ALLAH'IN MERHAMETİ
(Yusuf) dedi ki: "Bugun sizi kınamak yok, Allah sizi affetsin! O, merhametlilerin en merhametlisidir."
Yusuf-92
Rabbimiz biz kullarına karşı cok merhametlidir. Kendisini ''erhamurrahimin'' olarak tanıtan Rabbimiz'in merhameti bir annenin yavrusuna olan merhametiyle kıyaslanamayacak derecede coktur. O, bizi her hatamıza,her gunahımıza rağmen affeder.
Peygamberimiz (s.a.v) bu konuyla ilgili;
“Şuphesiz Hz. Allah (c.c) goğu ve yeri yarattığı zaman, rahmetini de yuz kısım olarak yaratmıştır. O, yuz rahmetin her biri yerle semanın arasını dolduracak buyukluktedir. O, yuz rahmetten bir tanesini yerdeki canlı var*lıkların arasına indirmiştir. İşte bu bir tek rahmet sayesinde anneler yavrularına, vahşi hayvanlar eşlerine, kuşlar da, birbirlerine karşı merhamet ederler. Hz Allah geriye kalan doksan dokuz rahmetini ise yanında tuttu. Kıyamet gunu canlılara karşı doksan dokuz rahmetini yuze tamamlayıp muamele eder.” buyurmaktadır. Demek ki Rabbimiz'in merhameti boldur.
” Yarattığı tum varlıklara ayırt etmeden nimetlerini veren, merhamet eden, onları esirgeyen ve bağışlayan, mutlak ve sınırsız merhamet kaynağı…” anlamlarına gelen Er-Rahman ismi Kur'an-ı Kerim'de 57* defa gecmektedir.” En yuce merhametin sahibi olan, ayrıca mumin kullarına rahmetini, Dunya ve Ahiret hayatında daha fazla ihsan ve ikram eden, daha fazla tecelli ettiren. “ anlamlarına gelen Er-Rahim ismi ise Kur'an-ı Kerim'de 95** defa gecer.Tevbe 128. ayette Peygamberimiz icin kullanılır :
“Andolsun, size kendi icinizden oyle bir peygamber gelmiştir ki, sizin sıkıntıya duşmeniz ona cok ağır gelir. O, size cok duşkun, mu’minlere karşı da cok şefkatli ve merhametlidir.”
Gorulduğu gibi gerek ayetlerde gerek hadislerde gerekse cevremizdeki pek cok eyde Allah'ın merhametini goruyoruz.Oyleyse bizi umutsuzluğa sevkeden şeytandır.
“… Ey kendi aleyhlerinde olmak uzere olcuyu taşıran kullarım. Allah’ın rahmetinden umut kesmeyin. Şuphesiz Allah, butun gunahları bağışlar. Cunku O, bağışlayandır, esirgeyendir. ”
(Zumer Suresi, 53)
“Allah’ın ayetlerini ve O’na kavuşmayı ‘yok sayıp inkar edenler’; işte onlar, Benim rahmetimden umut kesmişlerdir; ve işte onlar, acı azab onlarındır.
(Ankebut Suresi, 23)
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Allah'ın Merhameti