Murşidi kamil, murid olsun olmasın cevresindeki butun insanlara merhametle, mutevazi, alcak gonulluluk ve de guler yuzle muamele etmelidir. Aynı zamanda gercek murşid, cevresindeki butun insanların hali ile tek tek hallenmeli, yerine gore cocukla cocuk, gencle genc, yaşlı ile yaşlı olabilmeli ve onların seviyesine uyabilmelidir. Karşısına aldığı muriderinin fıtrat, yaradılış hallerim haleti ruhiyelerini manevi basireti ile anlayabilmelidir. Etrafındaki insanların kendisini ornek bir insan kabul edebilmeleri icin oda kendi yaşantısında her yonuyle Resulullah (s.a.v.) Efendimizin yaşantısını ornek almalı ve yaşamaya calışmalıdır.
Murşid butun muridlerini manevi evlatları olarak kabul ederek onlara bir babanın evladına yaklaştığı yumuşaklık, guler yuzlulukle yaklaşmalıdır. Yurume-si ile, oturması ile, gulmesi ile, konuşması ile kısaca her şeyi ile muridlerine ve butun insanlara ornek ol-malıdır. Sohbetlerinde Kur'an-ı Kerîm ve Peygamber'imizin (s.a.v.) sunnetlerini olcu almalıdır. Ve bunların dışına kesinlikle cıkmamalıdır. Neye mal olursa olsun kitabullahtan ve sunneti Resulluh'tan taviz vermemelidir. Butun muridlerine de bunu oğutlemelidir.
Muridleri ile hastalık vs. zaruri haller dışında surekli birlikte olmaya calışmalıdır. Onları her fırsatta ikaz etmeli ve nasihat etmelidir. Tum insanlara parcalayıcı, bolucu değil de toplayıcı ve birleştirici olmayı oğutlemelidir.
Diğer tarikat erbablarına saygı ve sevgi cercevesinde yaklaşmalı ve yaklaştırmalıdır. Diğer insanlar ve topluluklardan kendisine ve tarikatına bir saldırı olursa, (maddi ve manevi) yumuşaklıkla ikaz etme yolu ile onlara davranmalıdır. Toplulukların icine duştuğu gunumuz cıkmazlarından, bataklıklarından muridlerini ve cevresindeki butun insanları maddi ve manevi olarak korumalıdır.
Yaşadığı beldenin manevi bekcisi olduğunun farkında olup o beldedeki butun insanların dertlerine, sıkıntılanna ortak olmaya calışmalıdır. Cevresinde toplanan insanlara manevi huzur ve rahatlık verebilmelidir. Bizim buyuklerimiz bize şu telkinde bulunmuşlardır.
"Murid şeyhinin huzurundayken suda balığın rahat ettiği gibi rahat edebilmelidir."
Sohbetlerini avamın ve havasın yani her kesim insanın anlayabileceği tarzda yapmalıdır.
Sohbetlerine iştirak eden insanlar mutlak manada az da olsa kendisinden istifade edebilmelidir. Muridleri arasında zengin, fakir ayırımı yapmadan hepsi ile eşit bir şekilde ilgilenmelidir. Dunyaya ve dunyevî şeylere bel bağlamamalıdır. Aşırı derece luks bir yaşam tercih etmemelidir ve muridlerini Ozendirmemelidir. Devamlı surette şohretten kacınandır. Şohret kapışım, kendisine ve muridlerine kapatmalıdır.
Goruşmelerinde muridleri arasında bir protokol oluşturmamalıdır. Manevi yonden calışkan muridlerinin sevgisini gizlemeli ve onlara hissettirmemelidir. Zahiren hicbir muridin yuzune karşı olsun arkasından olsun methetmemeli ve de eleştiri? kotulememelidir.
Muridlerinin manevi hallerini keşfedebilmeli ve gizlemesini bilmelidir. Bazı muridlerine "Evladım sen şoyle şoyle makamlara ulaştın veya sen şu kadar yol aldın. Diğer yonden, sen helak oldun." diye kesinlikle aşırı umit aşırı korku vermemelidir.
Şeriat olculeri dışında muridlerine telkinlerde bulunmamalı ve bu yonde fetvalar vermemelidir. Kendi-sin! muridlerine karşı kesinlikle yuceltmemelidir. "Biz!m makamımız şudur, bizim makamımız budur." dememelidir. illaki yuceltecek yukseltecek birini arıyorsa o da kendi şeyhim yuceltip yukseltmelidir.
Manevi acıdan makam ve mevkisi ne olursa olsun bunu kendisine mal etmeyerek gurura ve kibire kapılmamalıdır. Ne olmuşsa hangi makam ve mevkiye gelmişse mutlak manada Allah'ın dilemesi ve Resululah'ın sevgisi, pirlerinin ve meşayihlarının himmeti ile o makamlara ulaştığının hissiyatından uzaklaşmamakdır.
Son olarak, bir murşid kendi tarikatının yuceltmesi ve yukselmesi icin kendisine tabi olan insanların bir noktaya gelebilmeleri icin elinden gelen maddi manevi butun gayretlerim harcamalıdır.
__________________
Murşidin Vazifeleri
Dini Bilgiler0 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Murşidin Vazifeleri