Rahman Rahim Allahin adi ile...
Allaha hamd olsun.
Selam olsun onun secmis oldugu kullarina
UC YERDE KİMSE KİMSEYİ HATIRLAMAZ
Hz. Âişe radıyallÂhu anh vÂlidemiz anlatıyor:
(Bir gun) cehennemi hatırlayıp ağladım. Resûlullah (s.a.v.):
*** Niye ağlıyorsun? diye sordu.
*** Cehennemi hatırladım da onun icin ağladım! Siz, kıyÂmet gunu, Âilenizi hatırlayacak mısınız? dedim. Buyurdu ki:
*** Uc yerde kimse kimseyi hatırlamaz:
1) Mîzan yanında; tartısı ağır mı geldi, hafif mi oğreninceye kadar.
2) Sahifelerin ucuştuğu zaman; kendi defteri nereye duşecek, oğreninceye kadar… Sağına mı, soluna mı; yoksa arkasına mı?
3) Sıratın yanında; cehennemin iki yakası ortasına kurulunca, bunu gecinceye kadar. (Ebû DÂvud, KitÂbus-Sunne, 4755)
Bilindiği gibi Mîzan, Âhirete îmÂnın bir cuzudur. Ehl-i Sunnet vel-Cemat Âlimleri, icm ile Mîzan haktır demişlerdir. Hadis-i şeriflerle olduğu gibi, KurÂnla da sabittir.
Âyet-i kerimede, Biz kıyÂmet gunune mahsus adÂlet terazileri koyacağız. Artık hicbir kimse hicbir şeyle haksızlığa uğratılmayacaktır. (O şey) bir hardal tanesi kadar bile olsa, onu getiririz (mizÂna koyarız). Hesapcılar olarak da biz yeteriz. (S. EnbiyÂ, 47) buyuruluyor.
Mîzan, kıyÂmet gunu kurulur. Kulların amellerinin yazılmış olduğu defterler Mîzanda tartılır. Bu Mîzanın iki kefesi vardır; biri hasenÂtın (iyiliklerin) tartılması icin, diğeri de seyyiÂtın (kotuluklerin)… Hasan-ı Basrî (k.s.) hazretlerinden gelen bir rivÂyete gore, Mîzanın bir de dili vardır.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Uc Yerde Kımse Kımseyı Hatirlamaz........