REGÂİB
RegÂib, arapca bir kelimedir ve "reğa-be" kokunden gelmektedir. "Reğa-be", kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek icin caba sarfetmek demektir. "Reğîb" kelimesi ise, "reğabe"'den turemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, taleb edilen şey demektir. Muennesi, "reğîbe"dir. "Reğîbe"nin coğulu da "reğÂib" dir. Kelime olarak "RegÂib"in aslı budur.
RegÂib kelimesi Kur'an'da gecmemektedir. Ancak "reğabe"den turemiş olan ceşitli kelimeler, Kur'Ân'da sekiz yerde gecmekte ve "reğabe"nin ifÂde ettiği mana icin kullanılmaktadır (el-Bakara, 2/ 130; en-Nisa, 4/ 127; et-Tevbe, 9/59,120; Meryem, 19/46; el-EnbiyÂ, 21/90; el-Kalem, 68/32; el-İnşirah, 94/8).
Terim olarak RegÂib, turkcede kandil geceleri dediğimiz mubÂrek gecelerden biridir. Hicrî takvime gore, yedinci ay olan Receb'in, muslumanlar arasında kutsal kabul edilen ilk cuma gecesidir. Bu gecede Yuce Allah'ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılır.
Hz. Muhammed (s.a.s)'in Receb'in ilk perşembe gununu orucla gecirdiği ve cuma gecesinde, bu kandil gecesine mahsus olmak uzere on iki rekÂt namaz kıldığı kabul edilir. Fakat bu rivÂyetlerin de, herhangi bir dayanağı yoktur. Muslumanlar arasında, RegÂib gecesinde on iki rekÂt namaz kılma alışkanlığı, ilk kez on ikinci yuzyılın başlarında gorulmuştur. Bu na "Muslumanlar arasında mubarek sayılan "RegÂib" gecesi ibadetle ihya edilir.
Namazın kılınması, fıkıh alimleri arasında tartışma konusu olmuştur. Alimlerin ekseriyeti, aslında boyle bir namazın olmadığı kanaatinde birleşmişlerdir.
On sekizinci asırda, RegÂib geceleri tekke ve zaviyelerde gosterişli torenlerle kutlanmaya başlandı. Tasavvuf ehli olan şairler, bu gece icin "reğÂibiye" adı verilen şiirler yazdılar. Bu şiirlerin bazıları bestelenerek yapılan torenlerde okundu. Diğer kandil gecelerinde olduğu gibi, RegÂib kandillerinde de minÂrelere kandillerin asılması gelenek haline geldi. Halk arasında RegÂib gecelerinde ibÂdet ve duada bulunma, geceyi kandil simidi ve şekerlemeleri ile kutlama Âdeti yerleşti. Bu gibi Âdetler, gunumuzde de varlığını surdurmektedir.
RegÂib gecelerinde dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi kutsal kabul etmek suretiyle ceşitli ibÂdetlerle gecirmek, genel olarak alimler arasında kabul gormuştur.
kaynak:şamil islam ansk
UC AYLAR VE REGAİB
Bu aylarda bol bol ibadet edelim.
- Kaza ve nafile namazlar kılmaya calışalım.
- Mubarek geceleri ihya edelim, gunduzlerinde de oruc tutalım.
- Fakirleri sevindirelim.
- Her turlu gunahtan temizlenmeye calışıp Allah'tan af dileyelim.
Ozellikle bu ucaylar;
Allah'a, aileye ve millete karşı sorumluluğumuzu hatırlatmalı,
Haram ve zararlı şeylerden uzaklaşmaya vesile olmalı,
Aradaki cekişme ve basit duşunce farklılıklarını gidermeli, aramızda barışın ve hoşgorunun temellerini atmalı,
Birlik, kardeşlik duygularını pekiştirmeli ve ahlaki gelişmeyi sağlamalıdır.
Ayrıca Allah Rasulunun şu duası da bu aylarda sık sık tekrar edilmelidir
"Allah'ım! Recep ve Şaban aylarını bize mubarek kıl. Bizi de hayırlısıyla Ramazan ayına kavuştur."
amin...
__________________
tum forumtr ailesinin regaib kandilini kutlarım
Dini Bilgiler0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- tum forumtr ailesinin regaib kandilini kutlarım