Bir gunahı veya bir iyiliği iki ayrı kişi işlese, gunah ve sevab yonunden farklı olabilir. Mesela bir iyiliği Eshabı kiram işlese, onlara dağlar kadar sevab verilir. İhlası cok olana daha cok sevab verilir. İyilik, guzellik her zaman iyidir. Ancak bazı kimselerde olursa daha iyi daha guzel olur. Bir hadis-i şerif meali:
(Guzellik, kiminde daha guzeldir: Adalet guzeldir, idarecide olursa daha guzeldir. Comertlik guzeldir, zenginde olursa daha guzeldir. Vera Âlimde, sabır fakirde, tevbe gencte daha guzeldir. Haya guzeldir, kadında olursa daha guzeldir.) [Deylemi]

Kotuluk, gunah her zaman kotudur. Ama bazı kimselerde daha kotu olur. Birisi bize kotuluk etse uzuluruz, ama kendisine cok iyilik ettiğimiz bir kimse kotuluk ederse daha cok uzuluruz. KÂfir, kÂfirlik yapsa o kadar anormal gorulmez. Ama bir Musluman, kÂfir olsa, daha kotudur. Onun icin murtedin cezası daha ağır olur.

Zina cok cirkin buyuk bir gunahtır. Ama zina kendi yakınımızla falan olursa daha cirkin daha buyuk olur. Yer de onemlidir. Gizli yerde yapmakla acıktan yapmak daha kotudur. Bu kotuluğu camide veya KÂbe’de yapmak daha buyuk gunah olur.

Yalan kotudur. Ama bunu sıradan bir insanın soylemesi ile yetkili bir devlet adamının millete zarar olacak bir yalanı elbette daha buyuk olur. Kibretmek buyuk gunahtır. Fakat fakirin kibirlenmesi daha cirkindir. Bir hadis-i şerif meali:

(Kıyamet gunu şu uc kişiye Allahu teÂl rahmet nazarı ile bakmaz ve acıklı azaba ducar eder:

1- Zina eden ihtiyar,

2- Yalan soyleyen hukumdar,

3- Kibirlenen fakir.) [Muslim, Tirmizi, Nesai]

__________________