Turkiye İstatistik Kurumu, 2016 yılına ait hanehalkı tuketim harcaması verilerini acıkladı.

Hanehalkı butce araştırmasının 2016 yılı sonuclarına gore; Turkiye genelinde hanehalklarının tuketim amaclı yaptığı harcamalar icinde en yuksek payı yuzde 25,2 ile konut ve kira harcamaları alırken, ikinci sırayı yuzde 19,5 ile gıda ve alkolsuz icecek harcamaları aldı. Toplam tuketim harcamalarında en duşuk payı alan harcama grupları ise yuzde 2 ile sağlık ve yuzde 2,3 ile eğitim hizmetleri oldu.

Hanehalkı buyukluğu ve kompozisyonu dikkate alınarak hesaplanan eşdeğer fert başına aylık ortalama tuketim harcaması 2015 yılında 1455 TL iken, 2016 yılında 1642 TL olarak tahmin edildi.

PAYI EN FAZLA ARTAN GRUP ULAŞTIRMA OLDU

Araştırma sonuclarına gore, ulaştırma harcamalarının payı bir onceki yıla gore 1,2 puanlık artışla yuzde 17’den yuzde 18,2’ye yukseldi. Alkollu icecekler, sigara ve tutun grubunun payı yuzde 4,2’den yuzde 4,4’e, mobilya ve ev eşyalarının payı, yuzde 6,1’den yuzde 6,3’e; eğitim hizmetlerinin payı ise yuzde 2,2’den yuzde 2,3’e yukseldi.

Diğer taraftan, konut ve kira harcamalarının toplam harcamalardaki payı bir onceki yıla gore 0,8 puanlık duşuşle yuzde 26’dan yuzde 25,2’ye geriledi. Ayrıca, gıda ve alkolsuz icecek harcamalarının payı yuzde 20,2’den yuzde 19,5’e, eğlence ve kultur harcamalarının payı yuzde 2,9’dan yuzde 2,8’e, ceşitli mal ve hizmet harcamalarının payı ise yuzde 4,3’den yuzde 4,2’ye duştu.

LOKANTA VE OTEL HARCAMALARININ PAYI DEĞİŞMEDİ

Giyim ve ayakkabı (yuzde 5,2), sağlık ( yuzde 2), haberleşme ( yuzde 3,7) ile lokanta ve otel (yuzde 6,4) harcamalarının payı ise 2016 yılında da değişmedi.

Harcama turlerine gore hanehalkı tuketim harcamalarının dağılımı, 2015, 2016

Gelire gore sıralı yuzde 20’lik gruplar itibarıyla tuketim harcamalarının 2016 yılındaki dağılımına bakıldığında; en duşuk gelir grubu olan birinci yuzde 20’lik grupta yer alan hanehalkları, konut ve kira harcamalarına yuzde 32, gıda ve alkolsuz icecek harcamalarına yuzde 28,9, ulaştırma harcamalarına yuzde 8,9 ve mobilya ve ev eşya harcamalarına yuzde 5,6 pay ayırdı.

YUKSEK GELİR GRUBUNDA ULAŞTIRMA İLE LOKANTA VE OTEL HARCAMALARI DAHA YUKSEK

En yuksek gelir grubu olan beşinci yuzde 20’lik grupta yer alan hanehalkları ise, ulaştırma harcamalarına yuzde 22,8, konut ve kira harcamalarına yuzde 21,7, gıda ve alkolsuz icecek harcamalarına yuzde 14,2 ve lokanta ve otel harcamalarına yuzde 7,6 pay ayırdı.

Gelire gore sıralı % 20'lik gruplarda tuketim harcamalarının dağılımı, 2015, 2016

TEMEL GELİR KAYNAĞINA GORE HARCAMA KALIPLARI DEĞİŞTİ

Temel gelir kaynağı maaş, ucret, yevmiye geliri olan hanehalkları; konut ve kira harcamalarına yuzde 23,8, ulaştırma harcamalarına yuzde 18,7 ve gıda ve alkolsuz icecek harcamalarına ise yuzde 17,8 pay ayırırken, muteşebbis geliri olan hanehalkları; ulaştırma harcamalarına yuzde 23, konut ve kira harcamalarına yuzde 21,1 ve gıda ve alkolsuz icecek harcamalarına ise yuzde 19,8 pay ayırdı.

Hanehalkının temel gelir kaynağı gayrimenkul ve menkul kıymet geliri olanlar; konut ve kira harcamalarına yuzde 29,3, ulaştırma harcamalarına yuzde 21,3 ve gıda ve alkolsuz icecek harcamalarına ise yuzde 15,5, emeklilik geliri olanlar ise; konut ve kira harcamalarına yuzde 31,2, gıda ve alkolsuz icecek harcamalarına yuzde 24,9 ve ulaştırma harcamalarına yuzde 12,7 pay ayırdı.

TurizmGuncel