Osmanlı Devleti'nde Ramazan ayının en onemli ozelliklerinden biri iftar sofralarının herkese acık olmasıydı. Saraya, Ramazan ayı boyunca iftar icin davetsiz olarak gidilebilirdi. Bunun haricinde Osmanlı sarayının ozel davetleri de olurdu. Kaynaklara gore Ramazanın ilk on gununde padişah; ayan ve mebusan reisleriyle birlikte heyet-i vukelayı saraya iftar icin davet ederdi.
Bugun de Ramazan gelince kapılar herkese aralanır, zengin-fakir demeden herkesin sofrası misafir denilen bereket elcilerine acık tutulur. Misafir ağırlamanın ceşitli seremonilerinden birisi de, bugun artık unutulmaya yuz tutan bir gelenek olan diş kirasıdır. Diş kirasında, misafirler ayrılırken onlara kucuk kadife keseler icinde hediyeler takdim edilir. Ev sahibi bununla; “Misafirim oldunuz, benim sevap kazanmam icin siz eziyet cektiniz, dişlerinizi yordunuz, bu da sizin dişinizin kirası olsun." demek isterdi.
Misafirler iftarını yapıp teraviye gitmek uzereyken hane sahibi tarafından kadife keseler icerisinde gumuş tabaklar, kehribar tesbihler, oltu taşlı ağızlıklar, gumuş yuzukler, gumuş akce veya altın paralar bir kadife kese icerisinde diş kirası olarak verilirdi.
__________________
Diş Kirası ( Unutulmuş Bir Gelenek )
Dini Bilgiler0 Mesaj
●22 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Diş Kirası ( Unutulmuş Bir Gelenek )