Arefe gunu iki Bayram arasıdır.birisi daha evvel gecen Ramazan bayramı diğeri de ertesi gunki kurban bayramıdır.Bayram ise,surur ve sevinc gunu demektir.Kul icin gunahlarının affından başka sevinc ve surur yoktur.
Arefe gunu iki Bayram arası olduğu icin Hazreti Allah o gunun orucunu iki seneye keffaret kıldı.Arefe gunu tutulan oruc gecmiş ve gelecek iki senenin gunahına keffaret olur.
Bir Adam Rasulullah (s.a.v.)'e
"Ya Rasulellah! Arefe gununun orucu hkkındaki goruşunuz nedir? diye sordu .
Rasulullah (s.a.v.) şoyle buyurdu: "Oyle znnediyorum ki,Allahu Teala gecmiş bir sene ve gelecek bir seneye keffaret kılar".

1- Arefe gunu oruc tutmak, gecmiş ve gelecek olmak uzere iki yıllık gunahların affına vesiledir. (Muslim)
2- Arefe gunu gibi hicbir gun yoktur ki Allah, o gundeki kadar cok kişiyi cehennemden azat etsin. (Muslim)
3- Uc kişinin duÂsı geri cevrilmez: Ebeveynin evladına yaptığı duÂ, yolcunun yaptığı du ve oruclunun yaptığı duÂ. (Tirmizi)
4- Kim Allah rızası icin bir gun oruc tutarsa, Allah o kişinin yuzunu cehennemden 70 yıl uzak eyler. (Muslim)
5- Kim Allah rızası icin bir gun oruc tutarsa, şayet oruc tuttuğu gun o kişinin hayatının son gunuyse, o kişi cennete girer. (Sahih et-Terğib)
6- Rasûlullah ﷺ ‘in hanımı Hafsa (Allah ondan razı olsun) validemiz naklediyor: “Rasûlullah ﷺ dort şeyi asla terk etmedi: Aşure gunu orucu, arefe gunu orucu, her ayın uc gunu oruc ve sabah namazının sunneti.”
7- Kıyamet gunu oruc dile gelip: “Ya Rabbî, ben bu kişiyi gun icinde yemek yemekten ve nefsinin arzularından uzak tuttum, (bu muslumana) şefaat icin bana izin ver.” diyecektir. (El Musned İmam Ahmed b. Hanbel)