Ağrı'nın Doğubayazıt ilcesinin beş kilometre doğusunda, bir dağın yamacına kurulan İshak Paşa Sarayı, Ağrı Dağı'nın tam karşısında yer alıyor. Burası, Turkiye'nin Topkapı Sarayı'ndan sonra ikinci buyuk sarayı

Ağrı şehir merkezinden İshak Paşa Sarayı'na gitmek uzere yola cıkıyoruz. Aracımızla yukarıya doğru tırmandıkca sert ve dik kayalıklar uzerine inşa edilmiş sarayı uzaktan goruyoruz. Şehirden cok bulutlara yakın olan saraya yaklaştıkca o bizden daha da uzaklaşıyor sanki. Saray, dik ve sert dağların arasında tek başına, heybetli goruntusuyle bizi karşılıyor. Cıldıroğullarından II. İshak Paşa ile Colak Abdi Paşa tarafından 1685'te yaptırılan saraya, 1784'te son şekli verilmiş. Sarayın yapımının 99 yıl surmuş olması da ilgi cekici. Topkapı Sarayı'ndan sonra Turkiye'nin ikinci buyuk sarayı, dunyanın ilk kaloriferli binası olarak da bilinmekte. Ayrıca kanalizasyon sistemi de bulunuyor. Sarayın duvarları uzerindeki taş oymacılığına, ağac ve aslan figurlerine hayran kalmamak mumkun değil. Gorduğumuz her ayrıntı bizi buyuluyor. Rivayete gore, İshak Paşa, Ağrı Dağı'nın kudretinden ve buyukluğunden nefret edermiş. Ağrı'da kendinden daha buyuk bir şey olmadığına inandığı icin yaptırdığı sarayın pencerelerini de Ağrı Dağı'na bakmayacak şekilde tasarlatmış. Sarayın Doğubayazıt'ı ayakları altına alan muthiş bir manzarası var. Ayrıca Birleşmiş Milletler'in dunyada guneşin doğuşu ve batışının en guzel izlendiği yerler listesinde de yer almakta.

SARAYDA GEZİNTİ
Saray iki avlu ve bu avluda bulunan yapılar topluluğundan meydana gelmiş. Birinci avludaki yapıların bazıları yıkılmış. Dort tarafı yapılarla cevrili ikinci avlu dikdortgen planlı. Girişin sağında selamlık ve onun arkasında haremlik bulunmakta. Bunların sonunda da cami ve turbe yer alıyor. Turbe, Selcuklu kumbet mimarisi uslubunda inşa edilmiş. Sarayın her iki katında toplam 366 oda bulunuyor. Her odada taştan yapılmış ocaklar goze carpıyor. Taş duvarlardaki boşluklar butun yapının merkezi bir ısıtma sistemine sahip bulunduğunu gostermekte. Duvarları Turk hat sanatının ornekleriyle, sulusle yazılmış ayet ve beyitlerle suslu.
Heybetli Ağrı Dağı

Buyuk ve Kucuk Ağrı Dağı olmak uzere iki koni şeklinde. Buyuk Ağrı Dağı 5165 metre, Kucuk Ağrı Dağı ise 3896 metre yukseklikte. Turkiye'nin en yuksek sonmuş volkanik dağ ozelliğini taşıyor. Bu sebeple cok ilgi cekiyor. İnsanın karşısında heybetle durması ona doğal bir guzellik kazandırıyor ve seyretmeye doyulamayacak manzara haline getiriyor. Nuh'un Gemisi'nin burada olduğu inancı yaygın olduğundan turistlerin de ilgisini cekiyor. Yerli yabancı dağcıların buraya cıkmak icin can attıklarını ve Ağrı Dağı'nın yazın daha guzel olduğunu oğreniyoruz. Dağa cıkmak icin izin almak gerekiyor. Yaz aylarında temmuz, ağustos ve eylulde, kışın da ocak ve şubatta cıkış yapılıyor. Eteklerinde yaban kecisi, geyik, ayı, domuz, kurt, tilki, sansar, samur, tavşan, keklik ve sayısız av kuşları bulunuyor.

KAYNAK
__________________