Huawei, Oppo ve Tencent ile birlikte kendi işletim sistemini test etmeye başladı. Yazılımın Android işletim sistemine gore %60 daha hızlı olduğu iddia edilirken Xiaomi ve Oppo'nun da işletim sistemi icin yorumları bir hayli olumlu. Cin, oldukca ilginc bir ekonomik modele sahip olan bir ulkedir. Ulkenin serbest piyasa koşulları gecerli olan bolgeleri bulunmakla beraber ulke genelinde komunizm uygulanır. Ulke genelinde uretimde milliyetci bir yaklaşım soz konusudur. Cin’deki Global Times gazetesinin haberine gore, Huawei’nin işletim sistemi olan HongMeng, internet devleri ve yerel telefon ureticileri tarafından test ediliyor. Yeni sistem, onumuzdeki birkac ay icerisinde piyasaya cıkacak. Global Times gazetesi, Cin hukumeti ile yakın ilişkiler icerisinde bulunan bir basın organı olduğundan dolayı bu haberlere karşı onyargılı yaklaşılıyor. Sonucta haberin kendisi, Washington ile Pekin arasında suregelen PR savaşının bir parcası olabilir. Yine de Cin hukumeti, diğer Cinli aktorleri de bu işletim sisteminin arkasında durmaya yonlendirebilir, Google’a ve hizmetlerine karşı guclu bir alternatif uretebilir. Global Times’ın haberinde “buyuk Cinli telekomunikasyon şirketlerine yakın isimsiz bir kaynağa” dayandırdığı haberine gore Tencent, Xiaomi, Oppo ve Vivo şu anda Huawei’nin HongMengOS’u bir an once cıkarması icin calışmaya destek oluyorlar. Bu durumun, ABD merkezli yaptırımlara karşı onemli bir darbe olacağını duşunuyorlar. Daha once yeni işletim sisteminin cıkışının, bu guz yapılacak olan Mate 30 tanıtımı ile birlikte gercekleşeceği duşunuluyordu. Global Times ise P40’ın bir alternatif olabileceğini belirtti. Yeni işletim sisteminin pazara cıkmaya hazır olup olmadığı konusunda celişkili raporlar var. Bu da Huawei’nin neden cıkış tarihini gizli tuttuğunu acıklayabilir. Huawei, sistem hazır değilse zaman kazanmayı, sistem hazırsa da surpriz bir koz olarak kullanmayı tercih edebilir. Global Times’ın haberinde adı gecen hicbir firmadan bu konuda yorum gelmemiş olması da kafaları karıştıran bir başka nokta. Huawei’nin akıllı telefon departmanının başındaki isim Richard Yu’nun, yeni işletim sistemi icin %60 daha hızlı demesinin ardından Global Times da bu iddiayı manşetine taşıdı. Yeni işletim sistemi cıkana ve kullanılmaya başlayana kadar gercekte ne kadar performanslı olduğunu goremeyeceğiz. Ote yandan, dunya capındaki diğer ureticiler bu platform icin uygulama geliştirmezse cok da tutunabilmesi beklenmiyor. Windows işletim sisteminin başına gelenler bu konuda iyi bir ornek temsil ediyor. WebTekno