Xiaomi'nin akıllı telefonlarında kullandığı Android tabanlı MIUI, uzun zamandır reklamlarla gundemdeydi. Calışmaların devam ettiği yeni arayuzle ilgili acıklamalarda bulunan Xiaomi, MIUI 11'in daha az reklam icereceğini ve sistem performansına odaklanacağını acıkladı.
Android işletim sisteminin acık kaynak kodlu olması, bu işletim sisteminin ureticiler tarafından kullanılabilirliğini artırıyor. Teknoloji ureticileri, Android işletim sistemi tabanını kullanarak kendilerine ozgu arayuzler geliştiriyorlar ve bu sayede rakiplerinin onune gecmeye calışıyorlar. Bu bağlamda Xiaomi'nin arayuzu MIUI'nin rakiplerine gore daha fazla beğenildiğini soylemek mumkun.
Kullanıcılarına hem cok geniş bir tema paketi hem de cok sayıda yenilik sunan Xiaomi, son donemlerde bu konuyla ilgili bazı problemler yaşıyor. Şirket, politikaları gereğince kar marjını duşuk tutarak daha cok para kazanmak istiyordu ancak gelinen durumda bu cok da mumkun olmadı. Bu yuzden şirket kendisine yeni bir kaynak oluşturmak icin kullanıcıların fazlasıyla memnun olduğu MIUI arayuzune reklam eklemeye karar verdi ve bu da kullanıcılar tarafından cok ciddi anlamda eleştirildi.

MIUI reklamlarını kapatmanın bazı yolları olsa bile yine de boyle bir durum, kullanıcılar icin hoş bir durum değil. Zaten uygulamalarda bulunan reklamlardan yeterince sıkılmış olan kullanıcılar, haklı olarak akıllı telefonlarının arayuzunde reklamlarla karşılaşmak istemiyorlar. Bu durumun farkında olan Xiaomi, MIUI 11'le ilgili bazı acıklamalar yaptı.
Xaiomi'nin Urun Muduru, MIUI 11 icin calışmalarını surduğunu, reklam sayısını azaltmak ve sistemi daha istikrarlı bir hale getirmek icin calışıldığını soyledi.
Bu acıklamayla birlikte Xiaomi'nin MIUI 11'le reklamlardan vazgecmeyeceğini ancak reklamların biraz daha optimize edilerek hizmete sunulacağını anlayabiliriz. Anlaşılan o ki Xiaomi, gelecek yıllarda satış rakamlarını artırabilmek icin reklam gelirlerinin bir kısmından vazgececek.

Xiaomi, MIUI 11'le ilgili ne yazık ki ketum davranıyor. Geliştirilme sureci ve yeni ozelliklere cok değinmeyen şirket, MIUI 11'in ne zaman hazır olacağını ve test surecinin ne zaman yapılacağını da henuz net olarak acıklamadı. Ancak MIUI 11'in, yakın bir gelecekte ortaya cıkabileceğini soylemek mumkun gorunuyor. Webtekno