Enes İbnu MÂlik (radıyallahu anh) anlatıyor: Biz mescidde Hz. Peygamber (aleyhissalÂtu vesselÂm)'le birlikte otururken, devesine binmiş olarak bir adam girdi ve mescidin avlusuna devesini ıhıp bağladıktan sonra: "Muhammed hanginizdir?" diye sordu. Biz: "Dayanmakta olan şu beyaz kimse" diye gosterdik. -NesÂî'deki Ebu Hureyre (radıyallahu anh)'ın rivayetinde: "Şu dayanmakta olan hafif kırmızıya calan renkteki kimse" diye tasvîr mevcuttur.-

Adam: "Ey Abdulmuttalib'in oğlu! diye seslendi.

Resûlullah (aleyhissalÂtu vesselÂm): "Buyur seni dinliyorum" dedi.

Adam: "Sana birşeyler soracağım. Sorularımda aşırı gidebilirim, sakın bana darılmayasın" dedi.

Hz. Peygamber (aleyhissalÂtu vesselÂm): "Haydi istediğini sor!"

Adam: "Rabbin ve senden oncekilerin Rabbi adına soruyorum: Seni butun insanlara peygamber olarak Allah mı gonderdi?"

Hz. Peygamber (aleyhissalÂtu vesselÂm): "Kasem olsun evet!"

Adam: "Allahu TeÂla adına soruyorum: Gece ve gunduz beş vakit namaz kılmanı sana Allah mı emretti?"

Hz. Peygamber (aleyhissalÂtu vesselÂm): "Allah'a kasem olsun evet!"

Adam: "Allah adına soruyorum, senenin şu ayında oruc tutmanı sana Allah mı emretti?"

Adam: "Allahu TeÂla adına soruyorum: Bu sadakayı zenginlerimizden alıp fakirlerimize dağıtmanı Allah mı sana emretti?"

Bu soru-cevaptan sonra adam şunu soyledi: "Getirdiklerine inandım. Ben geride kalan kabîlemin elcisiyim. Adım: DımÂm İbnu Sa'lebe'dir. Benu Sa'd İbni Bekr'in kardeşiyim." (Bunu beş kitap rivayet etmiştir. Metin BuhÂrî'den alınmıştır).

Muslim'in rivayetinde şoyle denir: "Bir adam geldi ve şoyle dedi:

"Bize senin gonderdiğin elci geldi ve iddia etti ki sen Allah tarafından gonderildiğine inanmaktasın."

Hz. Peygamber (aleyhissalÂtu vesselÂm): "Doğru soylemiş" dedi.

Adam tekrar: "Oyleyse semayı kim yarattı?"

Hz. Peygamber (aleyhissalÂtu vesselÂm): "Allah!" dedi.

Adam: "Peki bu dağları kim dikti ve icindekileri kim koydu?" dedi.

Hz. Peygamber (aleyhissalÂtu vesselÂm): "Allah!" dedi.

Adam: Peki semayı yaratan, arzı yaratan ve dağları diken ZÂt adına soyler misin, seni peygamber olarak gonderen Allah mıdır?"

Hz. Peygamber (aleyhissalÂtu vesselÂm): "Evet!" dedi.

Adam: "Elcin iddia ediyor ki biz gece ve gunduz beş vakit namaz kılmalıyız, bu doğru mudur?"

Hz. Peygamber (aleyhissalÂtu vesselÂm): "Doğru soylemiştir!"

Adam: "Seni gonderen adına doğru soyle. Bunu sana Allah mı emretti?"

Hz. Peygamber (aleyhissalÂtu vesselÂm): "Evet!" dedi.

Adam sonra zekÂtı, arkasından orucu, daha sonra da haccı zikretti ve bu şekilde sordu.

RÂvi der ki: Hz. Peygamber (aleyhissalÂtu vesselÂm) de her sualde "Doğru soylemiş" diye cevap veriyordu. Adam (son olarak) sordu: "Seni gonderen adına doğru soyle. Bunu sana Allah mı emretti?"

Hz. Peygamber (aleyhissalÂtu vesselÂm): "Evet!"

Adam sonra geri dondu ve ayrılırken şunu soyledi: "Seni hakla gonderen ZÂt'a kasem olsun, bunlar uzerine hic bir şey ilÂve etmem, bunları eksiltmem de."

Hz. Peygamber (aleyhissalÂtu vesselÂm): "Bu kimse sozunde durursa cennetliktir!" buyurdu.

BuhÂrî, İlm 6; Muslim, İman 10, (12); Tirmizî, ZekÂt 2, (619); NesÂî, SiyÂm 1, (4, 120); Ebu DÂvud, SalÂt 23, (486).