ABD hukumetinin aldığı karar sonrası Google ile arası acılan Huawei, gelecekte ureteceği cihazlarda kendi işletim sistemini kullanacak. Detayları gunden gune netleşen Huawei Ark OS hakkındaki tum gelişmeleri sizin icin en guncel verilere gore derledik. Huawei’nin akıllı telefon piyasasında son 1 yılda satışlarını %50’den fazla arttırması, ABD’yi endişeye surukledi. Alınan kararla birlikte Android desteğinden yoksun kalan Huawei, ABD’li devlerle savaşmak icin yeni bir yola başvuracak. Bu yolda ise oldukca fazla engebe, cukur ve viraj var. Kendi işletim sistemini geliştirerek 2,5 milyar kullanıcısı olan Android’in ve iOS’un karşısına cıkmaya hazırlanan Huawei’nin işi gercekten zor. Uygulama uyumlulukları, ekosistem sorunları… aşılması gereken cok şey var. Oyle ya da boyle rekabetin artık sadece ABD’li firmalar arasında donmeyeceğini duşunmek de Huawei cephesi icin guclu bir dayanak oluşturuyor. Son sozu her zaman kullanıcılar soyleyecek, ancak aynı kullanıcılar da dunya ticari tarihinin nasıl değiştiğine tanıklık edecekler. Bu savaşın daha ortaya cıkmadan sembolu haline donuşen HongMeng ya da ortaya cıkan son detaylara gore Ark OS işletim sistemi hakkında bildiklerimizi bir araya getiriyoruz. En yeni bilgilerle son guncelleme: 10 Haziran 2019 1. Huawei, uzun suredir kendi işletim sistemi uzerinde calışıyor: ABD piyasasına 2001'in Sevgililer Gunu'nde giren Huawei, 2012'de ilk kez "casusluk" iddialarıyla karşılaştığında aşk ilişkisinin bittiğini anlamıştı (New York Times, 8 Ekim 2012). Firma o tarihlerden bu yana kendi işletim sistemi alternatifi uzerinde calışmaya devam etti. Yatırımlar yapıldı. Halihazırda ABD piyasasında yasaklı olan Huawei, anlayacağınız Google’ın (ABD'nin) yaptırımına onceden hazırlıklıydı. Bu boyutta firmalar icin farklı kriz ihtimallerini duşunup onlem almak zor değil. Elbette alınan onlemler, mevcut anlaşmaları bozan taraf olmamak adına kamuoyuyla paylaşılmıyordu. Huawei’nin işletim sistemini geliştirdiğini ise ilk defa, ABD’nin “Cin hukumetinin bilgi ajanı Huawei” suclamasından sonra oğrendik. Mart 2019’da Huawei CEO’su Richard Yu, Almanya’da Die Welt’e bir acıklama yapmış, “Kendi işletim sistemimizi hazırladık. Mevcut secenekleri kullanmazsak, duruma hazırlıklıyız. Google ve Microsoft okosistemleriyle calışmayı tercih ediyoruz. Ancak B planımız da var.” demişti. 2. Sadece Google’a karşı değil, Microsoft Windows’a da karşı bir işletim sistemi geliyor: Google Android’in sonunu getirecek yeni bir sistem uzerinde calışıyor. Fuchsia adını veren bu sistem, internete bağlanan ve bir işlemciye sahip olan her turlu elektronik cihaz uzerinde calışacak. Yani Android gibi sadece telefon, bilgisayar, TV icin olmayacak. Otomobil, kahve makinesi, yazıcılar, kapı kilidi… Kısaca her şeyde Google’ın adı gecmek uzere. Huawei ise bunun farkında. Bu nedenle HongMeng ya da dı her ne olacaksa Cin’i temsil edecek bu işletim sistemi de platformları, cihaz kategorilerini kapsayan bir sistem olacak. Buna şimdiden hazırlansak iyi olur. 3. HongMeng ya da Ark OS, Eylul 2019 ila Mayıs 2020 arasında bir zaman diliminde gelecek: Huawei’nin yonetim kurulu uyesi olan Richard Yu, Cin merkezli basın kuruluşu Global News’a onemli acıklamalarda bulundu. İşletim sistemi, Yu’nun acıklamalarına gore 2019 Eylul’den 2020 Mayıs’a kadar gecen periyot arasında ilk surumu ile karşımızda olacak. Muhtemelen işletim sistemini ilk defa Huawei’nin amiral gemilerinden birisiyle birlikte goreceğiz. Bu konu henuz netlik kazanmadı. 4. İşletim sistemi şu anda deneme aşamasında: 2012’den bu yana ABD icerisinde casusluk suclamalarıyla boğuşan Huawei, o tarihten bu yana kendi işletim sistemi uzerinde calışıyor. Bu nedenle işletim sisteminin alpha, yani yazılım surecinden gectiği ve beta yani test surecine girdiği biliniyor. 5. Huawei’nin başarısızlık konusunda cok referansı var: Nokia, Blackberry ve Microsoft. Bu 3 şirketin zamanında akıllı telefon piyasasında yaşadıkları buyuk kıyımlara neden oldu. Nokia ve BlackBerry boyun eğip Android ile kucaklaştı. Microsoft ise piyasadan tamamen cekildi. Huawei’nin bu ayaşananları goz onunde bulundurarak adım atacağını zaten biliyoruz. Ancak yazılımcıların ve geliştiricilerin, kullanıcı alışkanlılarına hitap eden kendi işletim sistemine ozel milyonlarca uygulama sunması yıllar alacak. 6. Facebook, WhatsApp ve Instagram uygulamaları yok: Dahası işletim sisteminde bazı ABD'li şirketlerin uygulamaları bulunmayacak. Orneğin Facebook'un hizmetleri olan ana uygulaması, WhatsApp ve Instagram, Huawei'nin işletim sistemine destek sunmayacak. Bir ihtimal, kullanıcılar bu servislere internet tarayıcıları uzerinden erişebilecekler. 7. Huawei, işletim sisteminin marka haklarını da satın aldı: Cinli telekomunikasyon devi Huawei, işletim sisteminin ticari marka haklarını satın aldı. Cin Ulusal Entelektuel Varlık Yonetimi'nin Ticari Marka Ofisi'nin internet sitesinden alınan bilgilere gore ticari marka başvurusu 24 Ağustos 2018 tarihinde yapılmış. Ticari markanın gecerlilik suresiyse 14 Mayıs 2019 ila 13 Mayıs 2029 tarihleri arasında olacak. Bu haftanın başlarında Richard Yu Chengdong, Huawei'nin kendi işletim sisteminin bu yıl sonbahar mevsiminde cıkacağını belirtmişti. Herhangi bir sorun olmadığı takdirde işletim sistemi en gec 2020 yılının ilkbahar aylarında bizlerle olacağı aktarıldı. Global Times'ın haberine gore işletim sisteminin evrensel olacağını da ekleyen Richard Yu, akıllı telefonların yanı sıra bilgisayarların, tabletlerin, televizyonların, arabaların ve akıllı giyilebilir teknolojik cihazların da bu işletim sistemini kullanabileceğini soyledi. 8. Huawei'nin işletim sistemi HongMeng değil, buyuk ihtimalle Ark OS olarak adlandırılacak: Ortaya cıkan detaylardan hareketle HongMeng OS olarak daha once tescillenen işletim sisteminin "Huawei Ark OS", "Huawei Ark", "Ark" ve "Ark OS" gibi isimleri alabileceği de soyleniyor. Huawei'nin işletim sisteminin adı, bu iddialarla birlikte biraz daha muğlak bir durumda kaldı. Webtekno