Butun peygamberlerin gunah işlemediği bildiriliyor. Adem aleyhisselamın yasak meyveden yemesi gunah değil mi?
Evet peygamberler gunah işlemez. Zelle işleyebilirler. Zelle, doğrular icinde en doğruyu bulamamak demektir. Âdem aleyhisselam, kasten yasak meyveden yemedi. Unutarak yediği icin mazur goruldu. Taha suresinin, (Âdem unuttu, azim ile, karar ile yapmadı) mealindeki 115. Âyet-i kerimesi Âdem aleyhisselamın mazur olduğunu, gunahsız olduğunu gostermektedir. Âdem aleyhisselamın mazur olduğu şu hadis-i şerifle de bildirilmektedir:
(Âdem aleyhisselam ile Mûsa aleyhisselam, Rableri nezdinde munazara ettiler ve Âdem aleyhisselam, Mûsa aleyhisselama galip geldi. Mûsa aleyhisselam dedi ki:
- Sen o Âdem’sin ki, Allahu teala, seni iki eli ile [vasıtasız olarak] yarattı ve sana ruhundan ufledi, melekleri sana secde ettirdi ve seni cennete yerleştirdi. Sonra da sen bir hatan sebebiyle, insanları yeryuzune indirdin.
Âdem aleyhisselam ona dedi ki:
- Sen o Mûsa’sın ki, Allahu teala seni Peygamber sectiği gibi, kendisi ile konuşmana izin verdi. Sana her şeyin acıklanmasını ihtiva eden kitabı verdi. Onunla konuşmak, Ona yalvarmak suretiyle seni kendisine yanaştırdı. Şu halde benim yaratılmamdan ne kadar once Tevrat’ı yazdığını gordun değil mi?
- Evet gordum. Kırk yıl once.
- Ya Musa, şu halde orada Âdem hata etti yazısını da gordun mu?
- Gordum.
- Allahın beni yaratmasından kırk yıl once işleyeceğimi yazdığı işi yapmam uzerine beni nasıl suclarsın ki?
Âdem aleyhisselam boylece Mûsa aleyhisselama galip geldi.) [Buhari, Muslim]
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Peygamberler masumdur Gunah işlemezler, Zelle işleyebilirler