Hilton Dalaman Sarıgerme Resort & Spa Genel Muduru Tunc Batum, 2023 hedeflerine ulaşmak icin ic ve dış politik hareketlere dikkat cekti. Turizm sektorunun girdisi yerli ve yabancı misafirlerin katkılarından oluştuğunu soyleyen Tunc Batum, "Dolayısıyla ic-dış politik veya ekonomik hareketlere karşı cok kırılgan yapısı var. İnsanlar tatil tercihlerini hem maddi hem de duygusal bir takım değişkenlere gore şekillendiriyorlar. Bu bağlamda Rusya krizinden de gorduğumuz uzere diplomasinin ortadan kalktığı ortamlarda cok ağır yaralar alıyoruz.''dedi.

''ANALİSTLER İKİ NOKTADA YANILIYOR''

Benzer bir durumun şu sıralar Avrupa ile yaşandığına dikkat ceken Batum, analistlerin iki noktada yanıldığını kaydetti. Batum, ''Birincisi Rusya krizinde olduğu uzere bir yıl turist gelmedi ancak ertesi yıl hepsi geri geldi mantığı cok doğru bir cıkarım değil. Nedeni ise sırf bu ornek bize yumurtaları aynı sepete koymamamız gerektiğini gosterdi diye yanıtlayabilirim. Yani siz yalnızca tek bir pazar uzerinden yola cıkarak butcenizi oluşturamazsınız. Kendi pazarlamanızı riski bolecek şekilde dağıtmanız gerekir. Yoksa, Almanya veya Rusya orneğinde olduğu uzere bu ulkelerle ceşitli nedenlerden dolayı sıkıntı cıktığında acılan boşluğu bir anda diğer bir pazarla doldurmanız cok zor. Diğer yanılgı ise; alternatif pazarların ikame edilmesi. Bu konu oyle sanıldığı kadar kolay değil. Bakınız Avrupa ile turizm kapasitemizin bu gunlere gelmesi tam 35 yıllık bir yatırımın sonucudur. Avrupa ile ilişkilerinizi bu bağlamda değerlendirip bu pazardan gelen turizm girdilerinin son 30-35 yılda eriştiği buyukluğe bakmanız gerekir. Aynı şekilde Rusya ise nereden baksanız 15 yıldır uzerine yatırım yapılan bir pazar. Sonuc olarak yeni pazarlar oluşturmak cok kolay değil, ciddi emek ve zaman gerekiyor. İnsanlar sanıldığı kadar kırgınlıkların uzerine hemen set cekmiyorlar, bu yatırımları yaparken duygu faktorunu unutmamak gerekir" değerlendirmesini yaptı.

''İSPANYA ORNEĞİNDE OLDUĞU GİBİ...''

Turkiye’nin 2023 hedeflerinde turizmin rolune de değinen Tunc Batum, "Biz 2023 vizyonunda turizmden 70 milyar dolar bekleyen, istihdamın ise %10’unu karşılayan bir sektor olmalıyız İspanya orneğinde olduğu gibi. turizm girdilerinin ithal urun veya ikame ham maddeye ihtiyacı minimum olduğu icin bu gelir, maliyetler cıktıktan sonra doğrudan artı haneye yazılıyor. Bu bağlamda artık hic bir komşumuzla olumsuz ilişki yaşamak istemiyoruz sektor olarak. Nedeni ise kaybettiğimiz her yılın bilancosu bize geri toparlamak icin en az iki-uc yıllık ciddi pazarlama ve imaj maliyeti cıkartıyor" şeklinde konuştu.

''450 BEŞ YILDIZLI OTEL TANITIMA YILDA 200 MİLYON DOLAR HARCIYOR''

2023 vizyonu cercevesinde yatırımlar yaptıklarını da soyleyen Tunc Batum, "Bakınız biz Hilton Dalaman olarak kendi bolgemizdeki ilk uluslararası yarışma yapılacak kapasitede bir golf yatırımı icin kollarımızı sıvadık. Bu sektore inancımız yuksek. Turizmi ceşitlendirmek icin elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Bu yıl bunyesinde olduğumuz DOKTOB ile Hint Turizmini ulkemize kazandırmak icin inanılmaz bir caba icinde olduk ve olmaya devam ediyoruz. Pazarlama icin Turizm Bakanlığı tanıtım fonu yaklaşık 60 milyon dolar harcarken Turkiye’deki 450 adet 5 yıldızlı otel senede yaklaşık 200 milyon dolar butceyi tanıtıma harcıyoruz. Yurt dışında ozel PR şirketleri ile calışıp tanıtım ataklarına devam ediyoruz. Bize benzeyen bircok otel, ozel işletmeler, birlik ve odalar, tur operatorleri ve STK’lar benzer tanıtım cabaları icindeler. Herkesin soylemi aslında aynı. İnanılmaz bir kapasitemiz var. 70 milyar dolar hayal değil ancak istenilen tek şey yurt dışı ilişkilerde dengeli yaklaşımlar" dedi.

TurizmGuncel