Yazınbir adada tatil yapmak isteyenler... Tuyoyu veriyorum, aradığınız yer Marmara Adası.. Gokceada'dan sonra Turkiye'nin ikinci buyuk adası. Her gecen gun kirlenen Marmara Denizi'nde, mucize eseri 'icme suyu' temizliğinde denize sahip olan ender yerlerden birisi. 'Kentten cok uzaklaşmadan tertemiz bir denizde yuzebilsem' diye hayal kuruyorsanız vakit kaybetmeyin, hic değilse haftasonu bir tatil demosu yapın. Marmara Adası, populer tatil beldelerinden sıkılan İstanbullular'un yeni gozdesi olabilir pekala. Ama cok luks, beş yıldızlı tatil arıyorsanız, size gore sayılmaz pek... Benim gibi gizli kalmış guzellikleri keşfetme tutkunuz varsa kesinlikle iyi bir secim. Adaya oldukca yakın olan Avşa'da turizm sezonu ve sazlı cazlı, calgılı cengili eğlence hayatı her ne kadar erken başlasa da, Marmara'nın kendine has bir duruşu, bir 'tatilci profili' var... Tıpkı eski yazlıkcılar gibi. Ada, sakinliği ve mutevazı tatil beldesi kimliği sayesinde doğal yapısını koruyabilmiş. Sahile yakın zeytinlikler, bağlar, yukseklerdeki kızılcamlar ve guneydeki makiler ciğerlerinize oksijen bayramı yaptırıyor. Marmara Adası'nda merkeze bağlı dort koy var. Cınarlı, turizm sezonunu en canlı geciren koylerden biri. Bir zamanlar pekmezi ve şarabıyla unlu koyde şimdiki gecim kaynağı balıkcılık. Ayrıca otel ve motellerin yanı sıra cok sayıda pansiyon mevcut. Merkeze yaklaşık 5 kilometre uzaktaki Gundoğdu Koyu de tamamen turistik. Koyde pansiyonların yanı sıra restoranlar, benzin istasyonu ve postane bulunuyor. Gecmişte şaraphaneleri ve zeytinlikleriyle unlu Gundoğdu'da artık ne şarapcılık kalmış, ne de mahzen... Adanın guneydoğu sahilinde yer alan iki koyden biri olan Topağac'ın bugunku halkı Bulgaristan, Selanik ve Arnavutluk gocmenleri. Topağac'ta adanın sebzeleri uretiliyor. Yani bir nevi adanın tarım bolgesi.
MERMER RUTUBETİ EMİYORMUŞ
Adanın kuzeyindeki ve benim en sevdiğim yer olan Saraylar Koyu ise zengin mermer yataklarına sahip. Buradan cıkarılan beyaz ve pembe mermerler ihrac ediliyor. Mermer ocaklarının bulunduğu bolge, uzaktan bakıldığında kostebek yuvası gibi gorunuyor. Ben mermer ocaklarının etrafında dolanıp, ilk kez mermer gormuş gibi davranırken, yolun kenarında beliren abi, "Bizim ada dunyada rutubeti olmayan iki adadan biri. Neden biliyon mu? Cunku mermer rutubeti emiyor..." iddiasında bulununca kendimi engin bir rehberlik hizmeti almış kadar iyi hissetmekle birlikte 'diğeri hangi ada acaba' diye de duşunmedim değil!.. Merkezde konaklayıp, aracla etraf koyleri keşfe cıkmak en guzeli bence. Cunku sahildeki asırlık cınarların altındaki cay bahcelerinde sabah kahvaltısı yapmak, akşamları da burada ada halkıyla dondurma yiyerek bir muhabbete ortak olmak, koca kentte arayıp da bulamayacağınız bir şey. Bilen bilir, yemeyi icmeyi severim. Marmara Adası benim gibilere muthiş kaynaklar sunuyor. Koruk suyu icmek, ilginc bir deneyim mesela. Bir de adanın 'meşhuru' kara dutlu dondurma var. Hani kucukken yediğimizde dilimizi kıpkırmızı yapan cinsten. Midye tava ve midye dolmalar ise enfes, fazla kacırmamak kaydıyla tabii. Marmara Adası'nda yaygın olarak adacayı ve dağ kekiği de yetişiyor. Adaya ozgu 'peynirli patlıcan' diye bir yemek de varmış ama onu bu kez tadamadım; umarım bir dahaki sefere..
Saraylar koyunde tatile gelenlerin denize girmekten en cok hoşlandıkları yer Abruz Plajı. Uzak sahile kucuk kum, yakın tarafa buyuk kum deniyor. Mutlaka bir taraf ruzgarsız oluyor ve hazirandan eylul sonuna kadar sıkıntısız denize giriliyor.
NASIL GİDİLİR?
İstanbul'dan gelmeyi duşunenlerin Balıkesir'e bağlı Marmara Adası'na Bostancı ve Yenikapı'dan İDO ile 2,5 saatte ulaşması mumkun. Arabanızla gitmek isterseniz Tekirdağ'a kadar gidip, oradan ozel işletmeye ait feribotlarla 1,5 saatte varıyorsunuz. Ulaşım icin alternatif cok. Aracınızla direkt Saraylar koyune ulaşmak isterseniz Tekirdağ limanından her gun saat 15.00'te kalkan Saraylar feribotuna bineceksiniz, yaklaşık 50 arac alıyor. Olmadı hemen yanından yine Cınarlı'ya kalkan teknelere binebilirsiniz.
kaynak: http://www.sabah.com.tr/Turizm/2014/...-abartiya-uzak
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Danışman
- Turizm ve Tatil
- Kente yakın, abartıya uzak