Bilerek pek kufre duşulmez fakat bilmeyerek kufre duşulebilir. Bunun icin (Ya Rabbi, bilerek veya bilmeyerek kufre sebep olan bir soz soylediysem, bir iş yaptıysam nadim oldum, pişman oldum, beni affet) duasını cok okumamız lazım. Kufur sigorta gibidir. İrtibatı keser. Bir kimse kufre duşmuş ise, ne yaparsa yapsın, ne kadar cok ibadet ederse etsin hicbir faydası yoktur. Cunku sigorta atmıştır, ampul, tesisat ne kadar sağlam olursa olsun, elektrik gelmediği icin fayda olmaz.

Nice sarhoşlar vardır ki, yaptığından pişmanlık duyar tevbe eder, imanla gider. Nice dervişler, muritler vardır ki, kibirlidir, gunahları icin tevbe etmez, imansız giderler. Cuneyd-i Bağdadi hazretlerine bir papaz gelip, ben mi ustunum sen mi ustunsun diye sorar. O da bir hafta sonra gel, der. Bir hafta sonra geldiğinde vefat ettiğini gorur. Bugun bana cevap verecekti diye soylenince, tabutu gostererek, işte orada git sor, o boşuna konuşmaz derler. Tabutunun başına gidip aynı soruyu sorar. Cuneyd-i Bağdadi hazretleri Allahu teÂlÂnın izniyle başını kaldırıp, şoyle cevap verir;

Gecen hafta sonumun ne olacağını bilmediğim icin sana cevap veremedim. Ben imanla gidip kendimi kurtardım, senden ustunum. Sen kendine bak.

Papaz, ağlamaya başlar, kelime-i şehadet getirir musluman olur.
Peygamber efendimize bir Yahudi gelip, selam verir gibi yaparak Es sam aleykum yani, olesin, yok olasın der. Peygamber efendimiz de, ve aleykum sam diye cevap verir. Gittikten sonra, Hz.Âişe validemiz, Allah belanızı versin, sizi kahretsin... gibi bazı şeyleri sıralamaya başlayınca, Peygamberimiz durdurup, fazlaya hakkımız yok, bize ne yaptıysa ancak o kadarını yapabiliriz, buyurdu. KÂfir de olsa yaptığından fazlasını yapmak caiz değildir.

Allahu teÂl suc işleyenin cezasını verir, ancak istiğfar edenleri affeder. Mujdeler cok, Rabbimizin merhameti geniş. Seksen sene kilisede papazlık yapmış, İslamı yıkmaya uğraşmış kişiyi bile bir kelime-i şehadet soylemekle affediyor. Allahumme inneke afuvvun, kerimun, tuhibbul afve fa’fu anni (Ya Rabbi sen madem ki affedicisin, ihsan edicisin, affetmeyi seversin oyleyse beni de affet). Bunu her dua ederken okumalı. Bunlar hep, Âsi kullara Allahu teÂlÂnın mujdesidir.

Nefs Allahu teÂlÂnın duşmanıdır. Peygamber efendimiz Allahu teÂlÂnın dostudur. Nefsimize uyarsak Allahu teÂlÂnın duşmanına itaat etmiş oluruz. İslam dinine uyarsak, Allahu teÂlÂnın dostuna uymuş oluruz.

İlac hasta icindir. İlac kullanan icindir.

Zeka başka akıl başka. Akıllı olmak demek, ahirette işe yarayacak iş yapmak demektir.

Mevcuda şukretmeli, kanaat etmeli. Mevcutla devam etmeli. İsraf, kufran-ı nimet, hep "Bu bana lazımdır” diyerek başlar. Bir kere bu bana lazımdır deyince onun ardı gelir, bu da lazım, şu da lazım diye devam eder. Lazım dediğine kavuşmak icin dinin dışına cıkar da haberi olmaz.

Namaz kılmamanın ne buyuk bir suc olduğunu anlamak icin cok sevdiğinizi mesela evladınızı kapının dışına cıkarıp, ben cağırınca gel deyin. Siz defalarca cağıracaksınız da o duyduğu halde gelmeyecek. Ne yaparsınız siz ona? Allahu teÂl gunde 5 defa kullarını cağırıyor. Ustelik bu davetin faydası bize. Davete icabet edenlere yaptığı ihsanlar da ayrı. Buna rağmen yuce Rabbimiz ne kadar sabırlı, ne kadar merhametli, gunde 5 defa cağırdığı halde gelmeyen kullarına bir şey yapmıyor, rızkını kesmiyor ve muhlet veriyor.

Kılmak isteyene namaz,

Asla bir engel cıkarmaz.