BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

“(Ey Muhammed!) Yuz cevirirlerse de ki: Allah bana yeter. O’ndan başka ilÂh yoktur. Ben sadece O’na guvenip dayanırım. O yuce Arş’ın sahibidir.''
Tevbe-129

Bana Allah yeter diyebilmek..
Rabb'ine donup benim derdim var demek yerine derdine donup benim buyuk Rabb'im var diyebilmek..
Darlıkta da bollukta da Allah'a guvenip dayanabilmek..
Gercekten Rabb'imizi iyi tanımalı ve hic bir derdin, hic bir gunahın O'nun rahmetinden buyuk olamayacağını iyi bilmeliyiz. O'na daima tevekkul etmeliyiz.

Allah'a tevekkul, Kur-an naslarıyla sabittir.
“Allah size yardım ederse, artık size ustun gelecek hic kimse yoktur. Eğer sizi bırakıverirse, ondan sonra size kim yardım eder? Muminler ancak Allah'a guvenip dayanmalıdırlar.” (Al-i İmran 160)
“Allah; O'ndan başka hicbir ilÂh yoktur. Muminler yalnız Allah'a dayanıp guvensinler.” (TağÂbun 13 )
“(Ey Muhammed!) Yuz cevirirlerse de ki: Allah bana yeter. O'ndan başka ilÂh yoktur. Ben sadece O'na guvenip dayanırım. O yuce Arş'ın sahibidir.” (Tevbe 129)
“Halbuki kim Allah'a dayanırsa, bilsin ki Allah mutlak galiptir, hikmet sahibidir” (Enfal 49 )
“Allah'a guven. Vekîl olarak Allah yeter.” (Ahzab 3)
“Muminler ancak, Allah anıldığı zaman yurekleri titreyen, kendilerine Allah'ın Âyetleri okunduğunda imanlarını artıran ve yalnız Rablerine dayanıp guvenen kimselerdir.” (Enfal 2)
“Olumsuz ve daima diri olan Allah'a guvenip dayan. O'nu hamd ile tesbih et. Kullarının gunahlarını O'nun bilmesi yeter.” (Furkan 58)
“Sen O mutlak galip ve engin merhamet sahibine guvenip dayan” (Şuara 217 )

İşte bu ayetler, Allah'a tevekkul etmenin farz olduğuna kesin olarak delalet etmektedir. Cunku bunlar, Allah'a tevekkul ile ilgili sarih emirler ihtiva ediyorlar. Ayrıca ayetlerde gecen tevekkul emri, “Allah, tevekkul edenleri sever” gibi karinelerle birlikte zikredilerek methedildiği icin, daha da bir kesinlik kazanmaktadır.

''Ben Allah'a tevekkul ediyorum ancak hic bir işim iyi gitmiyor'' belkide gereği gibi tevekkul edemediğimizden kaynaklıdır.Allah bilir,biz bilemeyiz. Ahmed ve Tirmizi’nin rivayet ettikleri bir hadis şoyledir:"Siz, hakkıyla Allah'a tevekkul etmiş olsaydınız, ac olarak yuvasından cıkan, tok olarak yuvalarına donen kuşları rızıklandırdığı gibi Allah sizi de rızıklandırırdı.”
Bu deliller, tevekkul konusunda Muslumanların bir an bile tereddut etmesine yer bırakmamaktadır.
Ayrıca doğru tevekkul anlayışı oturduğu yerden 'ben Allah'a tevekkul ettim' demek değildir.
''Her insanın amelini boynuna yukledik. Kıyamet gunu kendisine, acılmış olarak karşılaşacağı bir kitap cıkaracağız.'' İsra/13

Sevgili Peygamberimiz, devesini başıboş bırakıp, tevekkul ettiğini soyleyen bir kişiye şu sozlerle uyarmıştır: "Once deveni bağla, sonra Allah'a tevekkul et" (Tirmizi)

Rabbim bizi doğru şekilde tevekkul edebilenlerden eylesin..