diğer temsilcilerinin davet edilmemesiyle ilgili acıklama yaptı. Toplantıda Turkiye genelinin konuşulduğunu, sadece Antalya'ya yonelik onumuzdeki gunlerde yeni toplantılar organize edileceği belirtilen acıklamada, sadece TUROFED, AKTOB, TUROB, TYD ve TURSAB yetkililerinin cağrıldığı ifadesinin de gerceği yansıtmadığı belirtildi. Antalya'daki ilk toplantıya 30'un uzerinde turizm temsilcisinin katıldığı ifade edilen acıklamada, kalımcılar olarak şunlar sıralandı.
"Toplantıya, Bakan Kurtulmuş ve Bakanlık yetkililerinin yanı sıra Vali Vekili Huseyin Ece, Buyukşehir Belediye Başkanı Menderes Turel, TUROB Yonetim Kurulu Başkanı Timur Bayındır, TUROB Yonetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muberra Eresin, TURSAB Yonetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy, TURSAB Yonetim Kurulu Uyeleri Burak Tonbul, Kerim Cavuşoğlu, TUREB Yonetim Kurulu Başkanı Ahmet Zeki Apalı, TUREB Yonetim Kurulu Uyesi Hayati Korucu, TUROFED Yonetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, Yonetim Kurulu Başkan Yardımcıları Mehmet İşler, Sururi Corabatır ve Mehmet Haluk Beceren, TUROFED uyeleri Birol Akman, Gulcin Guner, Ahmet Tok, Burhanettin Sili, Erkan Yağcı, DTBD Yonetim Kurulu Başkanı Necip Boz, Erkan Ozatağ, TYD Yonetim Kurulu Başkanı Oya Narin, Yonetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayhan Bektaş, Yonetim Kurulu Uyeleri Ali Gureli, Kaan Kavaloğlu ve Zafer Ali Yavan katıldı." (DHA)
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Turizm ve Tatil
- Turizm Bakanı'na turizmcilerden buyuk tepki